Sari direct la conținut

Lideri europeni cer UE sa fie mai agresiva in politica externa

HotNews.ro

Un grup de personalitati europene a anuntat marti infiintarea Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR) cu scopul de a promova o politica externa „mai coerenta si mai viguroasa” a UE astfel incat sa raspunda „incercarilor globale” tot mai numeroase.

Printre cele 50 de personalitati europene care au infiintat noul organism se numara fosti premieri, presedinti, parlamentari, ministri si intelectuali din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, intre care Martti Ahtisaari, Giuliano Amato, Emma Bonino, Jean-Luc Dehaene, Joschka Fischer, Bronislaw Geremek, Chris Patten, Dominique Strauss-Kahn.

Grupul fondator este intregit de producatorul muzical Brian Eno, scriitorul Elif Shafak si filantropistul George Soros.

Membrii fondatori ai ECFR au anuntat ca doresc sa forteze Uniunea Europeana sa-si asume „responsabilitatile globale” si sa iasa din „era de introspectie” in care a intrat dupa esecul referendumurilor europene din Franta si Olanda.

Declaratia de Principii a ECFR cere sefilor de state si de guvern din UE sa dezvolte o politica externa europeana „mai coerenta si viguroasa” pentru a face fata unui numar crescut de „incercari globale”, intre care enumera schimbarile climatice, saracia, proliferarea nucleara si extremismul violent.

ECFR recomanda si cooperarea mai eficienta a statelor membre din Uniunea Europeana in organizatii internationale precum ONU, Banca Mondiala sau Fondul Monetar International cu scopul de a creste „puterea colectiva a UE”.

Personalitatiile europene din Consiliul European pentru Relatii Externe au sustinut si o politica comuna a UE in ceea ce priveste eventuala aderare a Turciei sau a tarilor din Balcanii de vest, precum si oferirea de stimulente – incluzand regimuri flexibile de viza – pentru vecinii UE pentru a-i atrage in sfera de influenta a forului european.

Declaratia de Principii a ECFR sustine si folosirea „intregii game de puteri a UE pentru a sprijini valorile europene”, incluzand aici vointa de a folosi „forta militara pentru a opri genocidul si a preveni catastrofe umanitare atat pe continentul european cat si in lume”.

ECFR si-a deschis pana in prezent birouri in Berlin, Londra, Madrid, Paris si Sofia, iar in lunile urmatoare se vor infiinta centre la Roma si Varsovia. La conducerea Consiliului se afla fostul presedinte finlandez si actual emisar al ONU pentru Kosovo, Martti Ahtisaari, fostul sef al diplomatiei germane, Joschka Fischer, si Mabel van Oranje, director al Institutului pentru o Societate Deschisa.

Fondurile Consiliului sunt asigurate prin intermediul FRIDE (Fundaci?n para las Relaciones Internacionales y el Di?logo Exterior), Sigrid Rausing, al Fundatiei Communitas, precum si prin diferite fundatii patronate de George Soros.

Printre studiile pe care ECFR le va da publicitatii in lunile urmatoare se afla cele consacrate relatiei cu Rusia, analize ale drepturilor omului, o strategie pan-europeana pentru Afganistan sau un raport despre legaturile militare cu China.

Consiliul a anuntat ca va evidentia statele din UE care contribuie in mod semnificativ la interesele forumului european dar si cele care sunt „neproductive” in cadrul uniunii.

Potrivit ultimului EuroBarometer, aproape 70% dintre cetatenii Uniunii Europene sunt favorabili unei politici externe comune a UE, in timp ce 3 din 4 cetateni europeni sprijina o politica de securitate si aparare unica.

Un sondaj recent realizat de Marshall Fund a indicat faptul ca 88% dintre europeni doresc ca UE sa-si asume o mai mare responsabilitate in fata amenintarilor globale, iar 71% dintre intervievati au afirmat ca Uniunea Europeana trebuie sa se implice in promovarea democratiei in lume.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro