Sari direct la conținut

Cota contributiei la pensiile private obligatorii ar putea ajunge la 6% in numai 3 ani

HotNews.ro

Arbitrul pietei pensiilor private obligatorii vrea ca nivelul cotei cotributiei de 2% care va merge catre fondurile de pensii ce activeaza pe pilonul II sa creasca la 6% in 3-4 ani, pentru ca nivelul activelor acumulate de fonduri sa fie mai mare, a spus vineri presedintele Comisiei, Mircea Oancea, citat de NewsIn.

In prezent, legea prevede ca 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat sa ajunga in administrare privata in primul an de activitate, urmand ca procentul sa creasca cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana ce va ajunge la 6% din venitul lunar brut, intr-un interval de opt ani.

„In conditiile in care toti administratori adopta un profil de risc mediu, exista riscul ca in 4-5 ani randamentele acestor fonduri sa nu fie satisfacatoare, asa cum s-a intimplat in Ungaria.

Unii administratori au ales sa investeasca in instrumente sigure, intrucat comisioanele sunt prea mici, iar costurile pe care acestea trebuie sa le suporte prin tranzactionare pe bursa sunt ridicate”, a declarat Mircea Oancea.

Presedintele CSSPP a precizat ca intentioneaza sa modifice nivelul de 5% de investitii in fonduri mutuale, in prezent fiind in proces de analiza interna si cautare de solutii in acest sens.

“Ordonanta de urgenta va stabili modul privind colectarile contributiilor la fondurile de pensii, astfel incat sa nu existe temeri ca banii nu vor ajunge la administratori in conditii de siguranta”, a subliniat Oancea, citat de NewsIn.

Acesta a mai estimat ca activele fondurilor de pensii vor ajunge in 2008 la peste 300 milioane euro, adica circa 0,2% din PIB, din care 30 milioane euro vor intra pe piata de capital.

„Vrem ca anul viitor sa avem discutii cu Guvernul si Ministerul Economiei si Finantelor pentru a gasi oportunitati de investitii pentru eficientizarea fondurilor. Riscurile pot fi mai mari, dar controlate. Piata este in prezent restrictiva din cauza neincrederii romanilor, ca urmare a experientelor gen SAFI sau FNI”, a precizat Oancea.

Aderarea la sistemul de pensii private din pilonu II este obligatorie pentru salariatii sub 35 de ani si optionala pentru cei intre 35 si 45 de ani. Perioada de alegere a unui fond de pensii private obligatorii a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni.

Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro