Deficitul de cont curent a ajuns la aproape 12 miliarde euro
Contul curent al balantei de plati a inregistrat, in primele noua luni, un deficit de 11,8 miliarde de euro, in crestere cu 76,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in principal ca urmare a deficitului balantei comerciale, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Dezechilibrul balantei comerciale a urcat cu 67% fata de perioada ianuarie-septembrie 2006, pana la 12,26 miliarde de euro.
Atat pe balanta de bunuri si servicii cat si pe cea de venituri s-au inregistrat deficite de 12,07 miliarde euro si respectiv 3,66 miliarde euro, in timp ce balanta transferurilor curente ( contributia cea mai mare este data de banii trimisi in tara de romanii din strainatate) a inregistrat un excedent de peste 3,93 miliarde euro.
Potrivit datelor BNR, deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de 42,5% prin investitii straine directe, care au inregistrat 5,01 miliarde de euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 50%.
La sfarsitul lunii septembrie, datoria externa pe termen mediu si lung a inregistra nivelul de 33,85 milioarde de euro, in crestere cu 18,9% fata de finele anului 2006.
Accentuarea deficitului s-a mai temperat, dupa ce in prima parte a acestui an valoarea acestuia inregistrase un ritm de crestere de peste 100%.
Dupa primele opt luni, deficitul de cont curent a fost de 10,2 miliarde de euro, in crestere cu 87% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in vreme ce, la sapte luni, nivelul deficitului a fost de 8,96 miliarde de euro, cresterea acestuia situandu-se la putin peste nivelul de 98%.
Pentru acest an, conform datelor din prognoza preliminara de toamna, Comisia Nationala de Prognoza se asteapta la un deficit de cont curent de 15,8 miliarde de euro, echivalent cu 13,4% din Produsul Intern Brut (PIB), iar pentru anul viitor de 18,35 miliarde euro, respectiv 13,3% din PIB.
Anul trecut, valoarea deficitului de cont curent a fost de 10,3% din PIB.