O gaură mai mică de un milimetru în nava Soiuz a provocat scurgerea de lichid detectată în exteriorul capsulei spaţiale, spune Rusia
O gaură cu diametrul mai mic de un milimetru este de vină pentru o scurgere de lichid de răcire de la o navă rusă Soiuz andocata la Stația Spațială Internațională (ISS), a declarat luni șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, relatează Reuters.
O ieşire de rutină în spaţiu, ce urma să fie efectuată de doi cosmonauţi ruşi, a fost anulată săptămâna trecută după ce NASA a observat un jet de lichid care era ejectat în afara capsulei Soiuz. Temperaturile la bordul capsulei ruseşti au crescut de atunci, iar Roscosmos a încercat să investigheze cauza incidentului şi să decidă felul în care ar trebui să rezolve această problemă tehnică.
„O verificare preliminară a arătat că există o gaură mică, de aproximativ 0,8 milimetri, care a cauzat depresurizarea”, a declarat luni Iuri Borisov, directorul Roscosmos, pentru televiziunea de stat rusă, potrivit Agerpres.
Echipajul nu a fost în pericol şi se află în prezent în interiorul ISS, a precizat oficialul rus.
Roscosmos intenţiona să inspecteze capsula cu ajutorul unui braţ robotizat cu lungimea de 17 metri, denumit Canadarm2, care realizează operaţiuni de mentenanţă, deplasează provizii şi prinde vehiculele ajunse pe orbită în proximitatea ISS.
Temperaturile din interiorul capsulei Soiuz MS-22 s-au stabilizat sub 30 de grade Celsius, iar capsula funcţionează în parametrii săi normali, a precizat Iuri Borisov. Totuşi, el a spus că situaţia „în mod clar nu este foarte bună”, precizând totodată că o comisie va decide înainte de sfârşitul acestei luni acţiunile care vor trebui întreprinse mai departe.
Roscosmos a vorbit la un moment dat despre o posibilă lansare a unei capsule de rezervă pentru a-i transporta pe astronauţi înapoi pe Terra dacă Soiuz MS-22 nu ar mai putea fi folosită. Iuri Borisov a spus că acea capsulă de rezervă ar putea fi pregătită pentru lansare până pe 19 februarie.
Moscova a anunţat că intenţionează să renunţe la proiectul ISS – unul dintre puţinele domenii de cooperare între Statele Unite şi Rusia după invadarea Ucrainei – şi să lanseze o staţie spaţială proprie. Iuri Borisov, care a preluat conducerea Roscosmos în luna iulie, a declarat că ISS şi-a depăşit scopul pentru care a fost creată şi a devenit „periculoasă”.