Sari direct la conținut

FOTO Primăria Capitalei demolează o terasă construită ilegal în Parcul Herăstrău / Viceprimar: „O să avem acțiuni în Cișmigiu și în Carol în zilele următoare”

HotNews.ro
Demolare terasă Herăstrău, Foto: Imagine publicată prin amabilitatea viceprimarului Horia Tomescu
Demolare terasă Herăstrău, Foto: Imagine publicată prin amabilitatea viceprimarului Horia Tomescu

Primăria Capitalei demolează o terasă construită ilegal în Parcul Herăstrău. Este vorba despre terasa construită în jurul restaurantului ”La Ceaunu’ Crăpat”, lângă Pavilionul H, a declarat pentru HotNews.ro Horia Tomescu, viceprimarul din Primăria Capitalei , responsabil cu parcurile. Terasa avea dispoziție de demolare din 2020, dar nu a fost pusă în practică.

Viceprimarul spune că în zilele următoare vor fi demolate mai multe terase amplasate ilegal în parcuri, pentru care există dispoziții de demolare mai vechi, dar care nu au fost puse în practică.

„Este vorba de terasa de 120 mp construită ilegal în jurul restaurantului ”La ceaunu’ crăpat”. Clădirea restaurantului are 79 mp și este proprietatea unei societăți comerciale, în urma unui act de vânzare-cumpărare încheiat cu Primăria Sectorului 1 în urmă cu mulți ani. Dar terasa era construită ilegal, fără autorizație de construire. Exista o despoziție de demolare din vara lui 2020 și am pus-o în aplicare. Demolarea a început în această dimineață și se va încheia mâine”, a declarat Horia Tomescu pentru HotNews.ro.

Demolarea a fost începută de ALPAB, însă firma care folosea terasa a cerut să o demoleze singură, ca să își recupereze materialele.

„Demolarea o face cel care este în chirie acolo, un chiriaș de care ALPAB nu știa, fiindcă nu au fost notificați. Acesta ne-a rugat să-l lăsăm să își ia singur elementele puse ilegal ca să le valorifice ulterior. Orice cheltuială va avea ALPAB-ul cu demolarea de astăzi și cele care vor urma, conform dispozițiilor de primar, vor fi recuperate de la societățile comerciale care au făcut ilegal construcții pe domeniul public”, a mai spus Tomescu.

Pe lângă amplasarea terasei ilegal pe domeniul public, restaurantul mai folosește și o clădire care aparține ALPAB, pentru depozitare.

„În spatele clădirii mai este o altă clădire care aparține de ALPAB și acolo înțeleg că au intrat cei din restaurant și depozitează lucruri. Am dispus în dimineața asta ca ALPAB să reintre în drepturi pentru acea clădire, lipită de clădirea vândută, și să o renovăm, să facem o bibliotecă sau un centrul cultural, am propus eu”, a mai spus Tomescu.

Potrivit datelor obținute de HotNews.ro, clădirea în care funcționează restaurantul a fost cumpărată de la Primăria Sectorului 1, în 2011. Pentru terenul aferent – 79,27 mp – Primaria Municipiului Bucuresti a încheiat contract de concesiune pe 49 ani cu firma S.C. BONIPOPA S.R.L. Taxa de concesiune este de 4.124,72 Euro/an. Potrivit datelor din platforma de verificare a firmelor confidas.ro, firma are următorul acționariat: Mitran Ioana și Mitran Victor. Mitran Victor a fost consilier local Sector 3 din partea PSD în mandatul 2012-2016.

Urmează cârciumi construite ilegal în Parcurile Carol și Cișmigiu

Viceprimarul spune că în zilele următoare vor fi demolate și terase amplasate ilegal în Parcurile Carol și Cișmigiu, pentru care există autorizații de demolare care nu au fost puse în practică până acum.

„O să avem acțiuni în Cișmigiu și în Carol în zilele următoare. Nu aș putea să vă spun ce au făcut cei care au fost înainte, eu în momentul în care am aflat de existența lor am dispus punerea în operă a acestor dispoziții și vom continua, fiindcă sunt și clădiri și terase ilegale, în special în Parcul Herăstrău, care nu sunt notificate, există un întreg circuit al hârtiiilor între ALPAB și Direcția Control din Primăria Capitalei, unele din aceste clădiri sunt în instanță, în diverse etape procesuale, spețele diferă, dar dorința noastră este ca niciun metru pătrat de construcție ilegală să nu mai existe în parcurile din administrarea ALPAB”, a mai declarat Tomescu.

În Parcul Herăstrău sunt peste 50 de terase și restaurante

În Parcul Herăstrău, monument istoric, sunt peste 50 de cârciumi – terase și restaurante, arată o investigație HotNews.ro. Pe Șoseaua Nordului abia dacă mai vezi lacul din cauza pontoanelor uriașe construite pentru terase. Șapte construcții din parc au fost vândute de Primăria Sectorului 1 în baza unei legi din 2002 – iar terenul de sub ele și din jur a fost concesionat de Primăria Sectorului 1 fără acordul Primăriei Capitalei, deci fără respectarea legii, după cum se arată într-un răspuns transmis de instituție la solicitarea HotNews.ro. Pentru restul, Administrația Lacuri Parcuri și Agrement, administratorul parcului, a încheiat 44 de contracte de închiriere și asociere în participațiune 1997-2019, cele mai lungi contracte expirând în 2039. Chiria/redevența pe care o primește municipalitatea pornește de la 200 de euro/lună până la 3.000 de euro, sume modice față de profitul obținut de cârciumi. În timpul administrației Firea, în loc să scadă numărul acestora, în parc au apărut câteva construcții noi.

Informația pe scurt

  • Primăria Sectorului 1 și Primăria Capitalei au vândut 10 spații comerciale din Parcul Herăstrău. Atenție însă, terenul de sub ele nu a fost vândut ci a fost concesionat;
  • a fost concesionat de Primăria Sectorului 1 fără acordul Primăriei Capitalei, potrivit datelor comunicate de municipalitate;
  • redevența pentru terenurile de sub cârciumi, câteva sute de metri, este undeva între 600 și 1.500 euro/an;
  • cele mai multe bucăți din parc au fost închiriate/ date în asociere în participațiune în cele două mandate ale fostului primar Sorin Oprescu – respectiv 26 de bucăți de parc. Printre acestea se numără și celebrele chioșcuri pagodă;
  • în timpul mandatului Gabrielei Firea au fost închiriate/ date în asociere în participațiune 9 bucăți de parc;
  • 9 bucăți de parc au fost închiriate/ date în asociere în participațiune în perioada 1997- 2006;
  • chiriile pentru cele 21 de terenuri închiriate în parc varizază între 200 de euro/lună pentru 9 mp de parc și până la 3.000 de euro pentru 416 mp de parc;
  • de exemplu, celebrul restaurant Casa di David plătește Primăriei Capitalei chirie pentru 980 mp terasa și 654 mp teren – 925 euro/luna;
  • Mitică Dragomir este stăpân pe lacul Herăstrău și pe câteva insule pentru 2.500 dolari/trim + 1.026 euro/trim + 40% cota profit/an;
  • o parte din contractele de închiriere/asociere expiră peste 2-3 ani, altele peste aproape 20 de ani;
  • printre proprietarii de cârciumi în Herestrău se numără firme controlate prin interpuși de Sebastian Ghiță, gruparea Cocoș-Bittner-Petrache, Mitică Dragomir, fosta soție a lui Cristi Borcea, și fostul comisar șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro