Sari direct la conținut

Aplicarea amnistiei fiscale oferite în pandemie în cazul ajutoarelor de stat recuperate a născut dispute cu ANAF și dosare pe rolul instanțelor

Ana Maria Iordache, Iuliana Gorciu, Foto: PwC România
Ana Maria Iordache, Iuliana Gorciu, Foto: PwC România

O serie de facilități fiscale, printre care și amnistia fiscală a obligațiilor accesorii aferente anumitor tipuri de obligații bugetare principale, sub condiția îndeplinirii anumitor condiții expres prevăzute, au fost acordate în contextul pandemiei prin Ordonanța de Urgență 69/2020.

Pe lângă un sprijin important oferit contribuabililor în depășirea dificultăților economice generate de pandemie, amnistia fiscală instituită de OUG 69/2020 a generat și numeroase dispute între contribuabili și autoritățile fiscale privind sfera sa de aplicare, de multe ori organele fiscale interpretând și aplicând în mod arbitrar și restrictiv prevederile din acest act normativ.

O astfel de situație a fost generată și de prevederile art. VIII alin. (6) din OUG 69/2020 care a generat diferite interpretări din partea autorităților fiscale ce au dat naștere la numeroase dosare pe rolul instanțelor de judecată.

Articolul menționat mai sus prevede expres că se exclud de la aplicarea amnistiei fiscale prevăzute de OUG 69/2020 accesoriile aferente unor obligații bugetare principale reprezentând ajutor de stat de recuperat sau fonduri ce se cuvin bugetului Uniunii Europene, dacă instituția sau autoritatea publică care a transmis organului fiscal titlul executoriu în vederea recuperării trebuie să vireze la bugetul Uniunii Europene, conform legii, respectivele accesorii. În materia ajutorului de stat aceasta este singura excepție prevăzută de actul normativ.

Autoritățile fiscale au extins, însă, în mod nelegal aplicarea acestor dispoziții legale și la accesoriile aferente ajutoarelor de stat recuperate ce s-au cuvenit bugetului de stat din România (iar nu bugetului UE), respingând, astfel, cererile de amnistie fiscală formulate de contribuabili aflați în situația recuperării unui astfel de ajutor de stat pentru care au fost instituite și obligații accesorii.

Apreciem că există argumente solide care combat poziția adoptată de organele fiscale.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Ana Maria Iordache, Avocat Partener D&B David și Baias și Iuliana Gorciu, Avocat D&B David și Baias

Abonați-vă gratuit la blogul PwC România aici și veți fi notificați săptămânal cu cele mai recente articole.

Articol susținut de PwC România

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII