Sfaturi pentru occidentali curioși: Transilvania nu e o ficțiune horror cu vampiri, ci un loc real. Și poți să te îndrăgostești de ea
Puține locuri din Europa sunt deopotrivă pline de mister și la fel de puțin cunoscute. Transilvania nu e o ficțiune cu orori gotice și plină de vampiri, ci o provincie din România. Atenție: dacă o vizitezi, îți poate cădea cu tronc, a pățit-o și un rege!
De ce e greu de găsit pe hartă
Da, chiar și pe harta României… Pentru că nu este o unitate administrativă, ci o provincie istorică. Iar hotarele ei sunt greu de trasat. Unele zone au fost mereu transilvănene, dar altele – din nord și vest – sunt incluse doar uneori. Depinde cu cine vorbești dacă afli că Oradea sau Timișoara sunt orașe din Transilvania.
Nu vă așteptați la vampiri
Mulțumită cărților și filmelor, cei mai mulți oameni asociază Transilvania cu vampiri. Dar numai după 1897, când irlandezul Bram Stoker a publicat celebrul roman „Dracula”.
Cealaltă legătură cu Transilvania a romanului este numele vampirului, purtat de o persoană reală, Vlad Dracul. Mai bine cunoscut ca Vlad Țepeș, a fost un prinț din Valahia vecină, cu o reputație cam brutală. Sunt multe locuri în România asociate cu ficționalul Dracula, dar și legate de Vlad Țepeș.
Sighișoara este orașul în care s-a născut, în Castelul Corvinilor ar fi fost ținut prizonier, iar la Castelul Poienari a trăit. Dar locul legendar este Castelul Bran. Deși este numit „castelul lui Dracula”, nu are mai nimic legat de om sau personaj, dar este foarte pitoresc.
Perioada potrivită pentru vizitare
Mai important este să știi când și unde să nu te duci. Desigur, în funcție de planurile pe care ți le faci. Cum România nu este asaltată de turiști, vara e o perioadă bună, pentru că nici nu este insuportabil de cald.
Pentru plimbări și peisaje, toamna sau primăvara târzie sunt mai potrivite. Iar dacă vă place frunzișul, nesfârșitele păduri sunt o încântare. La munte se face cam frig iarna, așa că nu este timpul ideal pentru plimbări, ci pentru ski, săniuș și târgurile locale de Crăciun.
Unele orașe sunt atrăgătoare
Deși regiunea este și muntoasă, și agricolă, cea mai bună cale de a cunoaște Transilvania este prin orașele ei.
Cel mai bun punct de start este Cluj-Napoca, cel mai mare oraș și capitala neoficială a provinciei. Deși are vestigii istorice, ca secțiuni din vechiul zid medieval sau Biserica Sf. Mihail, este un oraș foarte vesel și modern. Brașov, oraș în munți, este una din cele mai bune destinații din Europa. Oraș istoric, are o atmosferă grozavă și atrage mulți practicanți de sporturi de iarnă.
Printre orașele mai mici se numără Sibiu, Alba Iulia, Sighișoara și Târgu Mureș, fiecare cu atracțiile și farmecul lui. Multe merită o zi sau două, mai ales dacă aveți în vedere și atracțiile învecinate.
Faceți turul castelelor
Printre cele mai importante atuuri ale Transilvaniei sunt castelele uimitoare. Pot concura cu cele din Germania sau Franța ca frumusețe sau istorie. Și sunt mult mai puțin aglomerate de turiști decât cele occidentale.
Am amintit deja de cele legate cu Vlad Țepeș. Castelul Bran, de la poalele Munților Carpați, este unul medieval autentic. Găsiți toate scările ascunse peste tot în castel, deși nu este chiar ușor.
Castelul Corvinilor este de-a dreptul magnific. Cunoscut și drept Castelul Huniazilor, aceste castel gotic pare a-și avea locul mai degrabă într-un Disneyland, nu lângă un mic oraș din Transilvania. Perspectiva clasică este de pe podul suspendat, dar și coridoarele pietruite au farmecul lor.
Un alt castel de neuitat este Peleș, reședință regală de vară. Castel neo-renascentist, ar părea că este în Alpii Bavariei. Are un exterior impresionant, dar interioarele cu lemn și mobilier sculptat sunt și mai somptuoase, făcându-l un loc deosebit.
Atenție, urși!
Plimbările prin păduri sunt splendide, dar pot fi și periculoase. Nu din cauza vampirilor sau a vârcolacilor, ci a urșilor bruni. Sunt cam 6.000 în România, adică jumătate din cei din Europa, din care mulți în Transilvania. Este probabil cel mai bun sfat pentru siguranță în România, deoarece atacuri chiar au loc.
Urși nu sunt doar în locuri îndepărtate, ci chiar și lângă Brașov, pe muntele Tâmpa. Iar munții Piatra Craiului sunt cunoscuți pentru locurile de observare a urșilor sălbatici, îndeletnicire tot mai populară.
Cum să te deplasezi
Multe opțiuni sunt posibile, dar unele cu anumite limitări. Pentru transport public există trenuri și autobuze, în funcție de destinația aleasă.
Trenurile sunt ok, dar te poți aștepta la întârzieri. Autobuzele, autocare sau microbuze, sunt mai de încredere la aceleași costuri și durate de călătorie. Deși există zboruri interne ieftine în România, Transilvania este prea mică pentru curse aeriene.
Cel mai bun mijloc de transport în Transilvania este automobilul. Sunt unele destinații, ca Biertan cu imensa biserică fortificată, accesibile doar cu mașina. Este probabil cel mai bun sfat pentru călătorit în Transilvania!
Și doar la volan veți putea admira ceea ce Top Gear a numit cândva „cel mai frumos drum din lume”, șoseaua Transfăgărășan. Lungă și întortochiată, cu multe serpentine, urcă spre perspective superbe. Nu uitați că este deschisă doar câteva luni pe an, vara, când nu este zăpadă.
Stabiliți-vă undeva
Puteți veni cu o listă lungă de obiective de vizitat în Transilvania. Dar multe sunt mici și nu iau mai mult de o zi. Așa că nu au neapărat capacități de cazare adecvate, deci ar fi o idee bună să alegeți unul sau două locuri ca baze de plecare.
De la Brașov sau Sibiu puteți vizita mai multe locuri într-o singură zi. De exemplu, fortăreața Râșnov și castelul Bran pot fi vizitate cu ușurință de la Brașov într-o zi și nu merită o cazare peste noapte în fiecare loc.
Țineți minte să nu sunteți în Germania
Vizitând Transilvania, puteți crede uneori că sunteți de fapt în alt loc. Nu ați luat-o razna, ci sunteți doar sub impresia puternicei influențe avute în regiune de germani timp de secole.
Din secolul al 12-lea, oameni din actualele Germania, Luxemburg, Belgia și Țările de Jos s-au stabilit în Transilvania pentru a lupta cu invadatori străini și a lucra pământul. Aceștia au fost „saxonii din Transilvania” (sașii). Ei au clădit Siebenbürgen, șapte orașe fortificate printre care sunt Brașov și Sibiu.
Chiar dacă majoritatea sașilor au părăsit Transilvania, toate acele orașe au încă nume germane: Brașov – Kronstadt, Sibiu – Hermannstadt, etc.
Răspândiți informația
Chiar dacă România și Transilvania devin mai populare pentru turiști, încă primesc prea puțini vizitatori în comparație cu alte țări. Nu din cauză că n-ar fi de văzut, ci pentru că oamenii nu știu cât de fantastic este acest loc de pe glob. Dacă aveți șansa să veniți în Transilvania, dați de știre și spuneți altora cum este cu adevărat!
Sursa: Road Affair