Sari direct la conținut

Economia subterană în România: Statul pierde anual aproximativ 80 de miliarde de lei în colectarea taxelor / Ce bani ar veni la buget prin plăți digitale – Studiu

HotNews.ro
Bani in plic, Foto: Laupri / Dreamstime.com
Bani in plic, Foto: Laupri / Dreamstime.com

​România pierde aproximativ 80 de miliarde de lei anual în colectarea taxelor prin economia subterană, caracterizată în special de munca nedeclarată, potrivit unui studiu realizat de Visa și compania de consultanță Kearney. „O creștere de 5% în plățile digitale timp de cinci ani consecutivi ar aduce o creștere a PIB-ului de aproximativ 7 miliarde de lei și o creștere a colectării de taxe cu aproximativ 1,9 miliarde de lei”, arată studiul.

România – pe locul 3 în topul țărilor din Europa privind economia subterană

Economia informală sau subterană este caracterizată de venituri subevaluate și muncă nedeclarată, ceea ce duce la distorsionarea concurenței pe piață, contribuții reduse la securitatea socială și pierderi în colectarea taxelor.

Economia subterană a României este estimată la 30,1% din PIB-ul anului 2022, respectiv 86,3 miliarde de euro, pe locul 3 în Europa, fiind depășită doar de Croația și Bulgaria.

Sectoarele cu cea mai mare penetrare a economiei informale în România sunt Construcțiile (47%), Industria (37%), Comerțul, transportul, cazarea și alimentația (35%), și Agricultura și pescuitul (30%).

În România, aproximativ 67% din tranzacții sunt în numerar, contrastând puternic cu alte țări, cum ar fi Marea Britanie cu 12%, care este una dintre economiile cele mai puțin dependente de numerar din Europa.

Ce s-ar putea îmbunătăți prin digitalizarea statului

Guvernul poate încuraja în continuare creșterea plăților digitale prin îmbunătățirea infrastructurii de plăți digitale și prin incentivarea tranzacțiilor digitale.

În ceea ce privește acceptarea, strategia viitoare de digitalizare în România ar putea include impunerea acceptării obligatorii a plăților digitale.

Pentru a încuraja în continuare plățile digitale, guvernul ar putea introduce rambursări de taxe sau programe de cashback pentru plățile digitale. De exemplu, în Grecia, unde rambursările de taxe pentru plățile digitale au făcut parte dintr-o strategie cuprinzătoare de plăți digitale, plățile digitale per capita s-au dublat între 2017 și 2021.

Pe lângă digitalizarea plăților, guvernul poate reduce economia informală prin introducerea tehnicilor de data-mining cu inteligență artificială pentru îmbunătățirea performanței generale a colectării de taxe.

Sursa foto: Laupri / Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro