A inceput Festivalul International "George Enescu". Murray Perahia, Evgeny Kissin, Boris Berezovsky si Lisa Batiashvili sunt, doar cateva dintre numele care vor urca pe scena. Vezi cand sunt cele mai asteptate concerte
Festivalul International „George Enescu”, cel mai asteptat si prestigios eveniment cultural din Romania, a inceput duminica seara, cu un concert al celebrei orchestre Staatskapelle Berlin, dirijate de maestrul Daniel Barenboim. Toata luna septembrie, in centrul Capitalei va rasuna muzica unora dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Printre marii artisti care vor urca pe scena se numara: Murray Perahia, Evgeny Kissin. Boris Berezovsky, Lisa Batiashvili, Marek Janowski, Mariss Jansons, Jordi Savall, Alissa Margulis, Vladimir Jurowski, Antonio Pappano si Lawrence Foster.
2 septembrie – Daniel Barenboim si Radu Lupu
Pe 2 septembrie, Festivalul „George Enescu” il aduce la Bucuresti pe celebrul dirijor Daniel Barenboim alaturi de prestigioasa orchestra Staatskapelle Berlin.
8 septembrie – Lawrence Foster
Pe 8 septembrie, Festivalul „George Enescu” aduce la Bucuresti un concert extraordinar din seria Mari Orchestre ale Lumii – Orchestra Romana de Tineret, alaturi de cunoscutul dirijor american Lawrence Foster, Director Artistic al Festivalului „George Enescu” pentru editia din 1998.
12 septembrie – Antonio Pappano
Pe 12 septembrie, Antonio Pappano si Corul si Orchestra dell’ Accademia Nazionale di Santa Cecilia vor urca pe scena Salii Palatului pentru o interpretare rara a „Reqviem”-ului de Giuseppe Verdi, considerata de catre critici una dintre cele mai bune existe in lume in acest moment.
Antonio Pappano este un dirijor aflat in top zece cei mai bine cotati muzicieni ai lumii, director muzical al celebrei Royal Opera House din Covent Garden. Orchestra dell’ Accademia Nazionale di Santa Cecilia este una dintre cele mai bune orchestre ale lumii.
13 septembrie – Vladimir Jurowski
Pe 13 septembrie, Festivalul „George Enescu” aduce la Bucuresti un concert extraordinar din seria Mari Orchestre ale Lumii – London Philharmonic Orchestra sub bagheta talentatului Vladimir Jurowski.
14 septembrie – Alissa Margulis
Pe 14 septembrie Festivalul „George Enescu” o aduce la Bucuresti pe celebra violonista Alissa Margulis sub bagheta dirijorului roman Cristian Lupes. Alissa Margulis este una dintre cele mai bine cotate violoniste din lume.
16 septembrie – Dracula
Pe 16 septembrie, in cadrul Festivalului „George Enescu”, compania portugheza de dans Vortice Dance Company va aduce pe scena Operei Nationale din Bucuresti o incitanta reinterpretare a mitului Dracula.
20 septembrie – Jordi Savall
Pe 20 septembrie, Festivalul „George Enescu” il aduce la Bucuresti pe celebrul Jordi Savall, unul dintre cele mai importante nume din lumea muzicii occidentale vechi, care este creditat la nivel mondial pentru readucerea la viata si pe scena a violei da gamba. Un obisnuit al scenelor din intreaga lume, dar si al scenelor romanesti, muzicianul a inregistrat in anul 2009 un CD cu noua piese scrise de Dimitrie Cantemir, intitulat „Cartea stiintei muzicii”. Concertul va avea loc la Ateneul Roman incepand cu ora 17.00. Povestea spectacolului este inspirata de legendara familie Borgia.
„Dinastia Borgia poarta o pecete teribila, o legenda neagra legata mai ales de Papa Alexandru al VI-lea. Legenda a fost hranita si de multele scrieri, care o prezinta pe Lucrezia Borgia ca pe o criminala care otravea pe toata lumea. Asta e literatura. Realitatea este mult diferita. Proiectul a vrut sa spuna, pur si simplu, povestea lor. Noi nu am luat partea nimanui. Istoria ne explica totul si ne arata ca lucrurile nu au fost atat de negre”, povesteste muzicianul Jordi Savall intr-un interviu acrodat in urma cu doi ani jurnalistului Marius Constantinescu.
21 septembrie – Mariss Jansons
Mariss Jansons (2)
Foto: Festivalul International George Enescu
Pe 21 septembrie, Festivalul „George Enescu” il readuce la Bucuresti pe cunoscutul dirijor Mariss Jansons, alaturi de una dintre cele mai reputate orchestre ale momentului la nivel mondial: Royal Concertgebouw Orchestra. Concertul va avea loc la Sala Palatului.
Potrivit organizatorilor, revenirea dirijorului lituanian Mariss Jansons in Romania reconfirma pozitia pe care Festivalul Enescu o ocupa in randul celor mai prestigioase evenimentele muzicale europene. Cotidianul britanic „The Guardian” scria in anul 2012 ca Mariss Jansons ar putea fi, potrivit multora, chiar „cel mai bun dirijor din lume in acest moment”. Jansons este laureat al unui Premiu Grammy si dirijor principal al Royal Concertgebouw Orchestra, la randul ei in top 10 cele mai bune orchestre din lume potrivit unei ierarhii Gramophone din anul 2008. Dirijorul detine distinctia „Crucea de onoare a Austriei pentru stiinta si arta”, cea mai inalta acordata pentru acest domeniu. Anul trecut si in anul 2006, Mariss Jansons a dirijat prestigiosul Concert de Anul Nou de la Viena.
22 septembrie – Lisa Batiashvili si Marek Janowski
Lisa Batiashvili Frers
Foto: Festivalul International George Enescu
Pe 22 septembrie, de ora 19.30, violonista Lisa Batiashvili va sustine un concert extraordinar in cadrul Festivalul „George Enescu”, alaturi de orchestra cotata in primele zece ale momentului la nivel mondial: Royal Concertgebouw Orchestra, avandu-l la pupitru pe celebrul dirijor Mariss Jansons.
Una dintre cele mai „vanate” violoniste ale momentului, cu un succes fulminant la public, un muzician „de o sensibilitate profunda” (Financial Times), Lisa Batiashvili colaboreaza cu cele mai renumite orchestre ale lumii: Berliner Philharmoniker, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Royal Concertgebouw Orchestra, Chamber Orchestra of Europe si New York Philharmonic.
In aceeasi zi, de la ora 17.00 va avea loc un alt eveniment grandios din aceasta editie a Festivalului Enescu: „Amurgul zeilor”, ultima parte a tetralogiei „Inelul Nibelungului”, de Richard Wagner va fi interpretata, in concert, de celebra Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, sub bagheta unuia dintre cei mai mari dirijori in viata: Marek Janowski.
23 septembrie – Evgeny Kissin
Evgheny Kissin
Foto: Festivalul International George Enescu/ Sheila Rock
Pe 23 septembrie, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Roman, legendarul pianist Evgeny Kissin va sustine primul recital din cadrul Festivalului Enescu. Din programul serii face parte inclusiv frumoasa Sonata Nr. 17 in Re Major de Franz Schubert.
„Un geniu”, dupa cum afirma Herbert von Karajan – unul dintre cei mai mari dirijori ai tuturor timpurilor – „copilul-minune al pianului”, cum l-a numit adesea presa internationala, pianistul Evgeny Kissin va sustine doua recitaluri extraordinare in cadrul Festivalul „George Enescu”, pe scena Ateneului Roman, pe 23 si 26 septembrie.
26 septembrie – Boris Berezovsky si Evgeny Kissin
Festivalul „George Enescu” il aduce pe scena Salii Mari a Palatului pe unul dintre cei mai apreciati pianisti rusi ai momentului: Boris Berezovsky. Acesta va concerta alaturi de Russian National Orchestra sub bagheta dirijorului roman Horia Andreescu, peste exact o luna, pe 26 septembrie.
27 septembrie – Alexandra Dariescu
Pe 27 septembrie, Festivalul „George Enescu” o aduce pentru prima data pe talentata pianista pe o scena romaneasca, intr-un concert extraordinar alaturi de Royal Philharominc Orchestra, sub bagheta dirijorului Andrew Litton.
La numai 27 de ani, Alexandra Dariescu este prima pianista din Romania care a urcat pe scena Royal Albert Hall pentru a concerta alaturi de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra.
28 septembrie – Murray Perahia
murray perahia
Foto: Festivalul International George Enescu
Pe 28 septembrie 2013, Festivalul „George Enescu” aduce publicului unul dintre cei mai apreciati pianisti ai vremurilor noastre: americanul Murray Perahia, distins cu doua Premii Grammy si a carui cariera pe marile scene ale lumii se intinde pe mai bine de 35 de ani. Artistul va sustine pe scena Ateneului Roman un recital extraordinar de la ora 17.00. Din program fac parte lucrari ale compozitorilor Johann Sebastian Bach „Suita franceza nr. 4 in Mi bemol Major”, Ludwig Van Beethoven ” Sonata nr. 23 in Fa Minor Op. 57 „Appassionata” ‘, Robert Schumann „Faschingsschwank aus Wien Pp. 26 ” si Frederic Chopin „Impromptu Nr. 2 in Fa diez Major Op. 36 si Scherzo nr. 2 in Si bemol Major Op. 31”.
Editia a XXI-a a Festivalului „George Enescu” este cea mai lunga din istoria de peste o jumatate de secol a manifestarii si cea mai ambitioasa, potrivit organizatorilor. In perioada 1-28 septembrie, vor avea loc peste 150 de concerte, atat in Bucuresti cat si in tara: Arad, Bacau, Brasov, Cluj, Iasi, Brasov, Craiova, Sibiu, Timisoara, Dorohoi. Vor fi spectacole de muzica clasica, opera, balet, muzica contemporana, evenimente in sali de concerte si evenimente in spatii publice. Aproape 3000 de artisti straini sunt asteptati sa vina la Bucuresti precum si aproximativ 1500 de artisti romani.
Festivalul in cifre
- Fonduri
– Bugetul total: 39.000.000 lei, din care 35.000.000 lei din surse publice, iar 4.000.000 din contributii private si vanzari de bilete.
– Noul site al Festivalului, lansat intr-o varianta moderna pe o tehnologie de ultima ora a inregistrat numai in luna august 100.000 de vizite. 86 % dintre cei care au accesat site-ul au facut-o de pe desktopurile computerelor, in timp ce 12 % de pe telefoanele mobile. In timpul desfasurarii Festivalului se asteapta mai multe varfuri de trafic.
- Bilete
– Au fost puse in vanzare 125.000 de locuri, sub forma de abonamente sau bilete individuale. Mai putin de 7000 de bilete au ramas disponibile in saptamana premergatoare festivalului, dar dintre ele se vor vinde pe perioada acestuia.
– 22.000 de bilete au fost vandute in primele ore de la punerea lor in vanzare, pe 15 aprilie 2013.
Aproape 20.000 de bilete vandute in strainatate, ceea ce reprezinta o crestere de 20% fata de editia din 2011.
- Concerte
– Concertele in cifre: 78 concerte si spectacole la Bucuresti; 11 concerte in tara; 9 concerte in cadrul Seriei „Alte evenimente”; 42 – 50 de concerte in cadrul programul „Piata Festivalului”.
– Majoritatea concertelor si a spectacolelor au loc cu casa inchisa. Situatia preliminara, inaintea inceperii Festivalului: cele 16 concerte de la Ateneul Roman de la ora 17.00 ; 7 din cele 9 din seria Concertelor de la Miezul noptii; spectacolele de balet ; 15 concerte de la Sala Mare a Palatului.
- Artisti
– Aproape 3000 de artisti straini vor sosi la Bucuresti pentru Festivalul Enescu.
– Aproape 1500 de artisti romani participanti.
- Administrative
– Peste 7000 nopti de cazare achizitionate doar pentru artistii care vin la Festival.
– 14 curse charter, peste 1000 de bilete de avion pe curse regulate.