Sari direct la conținut

A murit artizanul propagandei din Coreea de Nord: cine a fost Kim Ki Nam, „Goebbels al Phenianului” și de ce a venit chiar dictatorul la înmormântare – VIDEO

HotNews.ro
Kim Jong Un la înmormantarea lui Kim Ki Nam , Foto: STR / AFP / Profimedia
Kim Jong Un la înmormantarea lui Kim Ki Nam , Foto: STR / AFP / Profimedia

Artizanul propagandei din Coreea de Nord a murit la vârsta de 94 de ani, a anunțat presa de stat. Kim Ki Nam a petrecut zeci de ani conducând eforturile de propagandă în statul totalitar, inclusiv prin construirea unui cult al personalității în jurul dinastiei conducătoare Kim, scriu Reuters și BBC News.

Kim Ki Nam a murit din cauza vârstei înaintate și a unei „insuficiențe multiple a organelor” pentru care primea tratament din 2022, a precizat agenția oficială de știri de la Phenian KCNA.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a participat la înmormântarea sa miercuri dimineața devreme și a adus un omagiu „revoluționarului veteran care a rămas nemărginit de loial” regimului, a adăugat relatarea.

Kim Ki Nam nu avea nicio legătură de sânge cu familia dictatorială, în ciuda faptului că poartă același nume de familie, printre cele mai comune în Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Agenția de știri sud-coreeană Yonhap l-a comparat cu șeful propagandei din Germania nazistă Joseph Goebbels, cunoscut pentru mantra sa: „repetă o minciună suficient de des și ea devine adevăr”.

A fost numit director adjunct al Departamentului de propagandă din Phenian în 1966, unde a lucrat îndeaproape cu Kim Jong Il, predecesorul și tatăl actualului lider Kim Jong Un.

Ulterior, Kim Ki Nam a ajuns să conducă departamentul, jucând un rol crucial în modelarea mesajelor țării, în slujba celei mai longevive dinastii din lume.

Se pare că a avut o relație apropiată cu Kim Jong Il, mai multe relatări din presă descriindu-i ca fiind „prieteni de pahar”, scrie BBC.

În anii 1970, a fost numit la șefia ziarului Rodong Sinmun, portavocea statului totalitar.

Ulterior, a condus inițiative pentru a stabili rolul lui Kim Il Sung – considerat în general drept părintele fondator al Coreei de Nord – în istoria țării și pentru a susține succesiunea lui Kim Jong Il la conducerea țării, potrivit North Korea Leadership Watch, un site privind cultura politică din Phenian.

A asigurat o tranziție ușoară pentru Kim Jong Un

Departamentul de propagandă pe care Kim Ki Nam îl coordona supraveghea strict comunicările și fluxurile de informații în interiorul și în afara statului.

Divertismentul sud-coreean și cel occidental, inclusiv muzica și filmele, sunt interzise în țară. Iar sancțiunile au fost mereu dure și aplicate fără milă.

O înregistrare rară obținută de BBC Korean la începutul acestui an a arătat condamnarea publică a doi adolescenți la 12 ani la muncă silnică, după ce au urmărit seriale sud-coreene.

Kim Ki Nam este unul dintre puținii oficiali nord-coreeni care au vizitat Sudul, conducând o delegație care a participat la funeraliile fostului președinte sud-coreean Kim Dae-jung în 2009 (foto, jos).

Un exemplu al modului în care mașina de propagandă a intrat în acțiune a fost după moartea subită a lui Kim Jong Il în 2011. Acest lucru a grăbit ascensiunea fiului său, Kim Jong Un, la conducerea țării. Tânărul Kim avea doar 20 de ani la acea vreme.

„Nicio forță de pe pământ nu poate opri avansul revoluționar al partidului, armatei și poporului nostru sub conducerea înțeleaptă a lui Kim Jong Un”, asigura una dintre primele relatări ale KCNA după moartea lui Kim Jong Il.

„Sub conducerea lui Kim Jong Un ar trebui să ne transformăm durerea în putere și curaj și să depășim dificultățile actuale”, spunea articolul.

Rămas în grațiile actualului dictator până la capăt

În 2015, imaginile difuzate de mass-media de stat îl arătau pe Kim Ki Nam, înalt și cu ochelari de soare – în vârstă de 80 de ani la acea vreme – stând în picioare printre un grup de oficiali militari și luând notițe în timp ce Kim Jong Un vorbea.

El s-a retras din activitate la sfârșitul anilor 2010, cedând rolul său surorii lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong, dar a continuat să apară la evenimente publice – un semn că a rămas în relații bune cu regimul.

„Kim Jong Un l-a menținut pe Kim Ki Nam în poziții cheie de propagandă timp de ani de zile, ceea ce indică faptul că, asemenea tatălui său, avea încredere în el și se baza pe el”, a declarat pentru BBC Rachel Lee, cercetătoare la think tank-ul 38 North Program, cu sediul în SUA.

Lee a adăugat că Rodong Sinmun a dedicat întreaga sa primă pagină miercuri morții lui Kim Ki Nam și detaliilor legate de înmormântarea sa, iar acest lucru „vorbește despre respectul acordat acestuia”.

Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, a declarat și el că moartea lui Kim Ki Nam marchează „sfârșitul unei ere” pentru propaganda nord-coreeană.

„Este vorba de cineva care a căutat să glorifice regimul de la Phenian într-un mod care să atragă atenția în întreaga Peninsulă Coreeană și dincolo de ea”, a spus el.

Mașina de propagandă a statului s-a îndepărtat de atunci de la stilul naționalismului pan-coreean al generației anterioare, a declarat profesorul Easley.

„Acum, Kim Jong Un îi demonizează pe sud-coreeni și se bazează foarte mult pe armele nucleare pentru legitimitatea politică”, a spus el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro