Sari direct la conținut

Abia eliberați de Vladimir Putin, doi dizidenți ruși vor să se întoarcă în țara natală

HotNews.ro
Conferință de presă a Fundației împotriva Corupției, fondată de Alexei Navalnîi, cu dizidenții ruși Vladimir Kara-Murza, Andrei Pivovarov și Ilia Iașin (de la stânga la dreapta), proaspăt eliberați din termnițele rusești. Foto: Christoph Reichwein / AFP / Profimedia
Conferință de presă a Fundației împotriva Corupției, fondată de Alexei Navalnîi, cu dizidenții ruși Vladimir Kara-Murza, Andrei Pivovarov și Ilia Iașin (de la stânga la dreapta), proaspăt eliberați din termnițele rusești. Foto: Christoph Reichwein / AFP / Profimedia

Doi dintre disidenții ruși care au fost eliberați din închisoare și au ajuns în Germania ca parte a schimbului istoric de deținuți între Rusia, Belarus și Occident, de săptămâna trecută spun că se gândesc deja să se întoarcă în țara natală, dar promit să continue activismul politic chiar și din străinătate, informează Reuters.

În cadrul schimbului, opt ruși, inclusiv un criminal condamnat, s-au întors acasă din țările occidentale în schimbul a 16 prizonieri eliberați din închisorile din Rusia și Belarus, mulți dintre ei disidenți ruși, alături de americani, precum reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich.

„Ca oameni care au fost de fapt deportați, care au fost dați afară din țară, toți avem o mare dorință de a ne întoarce”, a declarat disidentul Andrei Pivovarov pentru Reuters într-un interviu acordat sâmbătă la Bonn.

„Cu siguranță vreau să fiu în Rusia. Sunt un politician rus și asta este foarte important pentru mine”, a spus Pivovarov. „Este clar că ei (autoritățile ruse, n.r.) nu ne vor permite să ne întoarcem, deși ne dorim acest lucru”.

Ilia Iașin, un activist de opoziție încarcerat în 2022 pentru că a criticat invazia la scară largă a președintelui Vladimir Putin în Ucraina, și-a exprimat, de asemenea, dorința de a se întoarce acasă.

Iașin susține că, de fapt, a fost expulzat din Rusia

„Sunt cu adevărat îndurerat de expulzarea mea din Rusia, în ciuda întregii recunoștințe pe care o simt față de cei care mi-au dorit binele și m-au salvat”, a declarat Iașin pentru Reuters. „Dar spun cu sinceritate că locul meu este în Rusia … Mi-am dedicat viața țării mele”.

Iașin a spus că a fost fericit să își vadă familia și prietenii pentru prima dată după mult timp. Dar, pe de altă parte, el a spus că a fost „o pastilă greu de înghițit”.

„Este foarte dificil pentru mine din punct de vedere emoțional, deoarece înțeleg că am fost eliberat cu prețul eliberării unui asasin, o persoană care a comis de fapt o crimă sângeroasă”, a declarat Iașin.

„Reprezentanții Kremlinului au inclus cu plăcere numele meu”

Dizidentul se referă la Vadim Krasikov, un rus condamnat pentru uciderea în 2019 a unui fost militant cecen la Berlin, care s-a aflat printre cei eliberați în schimbul major.

„Am spus-o de mai multe ori că nu vreau să fac parte din nicio listă de schimb”, a spus Iașin.

„Reprezentanții Kremlinului au inclus cu plăcere numele meu, deoarece pentru ei schimbul meu înseamnă în esență expulzarea”, a adăugat el.

El a spus că intenționează să continue ceea ce a numit educația anti-război a rușilor și să ajute prizonierii politici ruși.

Pivovarov a mai spus că dorește să își continue activitățile de opoziție din afara Rusiei.

„Să coordonezi ceva din interior este imposibil”, a spus Pivovarov. „Nu intenționez să mă dau la o parte”, a adăugat el.

INTERVIURILE HotNews.ro