Sari direct la conținut

Academia Navală a SUA și West Point vor apăra în justiție „discriminarea pozitivă” la admiterea studenților

HotNews.ro
Cadeti West Point, Foto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia
Cadeti West Point, Foto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Organizația care a convins Curtea Supremă a Statelor Unite să interzică folosirea rasei drept criteriu de admitere în universitățile americane încearcă să obțină extinderea măsurii pentru a acoperi și instituțiile militare de învățământ superior, relatează Reuters.

Procesul împotriva Academiei Navale din Annapolis, statul Maryland, urmează să înceapă luni. El a fost intentat de Studenți pentru Admiteri Corecte (SFFA), o organizație fondată de Edward Blum, un activist conservator cunoscut pentru campaniile sale împotriva acestor politici cunoscute în SUA sub denumirea de „Affirmative Action” („discriminare pozitivă”).

Organizația sa dorește să obțină extinderea deciziei Curții Supreme de la Washington, care în luna iunie a hotărât cu o majoritate de 6-3 că astfel de practici contravin Constituției americane.

Multe universități „au considerat, în mod eronat, că la baza identității unei persoane nu stau testele sale, competențele pe care le-a dobândit sau lecțiile pe care le-a învățat, ci culoarea pielii sale. Istoria noastră constituțională nu tolerează acest lucru”, a scris judecătorul-șef John Roberts în numele majorității.

Votul a fost pe linii ideologice, toți cei 6 judecători conservatori votând pentru abrogarea acestor politici, în timp ce cei 3 progresiști s-au pronunțat împotrivă.

Hotărârea a invalidat practic politicile folosite de Universitatea Harvard și Universitatea Carolinei de Nord, pe care SFFA le-a acuzat în justiție de discriminare.

„Discriminarea pozitivă”, din nou în lumina reflectoarelor înaintea alegerilor din SUA

Însă hotărârea judecătorilor constituționali americani nu a abordat problema includerii rasei ca criteriu de admitere la academiile militare, judecătorul John Roberts afirmând că acestea „pot avea interese distincte”.

Organizația lui Blum argumentează că decizia Curții Supreme ar trebui extinsă și pentru a include academiile militare, acuzând că politicile de tip „Affirmative Action” încalcă al Cincilea Amendament al Constituției SUA, care garantează protecția egală sub lege.

SFFA a intentat două acțiuni în justiție, cea care se deschide luni împotriva Academiei Navale a SUA, și una separată în statul New York împotriva Academiei Militare West Point.

Administrația democrată a președintelui Joe Biden a argumentat că forțele armate ale SUA au un interes legitim în a ține cont de rasă la admiterea în academiile militare pentru a cultiva o generație viitoare de ofițeri care să conducă trupe din ce în ce mai diverse în ceea ce privește etnia și rasa.

Procesul care vizează Academia Navală va fi unul fără jurați, el fiind prezidat de un judecător care a servit timp de peste două decenii în forțele de rezervă ale armatei SUA și în Garda Națională din Maryland.

La o audiere preliminară din luna decembrie a anului trecut el a respins solicitarea SFFA de a interzice Academiei Navale să țină cont de rasă în procesul său de selecție a candidaților.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro