„Acasă, în siguranță", o platformă pentru cetățenii care locuiesc în zone cu risc seismic, inclusiv o hartă a clădirilor rezidențiale vulnerabile expertizate în România
- Redactia Hotnews
Organizația Code for Romania a lansat astăzi prima soluție dintr-o serie de 12, câte una pe săptămână până la finalul anului, pentru probleme „pe care nu mai putem aștepta să le rezolve statul”. „Acasă, în siguranță” este o platformă dedicată tuturor cetățenilor care locuiesc în zone cu risc seismic în România și conține inclusiv și o hartă a clădirilor rezidențiale vulnerabile expertizate în România.
- Pentru prima dată, sunt disponibile în mod centralizat informații complexe privind riscul seismic, modalități de protecție și alte informații vitale despre locuire într-un teritoriu cu infrastructură fragilă și îndelung neglijată de autorități. În premieră, venim cu o hartă a clădirilor rezidențiale expertizate în privința riscului seismic, clădiri a căror expertiză a fost comunicată și transmisă către Guvern. Platforma „Acasă, în siguranță” a fost realizată în colaborare de MKBT: Make Better și Code for Romania.
Potrivit datelor publice disponibile în acest moment, doar 0,073% din clădirile României erau expertizate cu privire la riscul seismic la ultima numărătoare (2011). Ca termen de comparație, e ca și cum, dintr-un oraș de dimensiunea Buzăului, din 100.000 de locuitori, doar 73 s-ar duce la medic pentru o evaluare a stării de sănătate, transmite organizația.
- „Pentru a oferi informația relevantă, centralizată, necesară cetățenilor care doresc să se simtă în siguranță în privința riscului seismic, Code for Romania, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, a lansat astăzi prima soluție anunțată în Campania „Așteaptă-te, române. #PUTEM3000″, seria de soluții digitale ce răspund la probleme punctuale ale românilor. Acasă, în siguranță este dedicată cetățenilor care locuiesc în zone supuse riscului seismic și este dezvoltată de MKBT: Make Better și Code for Romania, cu sprijinul Fundației Comunitare București”, transmite organizația.
„Acasă, în siguranță” (acasainsiguranta.ro și pagina Acasă în siguranță) își propune să crească gradul de conștientizare privind riscul seismic și să sprijine acțiuni pe care le pot face cetățenii din zone expuse hazardului seismic pentru a se simți mai în siguranță în locuințele lor, după cum explică inițiatorii demersului.
„Pe Acasă, în siguranță dezvoltăm și transmitem materiale informative despre măsuri de reducere a riscurilor generate de activitatea seismică și, în același timp, inițiem acțiuni de colectare, procesare și „traducere” pentru publicul larg de date menite să crească conștientizarea privind riscul seismic. Concret, între resursele de bază aducem harta interactivă a tuturor clădirilor deja expertizate și încadrate în categorii de risc seismic și informație structurată:
– resurse pe înțelesul tuturor despre riscul seismic;
– acțiuni pe care le poate realiza oricare dintre noi pentru a ne proteja;
– știri despre acțiuni ale instituțiilor și organizațiilor active în domeniu;
– modificări legislative sau programe naționale relevante;
– contribuții ale specialiștilor care aduc lumină asupra subiectului;
– date și statistici”