Sari direct la conținut

Acord pentru formarea unui guvern de coaliție în Bulgaria. Coabitarea „va fi dificilă”, avertizează analiștii

HotNews.ro
Acord pentru formarea unui guvern de coaliție în Bulgaria. Coabitarea „va fi dificilă”, avertizează analiștii
Premierul bulgar desemnat, Rosen Jeliazkov. FOTO: Borislav Troshev / AFP / Profimedia

Conservatorii din Bulgaria și-au găsit miercuri parteneri de coaliție, după mai multe luni de negocieri, în speranța de a pune capăt crizei politice care paralizează de o perioadă lungă țara, scrie Agerpres, care citează AFP.

Patru partide și-au depășit „divergențele politice grave și pe cele ideologice” și „au făcut compromisul necesar” pentru a ajunge la un acord, a declarat premierul conservator desemnat, Rosen Jeliazkov, din partea celui mai mare grup parlamentar GERB-SDS.

„Consultările noastre au avut ca scop căutarea unui consens mai larg”, a declarat Jeliazkov, după ce președintele Rumen Radev l-a mandatat să formeze noul guvern în cadrul unei ceremonii.

„Am făcut eforturi mari, uneori până la ore târzii ale nopții, pentru a ajunge la compromisurile necesare, la acordul necesar”, a afirmat prim-ministrul desemnat, citat de Reuters.

„Această largă majoritate parlamentară exprimă ceea ce este politic posibil, chiar dacă nu este maximul dorit, iar aceasta permite țării să aibă un guvern care să poată aborda problemele serioase”, a adăugat el.

Cine participă la coaliție

Partidul conservator GERB a câștigat alegerile legislative de la sfârșitul lunii octombrie, al șaptelea scrutin în trei ani, dar până în prezent a întâmpinat dificultăți în a găsi parteneri de guvernare.

Într-un final, a obținut marți undă verde din partea unui partid reprezentând minoritatea turcă pentru crearea unei majorități formată din dreapta, socialiști și un partid populist.

Această coaliție se poate baza pe 126 de deputați în Parlament, dintr-un total de 240.

Se așteaptă ca șeful statului să trimită un decret legislativului miercuri, care să supună la vot lista de miniștri joi, după ce a primit anterior din partea premierului desemnat componența noului cabinet de miniștri.

Alianța GERB-SDS va avea 11 portofolii ministeriale în noul guvern, cinci revenind partidului BSP – Partidul Stângii Unite și patru partidului populist „Există un astfel de popor” (ITN), conform Reuters.

O criză prelungită

Decizia vine după luni de discuții dificile în cadrul coaliției, în care liderul GERB și fostul prim-ministru Boiko Borisov a fost respins în calitate de candidat la conducerea guvernului.

Bulgaria a fost condusă de administrații interimare în cea mai mare parte a ultimilor trei ani, de când manifestații masive împotriva corupției au constrâns ultimul guvern al conservatorului Boiko Borisov să demisioneze.

Oponenții acestei figuri centrale a vieții politice din Bulgaria nu au reușit să ajungă la un acord pe termen lung pentru stabilizarea țării, care traversează cea mai lungă criză politică de la căderea comunismului.

Bineînțeles, „însuși faptul că există un guvern este un lucru pozitiv”, a apreciat politologul Daniel Smilov într-o intervenție la postul public de radio. Dar coabitarea între partidele care au „declarat în mod repetat că nu pot guverna împreună” va fi dificilă, a avertizat el.

Smilov a subliniat „necesitatea unui guvern” legitim la urne pentru ca Bulgaria să adere la zona euro.

Sofia a obținut o aderare completă la spațiul de liberă circulație Schengen de la 1 ianuarie, dar mai trebuie să țină sub control inflația și să garanteze stabilitatea prețurilor pentru a putea cere adoptarea monedei unice începând cu 2026.

Noul cabinet va trebui să adopte rapid bugetul pe 2025 și să recupereze întârzierea acumulată în realizarea reformelor în vederea deblocării fondurilor europene.

INTERVIURILE HotNews.ro