Sari direct la conținut

ACTUALIZAT Cererea de arestare preventiva a Elenei Udrea nu a primit suficiente voturi in Comisia Juridica. Aviz favorabil pentru urmarirea penala/ Udrea: "Am foarte multe lucruri de spus, sper ca procurorii sa ma asculte. In cazul meu puscaria este din colectia toamna-iarna"

HotNews.ro
Elena Udrea, Foto: Captura YouTube
Elena Udrea, Foto: Captura YouTube

Cererile de retinere si arestare preventiva ale Elenei Udrea in noul dosar DNA nu au intrunit numarul necesar de voturi la votul dat vineri in comisia juridica, urmand ca plenul sa dea votul decisiv, cel mai probabil miercuri. Pe de alta parte, deputatii juristi au avizat favorabil cererea de urmarire penala a Elenei Udrea.

Vicepresedintele comisiei, deputatul PSD Ciprian Nica, a declarat ca acest vot nu este unul de respingere, ci catre plen se va intocmi un raport unde se va preciza ca cererile DNA „nu au intrunit numarul necesar”.

Deputatul Daniel Fenechiu (Partidul national democrat) a declarat jurnalistilor ca nu se poate vota o cerere de retinere si arestare preventiva „in alb”, adica pentru o persoana care nu are calitate de inculpat, aceasta fiind explicatia pentru numarul de voturi „impotriva” intrunite.

Intrebat de ce pana acum, in situatii similare, s-au aprobat aceste cereri, Fenechiu a declarat ca votul a fost tocmai „impotriva practicilor de pana acum din comisie”. „Niciodata nu am spus stop justitie, dar (…) nu poti aviza o cerere de retinere si arestare in alb” a declarat el.

Fenechiu a mai declarat ca a fost pentru prima data „cand doamna Udrea nu a abordat problema vinovatiei ci probleme procedurale.”

La randul sau, liberalul Ludovic Orban (nu este membru in comisie insa a tinut locul colegului deputat Ioan Cupsa) a precizat ca deputatii liberali au votat la vedere pentru toate cele trei cereri.

Astfel, comisia va prezenta plenului un proiect de hotarare pentru avizarea inceperii urmaririi penale si un raport prin care se va instiinta plenul ca in comisie nu s-a intrunit numarul necesar de votul pentru incuviintarea cererii de retinere si arestare preventiva.

Votul in plen va avea loc cel mai probabil miercuri.

La iesirea din sedinta comisiei, intrebata daca este pregatita despre o noua eventuala arestare, Elena Udrea a declarat jurnalistilor ca „puscaria nu este un subiect vesel” si ca acum este vorba de „puscaria din colectia toamna-iarna”, dupa ce a avut parte de „puscaria din colectia primavara-vara”.

„Daca nu ar fi un subiect atat de trist, v-as raspunde cu o gluma, dar puscaria nu este un subiect vesel, desi la mine este deja puscaria in colectia de toamna-iarna, pentru ca a fost primavara-vara, la fiecare sezon inca o cerere de arestare. Niciodata nu esti pregatit pentru asa ceva”.

Intrebata ce le-a spus deputatilor juristi:

„Sa faca ce cred dansii ca este bine pentru Romania in momentul acesta. Suntem in Parlamentul Romaniei, iar Parlamentul este forul legislativ, este puterea legislativa in aceasta tara. Cata vreme exista democratie, puterea este la Parlament, el este format din oameni mai buni, mai putin buni, ca toata societatea, alesi care au voturi in spate si le-am spus sa faca asa cum considera ei ca trebuie sa arate Romania de acum incolo”, a declarat Udrea.

Deputatul a completat ca are foarte multe lucruri de spus in fata procurorilor. „Procurorii nici macar nu m-au chemat sa ma intrebe. Am atat de multe lucruri sa le spun cand ma vor chema sa ma intrebe, incat sper sa aiba interesul si dorinta sa asculte ce am eu de spus”, a mai spus Udrea.

Voturile exprimate in comisie (din 22, ereau necesare 12 voturi „pentru”):

  • Cerere de urmarire penala: 19 voturi pentru, 2 impotriva, unul nul
  • Cerere de retinere: 11 voturi pentru, 8 impotriva, 2 abtineri, unul nul 
  • Cerere de arestare preventiva: 11 voturi pentru, 7 impotrvia, 3 abtineri, unul nul

Votul a fost secret, cu buletine, exprimat dupa ce Elena Udrea a parasit sala de sedinte.

***

UPDATE 13.37: Si cererea de arestare preventiva a picat la votul in comisie, intrucat a intrunit doar 11 voturi „pentru”, 7 „impotriva”, doua abtineri si un vot nul. Avizul este consultativ, plenul urmand sa fie suveran in acest caz. Comisia va propune un proiect de hotarare in care se preciza ca nu s-a incuviintat cererea DNA de retinere si arestare.

UPDATE 13.20: Cererea de retinere a fost respinsa de catre comisie, intrucat a intrunit doar 11 voturi „pentru” din 22 de membri prezenti. Ar fi fost nevoie de 12. S-au inregistrat 8 voturi „impotriva” si doua abtineri. Urmeaza votul pentru arestare preventiva si apoi se va intocmi un raport. Amintim ca avizul este consultativ iar decizia se va lua prin votul in plen.

UPDATE 12.46: Comisia a dat aviz favorabil cererii de urmarire penala. Au fost 19 voturi pentru, 2 impotriva si unul nul. Urmeaza votul pe cererile de retinere si arestare.

UPDATE 12.40: Elena Udrea a iesit din sedinta.

Comisia juridica din Camera Deputatilor a inceput, la ora 11.45, sedinta in care se dezbate si se voteaza cererile justitiei de urmarire penala, retinere si arestare preventiva, venite pe numele Elenei Udrea. Deputata este prezenta la comisie impreuna cu avocatul sau, urmand sa fie audiata.

Votul in sedinta este secret si se exprima prin buletine de vot. Vor fi trei buletine pe vot, pentru fiecare dintre cereri, insa cel mai probabil comisia va face doar doua rapoarte – unul pentru cererea de urmarire penala, unul pentru retinere si arestare preventiva.

Sunt 22 de deputati prezenti la sedinta, cvorumul necesar fiind de 14. Acestia vor incepe sa voteze dupa ce Elena Udrea va iesi din sala.

Avizul comisiei este consultativ, urmand ca decizia sa se ia in plen, cel mai probabil miercuri. Atat PSD cat si PNL au anuntat ca vor vota „pentru” cererile justitiei.

DNA a cerut marti ministrului Justitiei sa solicite Camerei Deputatilor incuviintarea urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, intr-un nou dosar in care aceasta este acuzata de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii.

Procurorii DNA o acuza pe Elena Udrea ca si-ar fi folosit influenta de ministru al turismului pentru a-l determina pe directorul unei societati comericale sa vanda unei firme controlate si finantate de ea o Vila Sabarel din Eforie Sud la jumatate din pretul pietei. Societatea despre care procurorii sustin ca era controlata de Udrea se numeste Romlit Spectrum SRL, unde actionar si administrator este Tudor Breazu, potrivit datelor de la Registrul Comertuluil. Breazu, care este si administratorul mosiei de la Nana a Elenei Udrea, este trimis in judecata in dosarul Gala Bute.

Vom reveni cu amanunte

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro