ACTUALIZAT Conducerea PSD a decis: Liviu Dragnea, candidat unic la alegerile pentru presedintia partidului. Presedintele interimar va deveni presedinte plin pe 11 octombrie
Pe 11 octombrie, cei peste jumatate de milion de membri social-democrati vor lua parte la un scrutin al carui rezultat este cunoscut dinainte: numele presedintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, va fi singurul de pe buletinele de vot, decizie care a fost luata de catre conducerea extinsa partidului miercuri. In urma evaluarii celor trei candidaturi, Comitetul Executiv national al PSD a decis sa nu valideze candidaturile depuse de senatorii Daniel Savu si Serban Nicolae, acestea fiind incomplete – nu aveau sprijinul celor cinci organizatii judetene necesar, potrivit regulamentului adoptat de partid. Dragnea a anuntat la finalul sedinta ca el si Victor Ponta au votat impotriva acestei propuneri de nevalidare a candidaturilor celor doi. Amintim ca, potrivit statutului, presedintele este ales de catre toti membrii partidului.
- Potrivit secretarului general al partidului, Liviu Dragnea, presedintele interimar, are in acest moment sustinerea din partea a 39 de organizatii judetene (din 42) si a cinci dintre cele sase sectoare din Capitala.
Liviu Dragnea a declarat presei ca ii pare rau ca nu sunt mai multi candidati: „Nu am mai candidat niciodata singur pentru o functie” a declarat el. Intrebat daca astazi in CEx a fost „uns” presedinte, avand in vedere sprijinul din partea unui numar coplesitor de organizatii din tara, el a raspuns: „Conditia sa fii ales presedinte este sa obtii jumatate plus unul din voturile valabil exprimate. Daca acest sprijin e fals? Vedem la scrutinul de pe 11 octombrie.”
Potrivit regulamentului interns obtinut de HotNews.ro a fost luata in considerare si posibilitatea unui candidat unic, astfel:
VARIANTA BULETIN DE VOT – UN SINGUR CANDIDAT
În cazul în care în competiția electorală se va înscrie un singur candidat ori va fi validată doar o singură candidatură, buletinul de vot va cuprinde numele și prenumele unicului candidat.
- votul electorului va fi exprimat bifând cu semnul “x”, în dreptul candidatului, în funcție de opțiunea personală.
- dacă pe buletinul de vot, în dreptul numelui candidatului, nu este înscris semnul “x”, buletinul de vot este declarat NUL.
- buletinul de vot va avea tipărită o ștampilă de control.
La finalul sedintei, Savu a declarat pentru jurnalisti ca „nu este nicio suparare” si ca el a incercat sa respecte regulamentul. De asemenea, a precizat ca il tenteaza sa candideze pentru o functie de vicepresedinte.
La randul sau, Serban Nicolae a declarat ca a ramas „cu un gust amar”, iar in ceea ce priveste o eventuala sustinere pentru Liviu Dragnea, el a declarat: „Chiar si in cazul unui candidat unic sunt mai multe variante”.
O serie de lideri din partid au facut declaratii pentru presa inainte de inceperea sedintei Comitetului Executiv National in care afirmau ca nu vor accepta ca regulamentul votat sa nu fie respectat, in contextul in care se discuta despre posibilitatea unei revocari pentru acestia doi.
Mai mult, Savu si Nicolae au fost acuzati de fac „circ” si ca nu iau in serios aceste candidaturi daca nu au mers in teritoriu sa solicite sprijinul.
In alta ordine de idei, atat Marian Oprisan cat si Lia Olguta Vasilescu, vicepresedinti PSD, s-au intrebat retoric in fata jurnalistilor: „Cine poate sa il bata pe Liviu Dragnea?”
„Categoric nu voi vota pentru derogari. Trebuie inteles un lucru cat se poate de clar, regulile pe care le-au facut conducatorii PSD – si ma refer la membrii Comitetului Executiv – trebuie respectate. Eu, unul, m-am saturat de reguli pe care le stabilim si dupa aia venim sa le incalcam. Nu! Un partid serios isi respecta propriile reguli si trebuie inteles un lucru, ca sa candidezi independent la functia de primar, de presedinte al Romaniei iti trebuie un numar de semnaturi” a spus Oprisan.
„Acum sa fim seriosi. Credeti ca il bate cineva pe Liviu Dragnea in alegeri directe in PSD? Eu cred ca nu. Il rog pe domnul Savu si pe Serban Nicolae sa discute cu noi, cu membrii Comitetului Executiv, sa discute cu partidul si sa stea mai putin la televizor pentru ca daca ar fi discutat cu partidul din timp, evident ca fiecare dintre ei gaseau patru organizatii care sa-i sustina”, a mai precizat el inainte de sedinta.
La sedinta au participat si Daniel Savu si Serban Nicolae.
„Am solicitat sa fiu prezent la aceasta reuniune pentru ca am semnalat o serie intreaga de aspecte. Ele au fost, de altfel, semnalate si de presedintele Iliescu, de Adrian Nastase, doi oameni cu greutate si care au condus acest partid. Si alti colegi au semnalat unele lucruri neclare, cel putin la prima vedere, in regulamentul de organizare a alegerilor interne. Si atunci eu cred ca este o discutie fireasca intre colegi. Nu ma duc in deplasare, ca sa spun asa, nu ma duc pe teren ostil. Sper ca aceasta candidatura sa fie acceptata, ca si a lui Daniel Savu, ca si a domnului Dragnea”, a afirmat Nicolae, inainte de sedinta conducerii PSD.
„Drepturile membrilor, inclusiv cele privind candidatura la functiile de conducere din structurile interne ale partidului, sunt cele din statut. Orice alta discutie suplimentara ar trebui sa aiba la baza statutul si atunci eu cred ca e nevoie de clarificari. Din punctul meu de vedere, daca nu s-ar fi suprapus cu conferintele judetene, foarte multe deja desfasurate la data cand s-au fixat aceste criterii, daca nu ar fi fost un termen foarte scurt, poate ca exista si o ratiune pentru el. Altminteri se transforma intr-un soi de directionare a candidaturilor catre avantajarea sau cel putin aparenta avantajare a unui singur candidat. Si nu vreau asa ceva”, a declarat Nicolae.
- Citeste aici mai multe despre istoricul acestor candidaturi si aici despre controversatul regulament
Amintim ca presedintele PSD se va alege pe 11 octombrie intr-un scrutin universal, la care vor participa toti cei peste jumatate de milion de membri ai partidului (prevedere din statut), urmand ca la congresul extraordinar din 18 octombrie sa fie alesi presedintele executiv si vicepresedintii.