Sari direct la conținut

ACTUALIZAT Deputatii au incuviintat cererea DNA de arestare preventiva a liberalului Ioan Oltean, dar l-au salvat pe Catalin Teodorescu (PNL)

I.Oltean si C.Teodorescu, Foto: Agerpres (colaj HotNews)
I.Oltean si C.Teodorescu, Foto: Agerpres (colaj HotNews)

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat miercuri cererea DNA de incunviintare a arestarii preventive a deputatului liberal Ioan Oltean, insa au respins-o pe care pe numele liberalului Catalin Teodorescu. Ambii deputati sunt urmariti penal de DNA in dosarul ANRP. Oltean a sustinut un discurs de aproape jumatate de ora in fata deputatilor care a semanat cu o pledoarie in fata instantei, citind inclusiv denuntul din dosar pe numele sau, iar la final a avertizat colegii ca si lor li se poate intampla ce i s-a intamplat lui, amintind de discursul din Parlament al Elenei Udrea, confruntata cu o cerere similara.

  • Votul a fost secret cu bile, Camera Deputatilor achizitionand recent un nou set de bile albe si negre. Amintim procedura de vot: bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra – vot pentru; bila alba in urna neagra si bila neagra in urna alba – vot impotriva; ambele bile in urna neagra – abtinere.
  • Cele doua voturi s-au desfasurat separat, pe rand, si nu in paralel.
  • Votul a avut loc in Ziua Internationala Anticoruptie, sarbatorita in fiecare an in 9 decembrie, potrivit Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei.

Urmareste pe Hotnews.ro desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor:

15.45: REZULTATUL VOTULUI in cazul lui Catalin Teodorescu: Cererea DNA a fost respinsa intrucat a primit doar 153 de voturi „pentru” si 110 impotriva. Era nevoie de 157 voturi „pentru”, intrucat la vot au fost prezenti 312 deputati.

15.09: REZULTATUL VOTULUI – 186 voturi pentru, 111 impotriva. 297 voturi valabil exprimate. Ioan Oltean poate fi dus in fata judecatorului cu propunere de arestare preventiva.

14.57:S-a incheiat votul. Urmeaza votul in cazul lui Teodorescu. Intre timp sunt numarate bilele exprimate in cazul lui Oltean. Intrucat au fost prezenti 318 deputati la vot, sunt necesare 160 voturi „pentru” ca cererea sa fie incuviintata.

14.32: Votul a inceput cu cererea DNA pentru Ioan Oltean. Printre cei care si-au exprimat votul este si Elena Udrea.

13.11: Urmeaza ca la 13.25 plenul sa treaca la votul final pe legile de pe ordinea de zi, ultimul vot va fi cel asupra cererilor DNA.

Ora 13.10: Se pregateste componenta comisiei de numarare a voturilor, fiecare grup parlamentar isi desemneaza un membru.

Ora 13.01: Vorbeste Catalin Teodorescu:

  • „Retraiesc un vis urat (n.r. – pe 3 decembrie anul trecut a fost salvat de colegii deputati de la o cerere similara a DNA).
  • va rog sa analizati daca un om merita sa fie arestat si nu poate fi cercetat in libertate.
  • Eu sunt sub control judiciar in primul dosar.
  • Oricine ar fi fost in locul meu si ar fi vrut sa respecte atributiile de serviciu ar fi procedat la fel.
  • Nu sunt intrunite nici conditiile minime, nu sunt indicii temeinice din care sa rezulte suspiciunea rezonabila.”
  • Discursul sau a durat circa 7 minute, fata de 27 cat a durat cel al lui Oltean.

Ora 12.58: Comisia juridica prezinta raportul de incuviintare si apoi proiectul de hotarare ce va fi inaintat plenului pentru al doilea deputat liberal, Catalin Teodorescu.

Ora 12.55: Oltean, la plecarea din plen: „Nu am nicio speranta. Nu mi-e teama, sunt pregatit pentru orice. … Da, mi-am facut bagajul”

Ora 12.25: Ioan Oltean – inainte de dezbaterile din plen, Oltean a transmis si un comunicat de presa in care isi prezinta cazul:

  • „Este regretabil ca dupa 25 de ani de munca politica, de membru al Camerei Deputatilor, de vicepresedinte al Camerei, sa vin in asemenea postura.
  • Va cer scuze pentru aceasta stare de fapt.
  • Viata ofera si asemenea situatii si este important sa fii demn.
  • Interventia mea nu se dorest a fi o pledoarie in favoarea nevinovatiei. Acest lucru il vori face in fata instantei de judecata.
  • O asemenea masura exceptionala nu este in interesul cauzei, justitiei si dreptatii
  • Am sa fac o scurta trecere in revista a starii de fapt. Evenimentele sunt intr-un conflict cu democratia, cu statul de drept, cu o justitie dreapta.
  • Am sustinut statul de drept. Am sustinut fara nicio retinere justitia.
  • Am cazut de acord cu procurorii DNA ca merg la sediu dupa ce ajung cu primul avion din Bistrita. M-au intrebat daca am masina sau daca sa vina dansii sa ma ia.
  • La coborare am fost luat cu mandat, in mod abuziv pentru ca eram in drum spre DNA. Mi s-a explicat ca pentru rapiditate si pentru ca este trafic.
  • Mi s-a cerut sa semnez un proces verbal la 10 minute dupa (ce i s-a adus la cunostinta ca este suspect – n.r.) in care eram inculpat. 
  • Ce sta la baza dosarului penal al carei parte sunt? Un denunt al unui preot din Chitila, dat in timp ce era incarcerat, pedeapsa pentru coruptie.
  • Citeste din denunt: „In una din seri administratorul il anuntase ca la biserica se iscase o cearta intre patru parti din dosar. Dupa ce spiritele s-au linistit, acestia au plecat cu totii in momentul in car ela poarta bisericii o masina de culoare neagra a venit dl deputat Oltean Ioan. S_a urcat in masina ML a dl Rotaru, timp in care soferul coboara din masina, cu un sac de culoare neagra din care am inteles ca era o suma de bani euro. Dl deputat Ioan Oltean a plecat in mare viteza.”
  • Acesta este denuntul, atat si nimic mai mult.
  • Acelasi denuntator da o declaratie, cu o zi inainte sa fiu chemat la DNA: „Ioan Oltean a venit in curtea bisericii cu masina de serviciu cu sofer, a primit o suma de bani de 600.000 euro din cate imi aduc aminte de la Mihai Rotaru.” 
  • Declaratia nu mai corespunde cu primul denunt. Acum in denunt erau alte persoane in birou.
  • Sunt neconcordante care dovedesc in mod indubitabil ca este o declaratie mincinoasa. Este infirmata in termeni precizi de catre Remus Baciu, parte din dosar si retinut acum: „Pe Ioan Oltean nu l-am vazut la biserica din Chitila”.
  • Nu am fost niciodata in Chitila, nu l-am cunoscut pe denuntator.
  • Intrebarea care se pune: se impune arestarea preventiva?
  • Nu ma fac vinovat de aceste fapte, nu m-am sustras niciodata procedurii penale, am o conduita exemplara in relatia cu procurorul de caz.
  • La comisia juridica mi s-a spus: „aici nu va aparati, aici e vorba de un vot politic, intelegeti”. Am inteles.
  • Sunte pregatit pentru orice.
  • Ce mi se s-a intamplat mie vi se poate intampla si dumneavoastra.
  • Va doresc sarabtori fericite.
  • Daca Parlamentul nu este puternic, nu este democratic, nicio alta institutie nu este.”

Ora 12.20: Comisia juridica prezinta in plen raportul favorabil adoptat si proiectele de hotarare aferente care vor fi inaintate.

––––––––––––––––––––––––––

Background:

Deputatul PNL Ioan Oltean a fost adus pe 26 noiembrie cu mandat la DNA, pentru a fi audiat in dosarul Mihai Rotaru, dupa ce a fost ridicat de pe aeroport. Rotaru este beneficiarul despagubirii de 109 mil. lei, procurorii afirmand ca terenul in cauza a fost supraevaluat cu peste 87 mil. lei.

Potrivit comunicatului DNA, Teodorescu, membru in comisia ce stabilea despagubirile, impreuna cu alti inculpati ce faceau parte din aceeasi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuta – Presedinte, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica si Alexandru Lacramioara) prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu au aprobat raportul de evaluare prin care un teren in suprafata de 61.857 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire cesionarului Rotaru Mihai.

Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, apreciaza procurorii

Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011.

Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei cu 750.000 euro.

Persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.

De asemenea, din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai si cu presedinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuta, si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului.

In schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis lui Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii, mai acuza DNA.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro