Sari direct la conținut

Adevarul – Pretul eliberarii ramane secret

Adevarul

„Da, Omar Hayssam si Mohamed Munaf sunt implicati in rapirea ziaristilor. Omar Hayssam in initierea actiunii, Mohamed Munaf in pregatirea la Bagdad. Nu avem nici o declaratie care sa arate ca vreunul dintre cei trei ziaristi au fost informati de rapire. Am crezut ca o astfel de declaratie ar fi putut sa fie facuta de Munaf dupa retinere. Mohamed Munaf nu a confirmat.

Nici unul din cei trei cetateni romani nu a stiut ca se pregateste vreo rapire. Ceea ce nu inseamna ca cetatenii romani nu au gresit. Cei trei ziaristi au aratat un profund dispret pentru reguli elementare.

Daca aceste consecinte s-ar fi rasfrant doar asupra lor, era problema lor, dar au pus statul intr-o situatie extrem de dificila.(…) Au fost zile cand treceam de la speranta la disperare si invers”, a fost concluzia filmului rapirii prezentat aseara de Traian Basescu. Povestirea sa a inceput exact in ziua de 28 martie, cand cei trei jurnalisti au disparut in cartierul Universitatii din Bagdad.

Potrivit relatarii lui Basescu, cei trei ziaristi au fost dusi initial in casa unui cetatean irakian, care ii datora 5 mii de dolari. „Ghinionul lui Munaf a fost ca irakianul fusese student in Romania”, a povestit Basescu despre inceputul unei rapiri care a trecut de la amatorism la profesionism in numai cateva ore.

Omar Hayssam si-a facut aparitia in scena aproape imediat, mai exact in ziua de 29 martie, cand s-a prezentat la consilierul prezidential Constantin Degeratu, si a cerut sa fie trimis in Irak pentru a-i elibera pe cei trei.

Hayssam avea insa interdictie sa paraseasca Romania, fiind cercetat pentru diferite infractiuni economice si, in plus, in acea zi serviciile de informatii interceptasera o convorbire a acestuia cu o persoana din Bagdad, care insa suna de pe o cartela Connex, cumparata in Romania.

Cei trei jurnalisti insa fusesera preluati de un grup de rapitori profesionisti, care au iesit de sub controlul cetateanului sirian. Basescu a relatat cum ulterior au avut loc negocieri dure cu celula de teroristi care detinea acum controlul asupra celor trei.

Aceasta a cerut autoritatilor romane fie sa-si retraga trupele din Irak, fie sa contribuie la eliberarea unor irakieni arestati la Bagdad, fie sa accepte un schimb intre cei rapiti si 20 de militari din contingentul roman din Irak. Au fost mai multe momente de incordare. Unul in 12 aprilie, cand irakienii au amenintat ca vor recurge la decapitarea „baiatului inalt”.

In 27 aprilie, statul roman decide ca nu va ceda, intervenind astfel o noua criza in negocieri. Rapitorii devin extrem de furiosi si se activeaza canalul privat si religios al discutiilor. In 3 mai are loc o tentativa esuata de eliberare a ostaticilor.

Basescu a declarat ca nu este in masura sa vorbeasca despre conditiile de schimb pentru ca acestea „nu implica doar statul roman si nu sunt autorizat sa vorbesc despre ele”. El a multumit in mod deosebit comunitatii musulmane, dar in continuare conditiile schimbului raman subiect de speculatii pentru urmatorii 50 de ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro