Adevăruri incomode și minciuni vechi. Cade poleiala de pe „politica McDonald's"?
Războiul din Ucraina a pus o oglindă în fața unei Europe care prefera să fie pragmatică și să nu se uite prea mult la propria reflexie. A fost nevoie de o invazie totală la granițele NATO și ale UE pentru a trasa această linie roșie și a nu mai finanța un regim autoritar deosebit de periculos.
Acum, am rămas cu o întrebare incomodă: cum va arăta lumea de mâine, dacă azi vedem foarte clar că, în ciuda speranțelor, pacea nu poate fi asigurată cu bani? Celebrei teorii a arcurilor aurii (simbolul McDonald’s), care spunea că nu a existat niciun război între două țări cu restaurante McDonald’s, îi râde acum în nas Vkusno I Tochka („Gustos. Punct”), noul McDonald’s rusesc, răsărit după plecarea celui original, ca urmare a războiului.
Jean-Cristophe Boucher, expert în relații internaționale și profesor la Universitatea din Calgary (Canada), spune că, de fapt, relațiile comerciale intense păstrează pacea în democrații, dar nu o garantează în regimuri autoritare. E o asimetrie pe care Europa a preferat să o ignore în deceniile în care a fost clientă loială la robinetul Gazprom și spera să democratizeze Rusia cu miliardele de euro din importurile energetice.
Citește continuarea pe Panorama.