Adrian Codirlașu (CFA România): Ar fi ideal să poți muta contribuțiile la Pilonul de pensii pe care ți-l dorești. Pilonul I înseamnă povară pentru generațiile viitoare, nu și Pilonul II
Pilonul I de pensii reprezintă doar promisiuni, este datorie, pe când Pilonul II reprezintă bani investiți, susține Adrian Codirlașu, președinte CFA România. Potrivit acestuia, avantajul acestui tip de sistem Pilon II este că sunt finanțate pensiile, nu ar fi o povară pe generațiile următoare și dezvoltă economia pentru că acele fonduri private au bani pe care îi investesc în economie.
„Asta e diferența dintre Pilonul I și Pilonul II. Pilonul I este datorie, iar Pilonul II – investiții. Pilonul I înseamnă povară pe generațiile viitoare, iar Pilonul II nu”, a declarat el, pentru HotNews.ro.
- Așa spune legea și așa este corect economic (să crească contribuțiile la Pilonul II n.r.). Pilonul I reprezintă doar promisiuni, este datorie, pe când Pilonul II reprezintă bani investiți.
„Ce este în Pilonul I este proprietatea statului. Dacă contributorul a decedat la un an după pensionare, nimeni nu mai primește nimic. La Pilonul II, în caz de deces al cotributorului, sumele acumulate se moștenesc de către succesorii lui. Pilonul II înseamnă proprietate privată. Este mai bine pentru cetățean să aibă banii lui decât să depindă la pensionare de stat și de ce dorește statul în acel moment și ce resurse are”, a mai arătat Codirlașu.
Potrivit acestuia, Pilonul II este net superior Pilonului I.
El este de părere că opționalitatea ar trebui să se facă în ambele sensuri.
„Adică dacă cineva dorește să nu contribuie la Pilonul I, să contribuie la Pilonul II. Nu doar invers cum s-a introdus prin OUG 114 (între timp, conform unei OUG adoptate de Guvernul Orban a disparut opționalitatea n.r.). Ar fi ideal să ai posibilitatea să muți complet contribuțiile la Pilonul pe care ți-l dorești. Problema la Pilonul I este că trebuie susținuți pensionarii actuali și de aceea nu este posibilă opțiunea”, a mai afirmat președintele CFA România. Treptat, spune el, trebuie mers de la un sistem bazat pe datorie, la un sistem de pensii finanțat.
„Acest lucru va dura, probabil, 10-15 ani pentru că trebuie plătite pensiile actuale. În timp ar trebui să crească contribuția către piloni finanțați, precum Pilonul II, Pilonul III și acest Pilon nou, ocupațional. Astea nu înseamnă povară pentru generațiile viitoare”, Conchide Codirlașu.
Citește și: