Sari direct la conținut

Adrian Nastase: Eu eram tinta presei, in timp ce banii de la guvern curgeau spre diferite zone de media

HotNews.ro

Adrian Nastase a vorbit miercuri seara, la emisiunea „Jocuri de Putere” de la Realitatea TV despre presa anilor 2000, afirmand ca in timp ce el era tinta principala, banii de la guvern curgeau spre diferite zone de media. De asemenea, acesta a precizat ca a fost neinspirat in alegerea unor oameni apropiati, care s-au folosit de relatia dintre ei.

Declaratii Adrian Nastase:

  • (Despre perioada in care era prim-ministru) In 2000 situatia Romaniei era foarte complicata. Situatia economica era foarte grea, cu o scadere de 10-12%. Erau foarte multe de facut. Bulgarii obtinusera eliminarea vizelor, Romania mai fusese amanata inca un an. Aceasta a necesitat un efort foarte mare in cursul anului 2001. Problemele sociale erau dificile/ Eu am considerat ca trebuie sa ma ocup de marile dosare ale economiei, ale relatiilor externe.
  • De exemplu, Eu am construit un program national pentru SIDA, un program de medicamenete gratuite. A fost foarte important din ce tara vin aceste medicamente. Dar unii dintre ambasadori erau interesati sa castige. Faceau lobby pentru anumite firme. In momentul in care firmele respective nu au castigat au transferat nemultumirile catre mine.
  • (despre presa anilor 2000) Ziarele trebuiau sa isi mentina atitudinea de opozitie, ma criticau pe mine. Pe prima pagina eram eu criticat. In 2003 a inceput nebunia ca eu vreau sa cenzurez, sa inchid ziare. Nu am incercat sa omor ziarele. Eu eram tinta presei in timp ce banii de la guvern curgeau spre diferite zone de media.
  • Recunosc ca am fost destul de neinspirat in alegerea unor oameni apropiati, care s-au folosit de relatia cu mine pentru a crea aparenta unei autoritati indirecte pentru a-si rezolva diverse probeleme. Si din nou eu am platit pentru asta. Ei nu mai erau semnati cu numele lor, ci prin relatia cu mine. Am platit destul de dur pentru asta.
  • Nu am reusit intotdeauna sa identific persoane pe care eu sa le validez si eram dependent de propuneri pe care mi le gaseau altii, aveam incredere in profesionalismul lor, dar, din pacate, multi dintre cei pe care i-am pus chiar in functii de conducere s-au dovedit a fi oportunisti.
  • Echipa cu care am lucrat a fost o echipa de buni profesionisti si care au realizat, alaturi de mine, lucruri importante, dar au existat si oameni care m-au dezamagit.
  • (despre Traian Basescu) Poate ca am uitat unele dintre lucruri. Regimul Basescu a insemnat un deceniu al anilor risipiti, pierduti. Un capitol marcat de razbunari, de incapacitatea de a privi mai departe. Nu mai conteaza felul in care il vad eu. Eu stiu sa incep un nou capitol in viata. Nu imi pierd vremea gandindu-ma la oamenii pe care, intr-un fel sau altul, ii dispretuiesc pentru ceea ce au facut. Pentru mine Traian Basescu nu mai exista.
  • Daca as tine seama de experienta mea din ultimii opt ani, evident as spune ca n-as fi acceptat niciodata formula coabitarii. Daca incerc sa ma duc inapoi in timp, la acel moment, poate ca lucrul acesta n-ar fi fost imposibil, pentru ca nu il stiam pe Traian Basescu sub aceasta forma si era un moment in care trebuiau continuate eforturile legate de Uniunea Europeana.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro