Afaceri cu carbune in Gorj: Cum a renuntat Complexul Energetic Oltenia la o tranzactie banoasa cu autoritatile din Serbia, pentru a incheia un contract dubios cu un SRL abia infiintat
Pentru Complexul Energetic Oltenia 2014 a fost un an fost prost: sute de milioane de lei pierdere. Insa pentru managementul societatii nu a fost un motiv care sa-l impiedice sa ia, pe final de an, o decizie paguboasa: a renuntat sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase. In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Partea cea mai stranie a povestii e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014, iar beneficiare tot autoritatile din Serbia sunt. Vezi in text ce raspunsuri dau reprezentantii CE Oltenia.
- NOTA Complexul Energetic Oltenia este condus de Laurentiu Ciurel, urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari. La CE Oltenia, managementul este politic, Laurentiu Ciurel fiind un fost vicepresedinte PSD Gorj si un apropiat al premierului Victor Ponta. Ciurel sustine ca a ajuns director general prin OUG 109/2011 privind managementul corporativ, insa procesul de numire a fost unul controversat si contestat de Fondul Proprietatea. Ciurel este urmarit penal de procurorii DNA pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una in forma continuata. Prejudiciul se ridica la aproximativ 84 milioane lei. In acest dosar a fost cercetat si premierul. Potrivit raportului Inspectiei Judiciare din ianuarie 2014, premierul Victor Ponta era cercetat in dosarul DNA pentru implicarea in incheierea unor contracte ilegale cu SC Complexul Energetic Turceni in perioada 2007-2011. De asemenea, exista un dosar asemanator in cazul Complexului Energetic Rovinari.
SRL-ul din Serbia se numeste BVA Coal SRL, are sediul in Constanta si s-a infiintat pe 23 octombrie 2014. Contractul a fost semnat pe 12 decembrie 2014, intre Laurentiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, si Ioan Lucian Muresan, reprezentant legal al SRL-ului din Constanta. Acest Muresan a semnat chiar daca nu actionar sau administrator al firmei. Pretul pentru care a fost semnat contractul este de 13 euro/tona. In Serbia, CE Oltenia l-ar fi dat cu 36 euro/tona. O diferenta enorma care se duce in buzunarele acelui SRL din Constanta. Culmea este ca beneficiarul carbunelui de la Complexul Energetic Oltenia este tot Serbia.
Ce are de castigat Complexul Energetic Oltenia? Nimic. Dimpotriva, un document care reprezinta proiectia de buget pe 2015, obtinut de jurnalistii de laPandurul, arata ca in 2014, pretul de cost al carbunelui realizat a fost de 65 lei/tona, ceea ce inseamna cam 14,5 euro/tona. Adica, CE Oltenia ar fi vandut catre BVA Coal, srl-ul constantean, sub costuri.
Directorii CE Oltenia se apara spunand ca livarile au inceput in ianuarie 2015, nu decembrie 2014 cand a fost semnat contractul. Iar in 2015, costurile vor scadea la 50 lei/tona, ceea ce ar insemna cam 11 euro/tona. Teoretic, se va ajunge la aceste costuri. Practic, este nevoie de multe taieri. Vor renunta la vreo 2.000 de salariati, mai scad din drepturile angajatilor etc. Altfel spus, costul carbunelui trebuie scazut in bugetul de venituri si cheltuieli pe 2015, in asa fel incat sa iasa mai mic de 13 euro/tona cu cat a dat CE Oltenia lignitul catre srl-ul constantean. Insa, ramane de vazut cat de mult poate fi scazut pretul de cost, avand in vedere ca salariatii se opun acestor reduceri. Nu este saptamana in care sa nu protesteze cu miile la Targu Jiu, fiind la un pas de greva generala. In plus, conducerea CE Oltenia sustine ca, de fapt, pretul de cost in 2014 a fost de 57 lei/tona (12,6 euro/tona), insa acesta era pretul prevazut in buget, nu si cel realizat pana la urma.
Despre acest contract au relatat pe larg cateva publicatii gorjene, motiv pentru care conducerea CE Oltenia a dat si un drept la replica prin care incerca sa ofere niste explicatii. Insa, prin precizarile catre mass-media, CE Oltenia reuseste performanta de a ridica si mai multe semne de intrebare. Un exemplu: In dreptul la replica se arata ca CE Oltenia a primit o invitatie din partea BVA Coal SRL, pentru intra intr-un consortiu in vederea participarii la licitatia din Serbia, in luna septembrie 2014. CE Oltenia sustine ca ar fi refuzat pe motiv ca „fusese creata doar cu cateva saptamani inainte”. Argumentul CE Oltenia este fals. In realitate, firma s-a infiintat pe 23 octombrie. Apoi, cu aceasta firma abia infiintata a incheiat un contract foarte important.Vezi mai jos ce alte argumente mai aduce CE Oltenia.
- Cum sa inchei un contract de milioane de euro cu o firma abia infiintata
Pe 12 septembrie 2014, fostul ministru al energiei, Razvan Nicolescu, se intalneste cu omologul sau din Serbia, Aleksandar Antic. Cu ocazia asta, cei doi vorbesc despre un eventual import de carbune pe care sa-l faca Serbia din Romania. „Sper ca, contractul de livrare de carbune din Romania in Serbia sa se finalizeze cu succes”, spunea Razvan Nicolescu. Compania care urma sa faca exportul de carbune in Serbia era Complexul Energetic Oltenia, insa pentru asta trebuia sa participe la o licitatie.
Pe 19 octombrie 2014, Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere din cadrul CE Oltenia, declara pentru Economica.net ca societatea „va participa, saptamana viitoare, la lo licitatie organizata de Ministerul Energiei si Mineritului din Serbia pentru livrarea a 2 milioane de tone de lignit si ca CEO a fost invitata la lictatie chiar de catre ministrul de resort din tara vecina”. Daniel Antonie spunea ca serbii au fost cei care au cerut sa vina la discutii cu reprezentantii CE Oltenia. Daniel Antonie mai facea un calcul spunand ca pretul mediu al tonei de lignit este de circa 50 de euro si ca la o cantitate de doua milioane de tone, s-ar putea obtine circa 100 milioane de euro.
Pe 23 octombrie se infiinteaza BVA Coal SRL. CE Oltenia nu s-a prezentat la licitatia care urma sa aiba loc „saptamana viitoare”, in schimb s-a dus BVA Coal SRL, firma infiintata special pentru licitatie, intr-un consortiu cu doua firme, Virom Group din Beograd si DMB Transport Ltd. Ruma. Potrivit jurnalistilor de la Pandurul, Firma Virom Group este controlata de sarbul Dejan Oketic, condamnat in 2008 intr-un dosar numit in tara lui „Mafia petrolului”. In afacere mai sunt implicati Dragan Curcic, recent eliberat din inchisoare, si un om de afaceri Zvonko Veselinovic. A doua societate din consortiu este DMB Transport Ltd. Ruma, detinuta de Maria Mesarovic, firma cu un singur angajat. Firma din Romania, a treia, prin care a incheiat CEO tranzactia, BVA COAL SRL este detinuta de Ilie Malin-George si un cetatean turc Asan Ilknur, ultimul fiind si administrator chiar din preziua semnarii contractului.
Pe 19 noiembrie a fost semnat contractul din Serbia.
Pe 12 decembrie, Laurentiu Ciurel semneaza contract cu BVA Coal SRL pentru livrarea a 1,2 milioane de tone carbune, la pretul de 13 euro/tona. In total inseamna 15,6 milioane euro. Departe de cele 100 de milioane de euro de care vorbea Daniel Antonie cu o saptamana inainte de licitatia din Serbia, la care CE Oltenia nu s-a mai prezentat. Mai mult, CE Oltenia a trebui sa mai cheltuiasca in plus si pe maruntirea carbunelor. In contractul obtinut de jurnalistii de la Pandurul scrie ca este necesara o granulatie de pana in 60 mm, iar carbunele de la CE Oltenia era mai mare. CE Oltenia sustine ca aceste costuri suplimentare sunt nesemnificative.
- Cum justifica CE Oltenia contractul
La inceput, pentru CE Oltenia, cererea de carbune din Serbia a fost vazuta ca o oportunitate. Cu toate acestea nu a participat direct „pentru ca aceasta presupunea si transportul carbunelui pe calea ferata, autocamion, barja, in spatiul ramanesc si sarbesc”, se arata intr-un drept la replica transmis de CE Oltenia presei gorjene. „Presupunea, de asemenea, inchirierea unor porturi in vederea transportului fluvial. CEO nu are capacitatea de a integra toate aceste feluri de transport pe teritoriul a doua state. Vanzatorul a pus conditia ferma ca obligatia ce ii revine sa fie doar livrarea carbunelui in mijloacele de transport, fara a se implica in asigurarea transportului”, mai precizeaza CE Oltenia.
Cu alte cuvinte, era prea mare bataie de cap cu transportul.
Aceasta mai spune ca „pretul contractului de aprox. 58 lei/tona este superior pretului din BVC al CEO si, de asemenea, superior costului de productie la carierele din care se livreaza. Lucrul acesta s-a confirmat in luna ianuarie 2015, cand pretul mediu de productie pe toate carierele CEO a fost de cca 54 lei/tona”. CE Oltenia vorbeste de pretul din bugetul de venituri si cheltuieli pe 2014 care a fost aprobat, insa cel realizat a fost mai mare: 65 lei/tona.
CE Oltenia mai spune ca a refuzat sa intre intr-un consortiu pentru a participa la licitatie. Motivul: una dintre firme nu avea bonitate, iar cealalata abia se infiintase. In realitate, nici macar nu era infiintata.
„In luna septembrie 2014, s-au primit solicitari din partea unor companii din Serbia (VIROM GROUP, DMB SHIPPING), precum si din partea unei societati comerciale romanesti (BVA COAL SRL) ca societatea noastra sa participe intr-un consortiu la o licitatie ce ar fi trebuit sa aiba loc in Serbia, organizata de unul dintre ministerele acestui stat. CEO a refuzat sa faca parte din acest consortiu, constatand ca firma VIROM GROUP nu are bonitate financiara, avand probleme cu fiscul din tara vecina, iar firma BVA COAL SRL din Constanta fusese creata doar cu cateva saptamani inainte. Pentru a putea, insa, exploata aceasta oportunitate, CEO a organizat in luna decembrie 2014 o licitatie pentru o cantitate de 1,2 mil tone carbune, invitand la participare pe toti cei care isi exprimasera intentia de a cumpara”, arata CE Oltenia.
Vezi aici tot comunicatul CE Oltenia
- CE Oltenia: Muresan, reprezentant al firmei BVA Coal SRL a solicitat, la sfarsitul lunii septembrie 2014, impreuna cu un reprezentant al firmei VIROM (Serbia), participarea in consortiu
HotNews.ro a solicitat CE Oltenia mai multe lamuriri. In primul rand sa explice cu cine a discutat in septembrie avand in vedere ca firma BVA Coal nu se infiintase inca. „Ioan Lucian Muresan, reprezentant al firmei BVA Coal SRL a solicitat, la sfarsitul lunii septembrie 2014, impreuna cu un reprezentant al firmei VIROM (Serbia), participarea CE Oltenia in consortiu”, sustine CE Oltenia. Despre Muresan, jurnalistii de la Pandurul spun ca ar mai fi fost implicat jaful de peste 50 de milioane de dolari de la Otelaria Siderca din Calarasi. Acesta ar fi fostul sot al Miss Romania in 1993, modelul Rita Muresan.
Intrebati de HotNews.ro de ce nu a participat CE Oltenia, o companie mamut, direct la licitatia din Serbia si cum de a facut acest un SRL abia infiintat, reprezentantii societatii au spus ca „CE Oltenia nu putea cunoaste pretul cu care se va castiga licitatia, in momentul in care a prezentat oferta”. „Licitatia in Serbia a fost franco-destinatar, astfel incat trebuia ca CE Oltenia sa integreze transport feroviar, auto, fluvial pe teritoriul a doua state. CE Oltenia nu poseda autorizatiile specifice in acest sens. Nu exista nicio informatie oficiala cu privire la costul transportului sau pretul cu care s-a castigat licitatia in Serbia”, mai arata CE Oltenia.
In privinta costului de productie, acesta era de 57 lei/tona, sustine CE Oltenia. Insa, acesta era pretul aprobat prin bugetul de venituri si cheltuieli, nu cel realizat.
Intrebati care „sunt argumentele favorabile ale CE Oltenia pentru un contract cu BVA Coal SRL pentru un pret de 13 euro/tona, in conditiile in care acest SRL abia infiintat a reusit sa castige, intr-un consortiu, o licitatie pentru 36 euro/tona”, reprezentantii societatii au spus ca „nu mai trebuie argumenata oportunitatea contractului”. „Din moment ce legislatia nu prevede o interdictie in ceea ce priveste incheierea de contracte cu firme noi si din moment ce nu se livreaza carbune decat cu plata in avans, nu consideram ca mai trebuie argumentata oportunitatea contractului. Mentionam ca, la acelasi pret, CE Oltenia are contracte semnate cu companii din tara (de exemplu CET Govora de pe platforma Oltchim sau companii care deservesc serviciile de termoficare din diferite orase) care sunt actionate in instanta pentru recuperarea creantelor”, se arata in raspunsul catre HotNews.ro
Costurile cu obtinerea granulatiei necesare (montarea unor bare in concasor pentru care salariatii proprii au lucrat cateva ore) sunt nesemnificative si nu se repeta la fiecare livrare, au mai spus reprezentantii CE Oltenia la solicitarea HotNews.ro.
Intr-un alt comunicat, CE Oltenia sustine ca „vanzarea carbunelui prin contractul incheiat cu firma BVA COAL SRL este extrem de benefica pentru CE Oltenia. Mentionam ca nu a existat niciun fel de presiune din partea membrilor Consiliului de Supraveghere, ministerelor sau altor institutii care sa impuna in vreun fel semnarea in conditii dezavantajoase a acestui contract. Consiliul de Supraveghere s-a exprimat prin a lasa in sarcina Directoratului sa aleaga solutia cea mai avantajoasa pentru companie”. Pentru a demonstra cat este de benefic contractul, CE Oltenia da exemplul unor contracte din 2011-2012 incheiate cu niste companii de stat, la preturi mici.
Vezi aici precizarile CE Oltenia
Nu ar fi singurul contract controversat incheiat de CE Oltenia in 2014. Au fost unele la preturi multe prea mici si pe energie electrica. Si astfel dintr-o companie considerata rentabila in urma cu cativa ani, CE Oltenia a ajuns in pragul insolventei, cu pierderi uriase.