Afacerile din Balotesti, sabotate de Electrica Muntenia Sud
Orasul Balotesti se afla la cativa kilometri de Bucuresti, asezarea acestuia pe DN1 trasformandu-l intr-o tinta pentru diverse companii care si-au deschis reprezentante sau puncte de lucru.
Incepand cu luna iunie insa, orasul este paralizat zilnic din cauza penelor de curent care pot dura chiar si trei ore. Locuitorii din zona sunt exasperati, dar cele mai afectate sunt firmele.
Romica Vrancea este proprietarul unei firme de confectii metalice, si spune ca nu mai suporta ca zilnic sa aiba probleme din cauza curentului.
“De o luna de zile pica curentul in fiecare zi. Zi de zi am cateva ore in care stau de pomana. Nu merge sudura, nu merge flexul, vin clientii si imi bat obrazul ca nu le termin lucrarile”, spune intreprinzatorul
Reprezentantii unei alte firma din Balotesti, foarte cunoscuta pe piata de instalatii de climatizare, spun ca, de cand au probleme cu curentul, activitatea este data peste cap.
“Daca se opreste curentul noaptea, porneste alarma, vine politia si un echipaj de la firma si evident ca unul din angajati trebuie sa fie la fata locului indiferent ca e noua seara sau cinci dimineata”, spune administratorul firmei.
Insa nu numai firmele mari sunt afectate, chiar si micile magazine de cartier inregistreaza pagube serioase. Patroana unui magazin din scara unui bloc spune ca la sfarsitul lui iunie, cand afara erau 42 de grade Celsius i s-a stricat toata mancarea din frigidere, dupa o pana de curent de aproape patru ore.
Coalitie a firmelor impotriva Electrica
Potrivit departamentului de comunicare din cadrul firmei Urban si Asociatii, penele de curent electric au provocat firmei pagube de 200.000 de euro.
“In acea zona noi avem serverul pe care isi desfasoara activitatea cei 900 de angajati si colaboratori. Cand ne este lumea mai draga ne trezim ca se opreste curentul, iar UPS-urile merg doar maxim 15 minute, insa apoi se opresc. Am primit o oferta de a cumpara un generator de curent care costa 15.000 euro.
Sa ni-l faca cadou Electrica Muntenia Sud daca stiu ca sunt incapabili sa furnizeze un serviciu de calitate”, au declarat pentru HotNews.ro, oficiali din cadrul companiei.
Reprezentantii societatii considera inadmisibil modul in care Electrica nu isi asuma nici o raspundere.
“Impreuna cu un avocat din zona incercam sa adunam ca mai multe adeziuni si de la persoane fizice ca sa pregatim un proces mare de tot impotriva celor de la Electrica Muntenia Sud. Speram ca astfel vor invata ceva si vor utiliza profitul obtinut anual ca sa faca investitii in retea,” a mai precizat un oficial din cadrul Urban si Asociatii.
HotNews.ro a incercat sa obtina si explicatia Electrica Muntenia Sud in aceasta problema, insa reprezentantii societatii nu au reusit sa ofere un raspuns pana la momentul publicarii acestui material.
Solicitarea transmisa miercuri in jurul orei 13 nu a primit nici un raspuns nici joi, surse din cadul Electrica Muntenia Sud declarand ca programul de lucru al directorilor se termina la ora 15.
Enel a platit pe Electrica Muntenia Sud 820 de milioane de euro
Societatea Electrica a avut opt filiale, iar patru dintre ele au fost vandute in perioada 2004-2005. Electrica Banat si Electrica Dobrogea au fost cumparate de Enel, Electrica Oltenia a fost achizitionata de cehii de la CEZ, iar Electrica Moldova a intrat in proprietatea nemtilor de la E.ON.
A cincea filiala, Electrica Muntenia Sud a fost vanduta in iunie 2006 catre Enel, dar transferul companiei nu s-a realizat la termen. La inceputul acestui an, AVAS a prelungit cu 180 de zile, pana la 17 iulie, valabilitatea ofertei de vanzare a pachetului majoritar de actiuni a filialei Electrica. Aceasta a fost a doua si ultima prelungire, conform legii.
La inceputul lunii iunie 2007, AVAS si Enel au semnat contractul pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud contra sumei de 820 de milioane de euro.