Afganistan: Îngrijorări privind evacuările de pe aeroportul din Kabul / Talibanii au început să meargă din ușă în ușă pentru a le spune oamenilor să meargă la muncă / Europa, tot mai îngrijorată de o nouă criză a refugiaților
Procesul de evacuare a afganilor și cetățenilor străini a continuat miercuri la aeroportul internațional din Kabul, singura cale de comunicare rămasă cu exteriorul țării, în contextul în care talibanii au început să meargă din ușă în ușă pentru a le cere oamenilor să se întoarcă la muncă. Însă există îngrijorări că insurgenții nu vor respecta acordul de a permite trecerea în siguranță a persoanelor care vor să părăsească țara după ce ambasada SUA de la Kabul le-a trimis o alertă cetățenilor săi în care îi avertiza de acest lucru. În plus, liderii europeni sunt tot mai îngrijorați de o posibilă nouă criză a refugiaților de căderea țării în mâinile talibanilor.
Cele mai noi informații despre Afganistan, LIVETEXT pe HotNews.ro:
00.43 Talibanii au început să meargă din ușă în ușă să le spună afganilor să meargă la muncă
21.50 Organizația Națiunilor Unite a anunțat că își transferă o treime din personalul din Afganistan
20.58 Europa se teme de o nouă criză a refugiaților după căderea Afganistanului
17.03 Fostul președinte afgan Ashran Ghani a ajuns în Emiratele Arabe Unite după ce a fugit din Afganistan înainte ca talibanii să preia controlul asupra capitalei Kabul, a confirmat miercuri ministerul de externe al emiratului
14.42Sassoli: UE trebuie să primească refugiați afgani, avem o responsabilitate față de ei
13.45 Un membru al conducerii talibanilor şi lider al grupării militante Reţeaua Haqqani, Anas Haqqani, s-a întâlnit cu fostul preşedinte afgan Hamid Karzai pentru discuţii, a anunţat miercuri un reprezentant al talibanilor, în contextul eforturilor de a forma un guvern la Kabul. Karzai a fost însoţit de principalul emisar al vechiului guvern afgan, Abdullah Abdullah, a adăugat oficialitatea talibană, care şi-a păstrat anonimatul (Reuters, Agerpres)
12.59 Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că talibanii vor fi judecați după acțiunile lor, nu după ce spun, în condițiile în care aceștia susțin că nu se vor răzbuna după ce au recucerit țara
12.45 Guvernul britanic a anunţat marţi lansarea unui program pentru primirea ”pe termen lung” a 20.000 de refugiaţi afgani, între care 5.000 în primul an, măsură anunţată în ajunul unei sesiuni extraordinare a parlamentului dedicată crizei legate de revenirea talibanilor la putere în Afganistan
09.38 Civilii din Afganistan trebuie să predea armele și munițiile pe care le dețin, a declarat un înalt oficial taliban.
Acesta a spus și că liderii talibani se vor arăta lumii, spre deosebire de ultimele decenii, când au trăit mai mult în secret: ”Încet, gradual, lumea ne va vedea liderii, nu va fi nicio umbră de mister”.
08:44 Afganistan: despre repetabila scenă a elicopterului
08:12 Uganda a acceptat să primească 2.000 de refugiați afgani
––––––
Talibanii susțin că vor pace, că nu se vor răzbuna și că vor respecta drepturile femeilor potrivit legii islamice, dar mii de afgani, dintre care mulți au ajutat SUA și celelalte țări occidentale, sunt disperați să plece.
”Continuăm cu o viteză foarte mare, partea logistică merge fără sincope la acest moment și am putut scoate peste 2.200 de oameni, personal diplomatic, angajați străini din domeniul securității și afgani care au lucrat pentru ambasade”, a declarat oficialul citat.
Nu este clar când vor fi reluate zborurile comerciale civile, a adăugat acesta.
Oficialul nu a precizat câți afgani erau printre cei 2.200 de oameni care au plecat, nici dacă în acest bilanț sunt incluși cei peste 600 de bărbați, femei și copii afgani care au plecat duminică, înghesuiți într-un avion cargo C-17 al armatei americane.
Talibanii, care luptă de când au fost dați jos de la putere în 2001 să alunge forțele străine, au preluat duminică orașul Kabul după o ofensivă fulger, în condițiile în care forțele occidentale s-au retras potrivit unui acord ce includea și promisiunea făcută de talibani de a nu-i ataca în timp ce pleacă.
Forțele SUA ce gestionau aeroportul au trebuit să oprească zborurile luni după ce mii de afgani înfricoșați au umplut zona câutând un zbor de plecare. Zborurile s-au reluat marți după ce situația a fost readusă sub control.
Un avion Hercules a Forțelor Aeriene Române a decolat marți pentru a efectua o misiune de urgență având drept scop evacuarea cetățenilor români din Afganistan. La bordul aeronavei se află, pentru protecție, o echipă a Forțelor pentru Operații Speciale din Armata României, potrivit MApN.
Armata americană a reluat evacuările pe cale aeriană din Kabul: