Ajutorul de stat de circa 100 milioane de euro acordat de Guvernul Romaniei pentru inchiderea unor mine, autorizat de Comisia Europeana
Comisia Europeana autorizeaza sprijinul in valoare de 447,8 milioane de lei (aproape 100 de milioane de euro) acordat de Romania pentru inchiderea unor mine de carbune, a informat joi executivul comunitar.
Bruxelles-ul a constatat ca ajutorul de stat alocat de Guvernul de la Bucuresti pentru atenuarea impactului social si de mediu produs de inchiderea a doua mine de carbune necompetitive pana in 2018 este conform cu normele UE in materie de ajutoare de stat.
Sprijinul oferit de guvern minelor „nu va denatura concurenta in mod nejustificat”, a concluzionat CE.
In urma deciziei Guvernului Romaniei de inchidere a doua unitati miniere necompetitive, acesta a notificat Comisia, in noiembrie 2016, ca intentioneaza sa acorde o finantare publica in valoare de 447,8 milioane RON pentru a se asigura ca inchiderea respectivelor unitati se desfasoara in conditii corespunzatoare.
Din evaluarea Comisiei a reiesit ca ajutorul vizeaza facilitarea procesului de inchidere, urmand ca un sprijin financiar in valoare totala de 233,7 milioane RON (aproximativ 52 de milioane EUR) sa fie acordat lucratorilor care isi vor pierde locul de munca ca urmare a inchiderii minelor.
Sprijinul de stat va servi, in special, la finantarea salariilor compensatorii pentru personalul disponibilizat, a programelor de reconversie profesionala destinate fostilor angajati si a altor prestatii sociale pentru respectivii lucratori, mentioneaza CE.
Acest sprijin va fi utilizat, de asemenea, pentru intreprinderea masurilor necesare de siguranta in subteran care au legatura cu inchiderea minelor, pentru reabilitarea arealelor miniere si pentru recultivarea terenurilor dupa inchiderea minelor. Cu restul ajutorului, adica 214,1 milioane RON (aproximativ 47 de milioane EUR), se vor acoperi pierderile de productie ale minelor pana la inchidere.
Responsabilitatea luarii deciziilor de a inchide sau nu minele de carbune detinute de stat revine statelor membre. In conformitate cu normele UE in materie de ajutoare de stat, in special Decizia 2010/787/UE a Consiliului, statele membre pot sprijini inchiderea minelor de carbune necompetitive in vederea atenuarii impactului social si de mediu.
Guvernul deruleaza un amplu program de inchidere a minelor de carbune considerate neviabile, pana in anul 2018.
In cadrul acestui program, in 2 noiembrie 2016, Guvernul a adoptat un memorandum privind modificarea unui ajutor de stat acordat Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea in programul de inchidere a doua mine neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Ajutorul de stat aprobat in baza prevederile Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ creste cu 129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de inchidere a minelor de huila necompetitive care induc pierderi pentru CEH. Este vorba despre Exploatarea Miniera Lonea si Exploatarea Miniera Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activitatii si necesita trecerea lor imediata in programul de inchidere. Ajutorul de stat este raportat pentru perioada 2011-2024.
Potrivit Guvernului, inchiderea celor doua unitati se va realiza, astfel, in conditii de siguranta si protectia mediului, cu conservarea straturilor de carbune si evitarea unor eventuale accidente care ar putea aparea in cazul nerespectarii prevederilor specifice inchiderii minelor. De asemenea, se vor recupera si vor fi aduse la suprafata utilajele exsitente in aceste mine (motoare, redresoare, statii de transformare etc.), care contin lubrifianti ce pot polua apele subterane.