Al doilea tiraj al cărţii „Spare”, memoriile prinţului Harry, din 20 ianuarie în librăriile din România
Al doilea tiraj al cărţii de memorii a prinţului Harry, „Rezervă” (Spare), editat de Nemira, va fi în librării din 20 ianuarie. Cititorii pot plasa precomenzi pe nemira.ro şi în librăriile partenere, iar cartea este disponibilă în continuare pe audiotribe.ro în format audiobook (în lectura actorului Alexandru Unguru) şi ebook.
Primul tiraj de 15.000 de exemplare s-a epuizat într-o zi. Editura tipăreşte 25.000 de exemplare în regim de urgenţă.
Volumul „Rezervă” a fost publicat internaţional pe 10 ianuarie în 16 limbi. Înainte de lansare, cartea a înregistrat 2.000 de precomenzi, iar în ziua lansării s-au vândut peste 3.000 de exemplare în librării şi online, atât în format hardcover, cât şi în format digital. Primul tiraj de 15.000 de exemplare a fost epuizat în timp-record, iar cărţile din cel de-al doilea tiraj, de 25.000 de exemplare, vor fi disponibile începând de vineri, 20 ianuarie, informează News.ro.
„Rezervă” îi poartă pe cititori înapoi în timp, amintindu-le una dintre cele mai impresionante imagini din secolul trecut: doi băieţi, doi prinţi care merg în urma sicriului mamei lor, în timp ce întreaga lume îi urmăreşte cuprinsă de tristeţe – şi de teamă. După ce Diana, prinţesa de Wales, a fost condusă pe ultimul drum, miliarde de oameni s-au întrebat ce era în mintea şi în sufletul lor – şi cum avea să fie viaţa lor mai departe. Această carte spune povestea a ceea ce a urmat pentru Harry.
„Rezervă” are un preţ de vânzare de 99 de lei în România.
Cea mai rapid vândută carte
Volumul de memorii al prinţului Harry, intitulat „Spare” („Rezervă”), este cartea de non-ficţiune cea mai rapid vândută vreodată, a anunţat marţi Sky News citând editorul, care a precizat că a înregistrat până acum vânzări de 400.000 de exemplare din ediţiile hardcover, ebook şi audio.
Fragmente din noua carte obținute de presa britanică arată că prințul Harry a relatat în aceasta ceea ce ar fi fost un atac fizic al lui William, acum Prinţ de Wales, când relaţia lor s-a răcit din cauza căsătoriei cu actriţa Meghan Markle. Descriind o confruntare la casa lui din Londra în 2019, Harry spune că William a numit-o pe Meghan „dificilă” și „nepoliticoasă”. Confruntarea a escaladat, scrie Harry, până când William „m-a prins de guler şi… m-a trântit la podea”.
Titlul cărţii provine dintr-o zicală veche în cercurile regale şi aristocratice: că primul fiu este un moştenitor al titlurilor, puterii şi averii, iar un al doilea este, prin urmare, o rezervă, dacă i se întâmplă ceva primului născut.
Dezvăluirile incendiare făcute de prințul Harry în cartea sa
Sentimentul lui Harry de a fi „rezervă” este tema cărţii sale, descriind de-a lungul capitolelor copilăria, anii de şcoală, cariera sa în armata britanică, relaţia cu părinţii şi fratele său şi viaţa cu Meghan la curte, nunta şi căsătoria până la propria lor experienţă de părinţi.
De la început, Harry povesteşte despre modul în care tatăl său, acum regele Charles, i-a spus soţiei sale, prinţesa Diana, în ziua naşterii lui Harry: „Minunat! Acum mi-ai oferit un moştenitor şi o rezervă, treaba mea este gata”.
În alte fragmente din cartea sa Harry acuză întreaga familie regală de la distanţă. El vorbeşte despre fotografiile cu el îmbrăcat în ofiţer nazist, care au stârnit un scandal pe când avea 20 de ani, acesta asigurând că William şi soția lui, Kate Middleton, l-au încurajat să aleagă acest costum.
De asemenea, el povesteşte cum a aflat de moartea mamei sale, Lady Diana, cum a obiectat la faptul că tatăl său se recăsătorea cu Camilla, pe care o percepea drept o „mamă vitregă rea”, și susţine că a ucis 25 de talibani când era pilot de elicopter al Forțelor Aeriene Regale în Afganistan.
„Spare” a provocat consternare și furie în Marea Britanie
Cartea a fost pe larg criticată și ridiculizată de tabloidele și presa din Marea Britanie, care îl acuză pe Harry că încearcă să distrugă familia regală britanică după ce s-a mutat în Statele Unite alături de Markle și fiul lor Archie la începutul lui 2020, când au renunțat la îndatoririle regale.
Catherine Mayer, biograful regelui Charles, a declarat că volumul ar putea crea probleme monarhiei britanice, însă implicațiile „absolut catastrofale” ale atacurilor asupra comportamentului familiei regale al ducelui de Sussex sunt ignorate.
Aceasta susține că furia față de acuzațiile de rasism, misoginie și bogăție în familia regală pot submina consimțământul public pentru o monarhie.
„Este probabil ceva care va marca începutul sfârșitului monarhiei și despre asta ar trebui să discutăm. Este important, având în vedere lipsa de încredere în stat în acest moment și o ascensiune a politicii de dreapta”, a spus Mayer.
„Aceasta nu este doar o poveste cu o celebritate. Vorbim despre statutul unei instituții semnificative a statului, cu puteri semnificative și finanțare semnificativă a contribuabililor, așa că fie că ești pro, fie anti-monarhie, merită să fie luată în considerare cu seriozitate”, a subliniat aceasta.
Într-un interviu difuzat duminică de ITV, cu două zile înainte de publicarea cărții, Harry a justificat scrierea sa, afirmând că a fost „necesară” pentru stabilirea „faptelor istorice”.
„După 38 de ani în care am văzut propria poveste relatată de atât de multe persoane cu deformări şi manipulări intenţionate, mi s-a părut momentul oportun să îmi reînsuşesc istoria şi să o povestesc eu însumi”, a declarat el pentru televiziunea britanică.