Sari direct la conținut

Alcatel-Lucent si alte doua firme obtin suspendarea lictatiei pentru conectarea scolilor la Internet

HotNews.ro

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a hotarat, marti, suspendarea licitatiei Ministerului Educatiei pentru conectarea la Internet a unui numar de 2.446 scoli, contract estimat la 32,5 milioane de euro, in urma unor cereri depuse de Alcate-Lucent Romania si alte doua firme, informeaza Mediafax.

„Admite cererile de suspendare depuse de Arcole International SRL, Creativ TSD Business SRL si Alcatel-Lucent Romania SRL si dispune masura suspendarii procedurii de achizitie publica pana la solutionarea fondului cauzei. Prezenta decizie este obligatorie pentru parti (…) Impotriva prezentei decizii se poate formula plangere in termen de 5 zile de la comunicare (…)”, se arata in intr-o decizie a CNSC din 6 noiembrie publicata pe pagina web a institutiei.

Alcatel-Lucent Romania arata in cererea inaintata ca, prin precizarile extrem de detaliate exprimate in caietul de sarcini, cerintele referitoare la anumite echipamente devin restrictive si conduc la eliminarea de solutii competitive atat din punct de vedere functional, cat si comercial.

„Concret, cerintele de detaliu (…) exclud sisteme similare produse de alte companii, cu exceptia societatii Fortinet. Aceasta din urma are in aceste conditii un avantaj competitiv functional si comercial major, afectandu-se in acest mod nejustificat si nelegal concurenta loiala”, se spune in cerere.

In plus, societatea solicita CNSC sa tina cont si de faptul ca aceleasi aspecte au fost evidentiate si de alte companii, potentiali ofertanti, (Ericsson, Nxtel si Eurobit) in contestatiile formulate catre institutie in cadrul primei incercari de atribuire a aceluiasi contract, care a fost initiata de Ministerul Eductaiei in mai 2012 si cuprindea cerinte tehnice similare.

„Aceste aspecte nu au fost insa supuse controlului de fond al CNSC, intrucat autoritatea contractanta a anulat procedura in iunie 2012 pentru abaterile grave de la prevederile legislative care afectau licitatia, lasand fara obiect contestatiile formulate anterior. Insa acest lucru nu a impiedicat Ministerul Educatiei sa reia in octombrie 2012 licitatia cu mentinerea cerintelor tehnice minime care favorizeaza un singur furnizor prin caietul de sarcini a carui anulare se solicita prin prezenta”, se mai spune in cerere.

La randul ei, Arcole International SRL isi motiveaza contestaᅢia prin faptul ca modalitatea de intocmire a documentatiei licitatiei „este de natura sa creeze o intelegere ambigua a acesteia, dar si adevarate dezavantaje competitive pentru multi operatori economici, indiferent de forma de asociere”.

Spre exemplu, se arata in cerere, functionalitatile unei aplicatii software detaliate in caietul de sarcini sunt absolut identice (ca numar si valori) cu cele ale unei aplicatii software vandute de Fortinet.

Prin aceasta cerinta, sustin reprezentantii Arcole International, Ministerul Educatiei a orientat achizitia catre acest unic produs, singurul de pe piata care raspunde cumulativ cerintelor din caietul de sarcini, fapt ce contravine legislatiei din domeniu.

In cerere inaintata de Creativ TSD Business, reprezentantii firmei sustin ca, in urma analizei documentatiei licitatiei, au fost identificate abateri grave care incalca prevederile legale privind achizitiile publice, printre care se numara introducerea unor criterii abuzive de evaluare si incalcarea principiului liberei concurente si favorizarea unui anumit producator de echipamente tehnice, in speta Cisco.

Denumit „Internet in scoala ta”, proiectul Ministerului Educatiei are ca scop facilitarea accesului public a institutiilor de invatamant „in zonele de esec ale pietei – zone rurale si mici urbane dezavantajate din punct de vedere al accesului la mijloacele moderne de comunicatii” – prin cresterea utilizarii IT&C, sustinerea conectarii la broadband, precum si prin consolidarea infrastructurii IT&C.

„Obiectivul general va fi atins prin conectarea a 2.446 scoli din mediul rural si mic urban la Internet prin conexiune broadband, cresterea utilizarii IT&C si facilitarea accesului la Internet pentru 714.339 elevi si 56.203 profesori din mediul rural si mic urban, cresterea utilizarii IT&C si facilitarea accesului la resursele educationale in inspectoratele scolare judetene si reducerea decalajului educational dintre mediile urban – rural in domeniul utilizarii IT&C si al accesului conexiunilor Internet”, se arata in anuntul de participare la licitatie.

Ofertantii vor depune o garantie de participare de 2,1 milioane de lei, la care se adauga una de buna executie de 7% din valoarea contractului.

Cu o durata de 6 luni si o valoare estimata de 148,6 milioane de lei (32,5 milioane de euro), TVA inclusa, contractul va fi finantat din sume de la bugetul de stat si fonduri nerambursabile.

Termenul limita pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru inceputul lunii decembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro