Alegeri in Marea Britanie: Cine va fi al treisprezecelea prim-ministru invitat de Elisabeta a II-a sa formeze guvernul?
Melodia “I can get no satisfaction” ar putea usor deveni imnul alegerilor din acest an din Marea Britanie. Nici Tory, Nici Labour n-au reusit sa obtina majoritate parlamentara. Iar valul de popularitate pe care Nick Clegg l-a atras pentru LibDems nu s-a transformat in voturi. Regina Elisabeta a II-a, care a invitat 12 prim-ministri sa formeze guverne pana acum, va astepta ca partidele sa solutioneze intre ele cine va fi norocosul numar 13.
Fata de alte alegeri din istoria recenta a Marii Britanii, cele de pe 6 mai au reusit sa animeze atat mass-media, cat si votantii. Scenariile sunt deschise pentru formarea noului Guvern atat pentru David Cameron, cat si pentru Gordon Brown, dupa ce Partidul Conservator a luat 291 de fotolii (36%), Partidul Laburist – 251 (29,3%) si Partidul Liberal-Democrat – 52 (22,9%). Potrivit legii britanice, actualul prim-ministru are dreptul sa incerce sa ramana la putere pana la pierderea votului de incredere. O coalitie intre laburisti si liberali este in aer si pe buzele tuturor.
In Anglia s-a votat masiv albastrul conservator, laburistii pierzand circumscriptii electorale in favoarea acestora. Scotia a ramas rosie, aducand mai multe voturi pentru laburisti decat la alegerile trecute si nu este o surpriza, avand in vedere ca Gordon Brown este scotian. Pana in acest moment, s-a clarificat unde merg 617 fotolii din 650. Laburistii au pierdut 86, conservatorii au castigat 92 si liberal-democratii au pierdut 6.
In unele circumscriptii s-au acuzat nereguli: fie buletinele de votare au fost insuficiente, fie organizatorii nu au facut fata numarului mare de votanti si au inchis usile dupa ora 22, lasand nemultumiti alegatorii care asteptau la cozi lungi.
Jon Davies, de la departamentului de Istorie a Universitatii Queen Mary, a declarat ieri noapte, la Election Party Night de la London Schol of Economics (LSE), ca se astepta la rezultate mai bune pentru LibDems. El crede ca sistemul „primul care trece linia de sosire” (first past the post) nu a ajutat foarte mult la formarea unui guvern puternic iar alegerile prin reprezentare proportionala (PR) vor fi „centrul unor dezbateri cheie in urmatorii cativa ani”.
In minoritate vs. cu Nick Clegg
Simon Hix, profesor de Politici Europene si Comparative la LSE, se asteapta la un guvern minoritar Cameron care sa guverneze un an, un an si jumatate. Daca vor reusi sa treaca bugetul. Insa nu crede ca va incerca sa-si impuna politicile anti-migratie in aceasta perioada. Hix este de parere ca, in cazul unui guvern minoritar Tory, conservatorii vor incerca o reforma economica in 18 luni, cand se vor gandi la un al doilea buget. El se asteapta ca guvernarea lui David Cameron sa fie incomoda si acesta sa convoace alegeri anticipate. Hix crede ca Labour si LibDems vor incerca sa evite o campanie electorala, fiindca nu isi mai pot permite, financiar vorbind, spre deosebiere de conservatori, care sunt partidul cel mai instarit din UK.
Tony Travors crede ca Gordon Brown nu va putea ramane la putere dupa ce partidul sau a pierdut atatea fototlii iar laburistii sunt disperati sa-l inlocuiasca. Potrivit acestuia, laburistii simt ca ar fi obinut mai multe fotolii daca ar fi intrat in alegeri cu un alt lider. Laburistii vor dori o pozitie mai buna in urmatoarele alegeri. Expertii LSE il vad pe Brown la putere pana luni. O coalitie cu LibDems ii va cere lui Gordon Brown sa se dea la o parte. Insa nici o astfel de coalitie nu asigura o majoritate. Iar o colitie cu partidele mai mici nu este in carti. In noaptea alegerilor, ministrul de Finante Alistair Darling a declarat ca, daca nici un partid nu intruneste majoritatea, laburistii vor incerca o coalitie.
Nick Clegg a declarat in campanie ca va forma o coalitie cu partidul care va obtine cele mai multe fotolii. In prezent, acest partid este Tory. Clegg a declarat in aceasta dimineata ca Tory trebuie sa demonstreze ca sunt capabili sa guverneze „in interesul national”.
Post No.10
Intrebat de HotNews.ro ce fel de cariera politica ii ramane deschisa lui Gordon Brown dupa No. 10 Downing Street, Patrick Dunleavy a declarat: „Am pregatit un obituar politic pentru Gordon Brown (…). As spune ca Gordon Brown va face repede tranzitia la statutul de om de stat senior, iar oamenii il vor privi drept individul care a incercat sa opreasca austeritatea. Cateodata, oamenii nu sunt populari cand detin postul, dar devin mai simpatici cand nu mai sunt acolo. Insa Gordon Brown este o personalitate politica importanta, ministru de finante, avand succes pana la caderea economica.”
Jon Davies crede ca nu a beneficiat de meritele care i se cuveneau pentru solutiile bancare promovate, care au fost excelente.
„Obama a fost cel care a venit si a spus: ‘Britanicii ne-au aratat drumul’, iar britanicii inseamna Brown. Cred ca Brown trebuia sa-si dea demisia atunci, cand era pe val. Dar el nu gandeste asa. (…) Un exemplu important pentru mine este felul in care Gordon Brown si sustinatorii lui au incercat sa opreasca planurile pentru spitalele de stagiatura. Aceeasi revendicare din manifestul lui in 2010. Deci, de fapt, nu este vorba de politica, ci de personalitate, iar din acest punct de vedere, istoria nu va fi amabila. Insa va fi imaginea batranului om de stat cand isi va promova actiunile lui de caritate (…) iar oamenii se vor uita spre el pentru ca, hai sa recunoastem, este una dintre inteligentele vremurilor actuale.”