Alegerile de duminica – primul test electoral al noii puteri
Duminica, bucurestenii sunt chemati la urne pentru a-si alege primarul, pentru a sasea oara in ultimii 13 ani. Intre 1990 si 1992, Capitala a avut patru primari numiti de Guvern: Dan Petrescu, Stefan Ciurel, Viorel Oproiu si Doru Viorel Pana. Dupa ’92, au fost alesi Crin Halaicu (PNL), Victor Ciorbea (PNTCD), Viorel Lis (PNTCD) si Traian Basescu (PD).
Doi dintre acestia – Ciorbea si Basescu – au folosit insa functia de edil-sef drept trambulina catre demnitati mai mari, de premier si, respectiv, de presedinte al Romaniei. In consecinta, locuitorii Capitalei vor fi acum scosi din case – la fel ca in ’98 – pentru a vota un nou primar, la mai putin de un an de la alegerile locale.
In aceasta duminica se vor desfasura alegeri locale partiale si in alte 17 localitati – printre care Ruginoasa (Iasi), Mogosoaia (Ilfov), Soparlita (Olt) sau Florica (Buzau) -, dar adevaratul test pentru puterea instalata in decembrie 2004 va fi in Bucuresti.
Ramane de vazut daca bucurestenii vor accepta ca Adriean Videanu (PD) poate continua proiectele lui Basescu sau, pentru prima oara in acesti ultimi 13 ani, orasul va fi administrat de un reprezentant al PSD.
17 candidati pentru Bucuresti
In Capitala, au ramas in competitia pentru postul de primar nu mai putin de 17 candidati, intrucat reprezentantul Partidului Aliantei Socialiste – Emil Giurgiu – s-a retras.
Pe lista celor care se joaca de-a candidatura, stiind ca nu au nici o sansa, se afla presedintele CNA, Ralu Filip (independent), Raschitor Monica, de la Partidul Muncitoresc Roman, sau Fetcu Petre, de la Partidul Pensionarilor.
PPRM si PUR s-au inscris in cursa – prin arhitecta Casei Poporului, Anca Petrescu, si, respectiv, Radu Opaina, fost luptator pentru dreptul bucurestenilor la apa calda si caldura – doar pentru ca nu isi puteau permite sa nu participe. In consecinta, lupta se va da intre candidatul PSD, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, si cel al Aliantei D.A., Adriean Videanu.
Daca Videanu nu va castiga din primul tur – ceea ce ar fi destul de jenant pentru el, avand in vedere ca Basescu a reusit acest lucru cu Mircea Geoana, pe vremea cand PSD era la putere – vor conta foarte mult voturile lui Cristian Victor Popescu, zis Piedone, care este cotat de sondaje pe pozitia a treia, cu un surprinzator 14%.
Ultimul sondaj, facut public luni de Biroul de Cercetari Sociale, arata ca Videanu ar putea obtine la alegerile de maine 52,8% din voturi, iar Vanghelie putin peste 21%. Totusi, dincolo de aceste cifre relativ favorabile Aliantei, ceea ce ii ingrozeste pe liberali si democrati este riscul unui absenteism masiv, fenomen care l-ar afecta in primul rand pe Videanu.
Surse din Alianta D.A. afirma ca ultimele studii sociologice arata ca prezenta la urne, in Bucuresti, va fi de aproximativ 38%, insa cu tendinte de scadere, daca vremea se va inrautati.
Campania de doua saptamani – anosta si lipsita de evenimente
Acest absenteism masiv, precum si situatia relativ dificila in care se afla Adriean Videanu ar putea fi explicate de absenta unei dezbateri electorale serioase.
Criza jurnalistilor disparuti in Irak, adoptarea noii strategii anticoruptie sau discutiile din Parlamentul European in legatura cu aderarea Romaniei au ucis orice preocupare pentru aceasta campanie, cel putin din punct de vedere al mediatizarii. Marian Vanghelie s-a adaptat situatiei mai bine ca Videanu si a impanzit orasul cu afise si masini care-i plimbau portretul.
In plus, el l-a fortat la o permanenta defensiva pe candidatul Aliantei D.A., obligat sa explice situatia de la firma sa, Marmosim, sau implicarea in scandalul SAFI.
In consecinta, Adriean Videanu a pierdut in cele doua saptamani de campanie o buna parte din punctele adunate in perioada in care a fost ministru de stat si a beneficiat de mediatizare, intrucat s-a ocupat de negocierile cu FMI si a lansat diferite initiative, printre care cea privind obligarea tuturor cetatenilor romani de a depune declaratii de avere.
Videanu a fost constient ca va ajunge in aceasta situatie, iar Guvernul l-a sprijinit stabilind o campanie de doar doua saptamani si decaland data alegerilor, de la 10 aprilie, la 3 aprilie, astfel incat valul scumpirilor de primavara sa nu-i afecteze popularitatea.
Sectiile vor fi deschise duminica, la ora 7
Campania electorala s-a incheiat in aceasta dimineata, la ora 7, iar sectiile de vot se vor deschide duminica, tot la ora 7. Potrivit legii, procesul de votare se va opri la ora 21 fix, fara nici o posibilitate de a fi prelungit. Dreptul de vot se exercita doar in localitatea in care alegatorul are domiciliul si numai la sectia la care este arondat.
Si cei care si-au stabilit resedinta intr-o alta unitate administrativ-teritoriala, cu cel putin trei luni inaintea datei alegerilor, beneficiaza de acest drept. Aceasta inseamna ca militarii in termen si romanii din afara granitelor nu vor putea vota, iar dintre studenti isi vor putea exercita acest drept doar cei cu viza de flotant, aplicata acum trei luni.
Ministerul de Interne a anuntat ca, in vederea eliberarii actelor de identitate, vor fi deschise si sambata, si duminica serviciile de evidenta populatiei din 14 localitati, inclusiv Bucuresti.
Polemica la BEM, pentru organizarea turului doi
Calendarul privind organizarea alegerilor partiale in Bucuresti – asa cum a fost el adoptat de Guvern – nu prevede organizarea unui tur doi de scrutin in Capitala, fapt ce a provocat o polemica in randul membrilor Biroului Electoral al Municipiului Bucuresti (BEM).
Ultima data prevazuta in calendarul privind organizarea alegerilor partiale din Bucuresti este 6 aprilie, ora 21,00, cand BEM are obligatia sa aduca la cunostinta opiniei publice rezultatele alegerilor, „prin orice mijloc de publicitate si publicarea in Monitorul Oficial al Municipiului Bucuresti”.
„Daca se impune – ipotetic – un al doilea tur de scrutin, avem o problema privind data la care va avea loc acesta. Calendarul privind organizarea alegerilor partiale se opreste la data de 6 aprilie. Acesta este ultimul termen. Nu se pomeneste nimic de turul doi”, a declarat, vineri, agentiei Mediafax, judecatorul Magdalena Petre, loctiitorul presedintelui BEM.
Daca s-ar aplica aceleasi prevederi ca si pentru primul tur de scrutin, respectiv reducerea la jumatate a termenelor, aceasta ar insemna ca al doilea tur al alegerilor partiale va avea loc la data de 10 aprilie, adica la o saptamana de la primul tur.
Stabilirea datei de 10 aprilie pentru desfasurarea turului doi ar crea dificultati atat primilor doi clasati din primul tur, dar mai ales autoritatilor locale, care nu ar avea timp suficient pentru a organiza scrutinul.
Organizarea unui tur doi presupune tragerea de sorti a candidatilor, tiparirea unor noi buletine de vot, confirmarea presedintilor si loctiitorilor de la sectiile de votare, adica operatiuni care dureaza cel putin cateva zile.
Judecatorul a precizat ca BEM a solicitat atat Guvernului, cat si Autoritatii Electorale Permanente formularea unui punct de vedere privind aceasta situatie, insa raspunsul la solicitarea BEM nu a ajuns inca la Birou.
Ultimele alegeri partiale au avut loc in Bucuresti in 1998, dupa ce Victor Ciorbea a parasit postul de primar general al Capitalei in favoarea celui de sef al Guvernului.
Si atunci au avut loc tot doua tururi de scrutin, la interval de doua saptamani, insa ele au fost organizate in baza altor prevederi legislative.