Alegerile din Chișinău au distorsionat imaginea despre rezultatul alegerilor locale
La Chisinau duelul electoral intre primarul Dorin Chirtoaca, candidat la realegere reprezentand Partidul Liberal (PL), si rivalul sau Igor Dodon, candidat al Partidului Comunistilor (PCRM) atinge cote de intensitate fara precedent in cei 20 de ani de independenta ai Republicii Moldova.
Cei doi candidati au adunat impreuna aproape 95% din sufragiile exprimate de alegatorii din Capitala (48% Dodon, 46,5% Chirtoaca), un rezultat care reflecta lupta crancena intre actuala putere – Alianta pentru Integrare Europeana, din care fac parte, pe langa PL si Partidul Liberal Democrat (PLDM), condus de premierul Vladimir Filat, si Partidul Democrat (PDM), condus de presedintele interimar, Marian Lupu, si opozitia comunista, condusa (inca) de Vladimir Voronin.
Aceasta competitie pentru primaria Capitalei a atras nu doar atentia disproportionata a jurnalistilor (comozi ca intotdeauna, majoritatea nu vad mai departe de alegerile pentru primar la Capitalei), dar a si distorsionat rezultatul pe tara al alegerilor locale.
Votul de primar la Chisinau a fost unul pentru personalitati, dar si unul politic. Alegatorii au optat pentru cei doi candidati cu sansele cele mai mari inca din turul I, neirosindu-si voturile pentru alti candidati. De altfel, si la votul pentru Consiliul Municipal, partidele celor doi candidati au cumulat peste 3/4 din voturi (PCRM 46%, PL 31%), iar Comunistii vor detine pentru prima oara majoritatea – 26 de consilieri din 51.
Dar acest rezultat umbreste si chiar distorsioneaza rezultatul alegerilor pe tara. Daca privim rezultatul votului politic (procentul de voturi obtinut decele patru mari partide la totalul insumat pe tara la cele 32 de consilii raionale si doua municipale – Chisinau si Balti) observam ca PCRM este in continuare pe primul loc, cu 36,8%, urmat de PLDM, cu 22,5%, PL 16,2% si PDM cu 15,4%.
Daca comparam acest rezultat cu cel de la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 (PCRM 39,2%, PLDM 29,4%, PDM 12,7%, PL 10%) am putea concluziona ca PL a inregistrat cea mai semnificativa crestere, iar PLDM cea mai semnificativa scadere, AIE detinand in continuare majoritatea absoluta a voturilor. O singura diferenta – in rezultatul de la locale nu este inclusa Gagauzia, unde nu se alege consiliu raional.
Trebuie insa sa remarcam ca din acest total, PL a obtinut aproape jumatate din voturi la Chisinau, unde lista sa de consilieri municipali a fost trasa in sus de „locomotiva Chirtoaca”. Pe ansamblul tarii, desi a obtinut mai multe voturi decat PDM, PL are doar 130 de consilieri raionali si municipali (PCRM are 435 din totalul de 1118, PLDM 299, iar PDM 227).
Rezultatul foarte bun al PCRM la Chisinau mascheaza de fapt declinul in continuare al partidului lui Voronin, care obtine un rezultat mai slab pe ansamblul tarii (fara Chisinau, unde acum patru ani avea un candidat catastrofal in persoana lui Veaceslav Iordan) decat in 2007.
Comunistii detin acum majoritatea absoluta in sase consilii raionale (Basarabeasca, Donduseni, Dubasari, Edinet, Ocnita) si in consiliile municipale Chisinau si Balti. AIE detine majoritatea absoluta in restul de 26 de raioane, PLDM s-a situat pe primul loc in sase raioane (Criuleni, Hancesti, Ialoveni, Orhei, Rezina si Telenesti), iar PDM a fost in frunte la Leova si Nisporeni.
Asadar tendinta de scadere continua a PCRM din 2009 incoace a fost doar incetinita, iar partidele din AIE, cu toate divergentele dintre ele, au aratat ca guvernarea din ultimii doi ani nu le-a erodat pozitia in electorat (din nou trebuie sa facem abstractie de rezultatul de la Chisinau).
Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro