Sari direct la conținut

Alegerile locale din Spania le oferă din nou o voce celor care vor să scape de turiști: „Sunt o năpastă”

HotNews.ro
Turisti la periferia Barcelonei, Foto: Albert Llop-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Turisti la periferia Barcelonei, Foto: Albert Llop-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pe clădirea operei din Barcelona, precum și de-a lungul faimosului bulevard La Rambla, turiștii pot vedea graffiti care îi îndeamnă de multe ori în termeni duri și cu invective să „plece acasă”, un subiect care se reîncinge pe măsură ce se apropie alegerile locale, relatează Reuters.

Într-un alt district din Barcelona poate fi citit un mesaj și mai agresiv: „Turismul ucide cartierele”.

Mesajele apărute în ultimele zile arată cum simțămintele împotriva turiștilor cresc odată cu numărul sosirilor în cel mai vizitat oraș al Spaniei de către străini în contextul în care turismul își revine la nivelurile de dinaintea pandemiei de COVID-19.

Iar reglementările legate de turismul în masă au ajuns din nou un subiect fierbinte în întreaga Spanie înaintea alegerilor locale și regionale ce urmează să aibă loc duminică.

Mai mulți candidați, cel mai cunoscut dintre aceștia fiind primărița de extrema stângă a Barcelonei, au promis reducerea activității turistice prin diferite măsuri, de la limitarea numărului de nave de croazieră care pot intra în porturile orașelor, la transformarea hotelurilor în locuințe sociale.

„Ne place turismul, să avem vizitatori, dar supraaglomerarea turistică declanșează probleme de mobilitate, speculă și gentrificare care ne periclitează modul nostru de viață local”, a afirmă Ada Colau, edilul Barcelonei care candidează pentru un al treilea mandat.

„Prin urmare, trebuie să îl reglementăm”, subliniază Colau într-un interviu acordat Reuters.

Barcelona, în fruntea eforturilor de a limita turismul

În 2019, înaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19, Spania a fost a doua cea mai vizitată țară din lume după Franța, potrivit datelor ONU, turismul generând 12% din PIB-ul țării.

Barcelona, al doilea cel mai oraș spaniol, a primit în anul respectiv 30 de milioane de vizitatori la o populație de 1,6 milioane de locuitori.

Acum că pericolul reprezentat de coronavirus a trecut, mulți dintre localnici își amintesc cu oarecare nostalgie de străzile și plajele goale.

Anul acesta numărul turiștilor este deja aproape la nivelurile de dinaintea pandemiei, sosirile internaționale crescând în Spania cu 41% în primul trimestru comparativ cu aceeași perioadă din 2022. De altfel, toate țările mediteraneene se așteaptă anul acesta la un nivel record al numărului de turiști.

Colau spune însă că locuitorii Barcelonei doresc acum un alt model decât cel al turismului în masă.

„Salutăm turismul dar avem nevoie să creștem și alte sectoare strategice”, spune ea, argumentând că măsurile pe care le-a luat de când a câștigat primul mandat în 2015 au întărit și diversificat economia locală către noi domenii de activitate.

Barcelona a fost printre primele orașe europene care au interzis construirea de noi hoteluri în centrul lor, restricționând totodată și închirierile pe termen scurt prin aplicații ca Airbnb. Colau propune acum reducerea la jumătate a numărului de turiști care ajung în oraș prin portul Barcelonei, precum și eliminarea licențelor pentru apartamentele închiriate în regim hotelier și unele magazine.

Ea se opune de asemenea extinderii aeroportului local, susținând că Barcelona nu poate absorbi încă 20 de milioane de turiști.

Unele regiuni din Spania vor „calitate, nu cantitate”

Turismul este o temă centrală a alegerilor și în Insulele Baleare, unde un guvern format dintr-o coaliție de stânga a limitat în ultimii ani atât numărul de nave de croazieră ce pot sosi aici, cât și numărul unităților de cazare.

„Prioritatea noastră nu este cantitatea, ci calitatea. Propunem o creștere zero a unităților de cazare și a celor de închiriere pe perioada sezonului estival”, afirmă președinta regională și candidata Partidului Socialist, Francina Armengol.

Ea propune de asemenea cumpărare unor hoteluri „depășite” de o stea și două stele pentru a le închide sau transforma în locuințe sociale.

În timp ce la Barcelona primărița Colau se uită înspre modelul Insulelor Baleare în ceea ce privește limitarea sosirilor navelor de croazieră, candidatul extremei stângi din orașul Malaga aflat în Andaluzia vrea să le taxeze.

Primarul conservator al acestui oraș dorește în schimb o „taxă de solidaritate” pentru apartamentele închiriate în regim hotelier.

Hotelierii din Spania dau vina pe persoanele care închiriază în regim privat

„Problemele pe care le vedem în Barcelona vor apărea în curând în fiecare provincie spaniolă”, avertizează Jorge Marichal, președintele unei asociații a hotelierilor spanioli.

El pune situația pe seama răspândirii necontrolate a închirierilor în regim hotelier a unor locuințe private, afirmând că acestea au dus la o creștere a costului de închiriere pentru localnici și la „pierderea identității în centrul orașelor”.

Fran Bernal, un localnic dintr-un cartier mai puțin înstărit al Barcelonei care a participat luna aceasta la un protest împotriva efectelor mai puțin dorite ale turismului, spune că „vecinii simt că acest loc le-a fost furat”.

„Turismul nu aduce bunăstare unei zone, ci un impact negativ… Este o năpastă”, adaugă el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro