Alergatul ajuta la repararea unor tipuri de leziuni ale creierului
Exercitiile aerobice declanseaza producerea unei molecule care poate ajuta la repararea cerebelului, cel putin aceasta este parerea oamenilor de stiinta canadieni de la Universitatea din Ottawa in urma unui studiu efectuat recent si publicat in numarul din octombrie al jurnalului „Cell Reports”. Cercetatorii au descoperit, in cadrul studiilor de laborator efectuate pe soareci, ca alergatul ajuta la eliberarea moleculei VGF, care contribuie la dezvoltarea dezvoltarea terminatiilor nervoase reparand anumite tipuri specifice de leziuni ale creierului, scrie psychologytoday.com.
Aceasta descoperire de ultima ora, efectuata in colaborare de catre o echipa de cercetatori de la Spitalul Ottawa si Universitatea din Ottawa, mareste lista de beneficii ale exercitiilor fizice cu privire la sanatatea mintala. Asa cum bine stim, activitatea fizica imbunatateste activitatea cerebrala, combate depresia si anxietatea si ne ajuta sa fim mai activi in viata de zi cu zi.
Cercetarile anterioare au constatat ca exercitiile fizice cresc in mod semnificativ productia de molecule VGF in anumite regiuni ale creirului si declanseaza o reactie in lant care este asociata cu eficienta oferita de tratamentele antidepresive.
In prezentul studiu insa, cercetatorii canadieni au descoperit ca moleculele VGF, factor care ajuta la dezvoltarea celulelor nervoase, ajuta, de asemenea, la vindecarea stratului de protectie – mielina – care inconjoara si izoleaza fibrele nervoase din cerebel.
Materia cenusie este formata din neuroni care nu sunt protejati de mielina pe tot parcursul lor encefal, trunchiul cerebral si cerebel; materia cenusie este, de asemenea, prezenta si de-a lungul maduvei spinarii. Materia alba este intitulata dupa aspectul sau luminos cauzat de continutul de lipide al stratului izolant de mielina care accelereaza comunicarea intre diferite regiuni ale creierului.
Studiul de fata s-a axat pe cercetarea rolului diferitelor proteine in dezvoltarea neuronala si tulburarile intelectului. Cercetatorii au folosit exemplare de soareci care au fost modificati genetic pentru ca cercetatorii sa poata identifica mecanismele cerebrale care ar putea sta la baza declansarii dizabilitatilor mintale si fizice.
Soarecii care au fost modificati genetic pentru a avea un cerebel mai mic au suferit de ataxie si au avut probleme cu mersul si echilibrul, iar speranta de viata a acestora a variat de la 25 la 40 de zile. Insa atunci cand cercetatorii le-au oferit acestor exemplare posibilitatea de a alerga in mod voluntar pe roata durata lor de viata s-a extins cu mai mult de 365 de zile.
Cercetatorii sunt de parere ca aceasta descoperire ar putea deschide calea pentru dezvoltarea de noi tratamente pentru scleroza multipla si alte tulburari neurodegenerative care implica stratul izolator al nervilor.
„Suntem incantati de aceasta descoperire, iar acum planuim sa aducem la lumina caile moleculare responsabile pentru beneficiile observate ale moleculelor VGF. Ceea ce este clar, in prezent, este faptul ca moleculele VGF sunt responsabile pentru vindecarea zonelor afectate ale creierului,” a declarat conducatorul studiului, David Picketts.