Alina Gorghiu intervine și ea în scandalul privind azilele groazei și spune că a vorbit cu șeful DIICOT / Cum îl contrazice Gorghiu pe Predoiu
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, intervine și ea în scandalul privind abuzurile crunte din cele trei azile de bătrâni din Voluntari și Afumați și spune că a vorbit astăzi cu procurorul-șef al DIICOT și a fost „asigurată că, în scurt timp, vom vedea și soluția în acest caz”.
Gorghiu spune că dosarul – în care sunt inculpate 26 de persoane – a fost înregistrat în luna februarie a acestui an, fiind „o procedură accelerată într-un caz foarte complex”.
- „Sunt femeie, mamă, ministru al Justiției! Nu e calitate în care să nu mă revolt că toți acei bătrâni din centrele care azi fac obiectul unei anchete penale au fost maltratați, umiliți, lăsați înfometați, bătuți.
- Sunt multe instituții care, în mod clar, nu și-au făcut treaba până acum. Și nu de ieri, de alaltăieri, deși rolul lor era tocmai acela de a verifica respectarea condițiilor legale instituite pentru a proteja viața și sănătatea celor vulnerabili.
- Vor fi și răspunderi individuale, mulți se vor apăra, deși aveau obligația să iasă din umbră și să facă ceea ce era necesar, uman: să spună adevărul!
- Am discutat astăzi cu procurorul șef DIICOT. În luna februarie a acestui an, dosarul a fost înregistrat la DIICOT, a fost o procedură accelerată într-un caz foarte complex. Sunt 26 de inculpați în acest dosar. Am fost asigurată că, în scurt timp, vom vedea și soluția în acest caz.
- Toate instituțiile implicate în aflarea adevărului în acest caz au obligația să ofere societății răspunsuri, sa comunice transparent. Astfel de situații, cu bătrâni și bolnavi ținuți în condiții inumane, nu trebuie să se repete!”, a scris Gorghiu, vineri, pe Facebook.
Cătălin Predoiu susținea că ancheta DIICOT a durat „ani de zile”
Fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu, actual ministru de Interne, a susținut, miercuri, că ancheta în acest dosar a fost una „complexă” şi a durat „ani de zile”:
- „A fost o anchetă complexă, a durat ani de zile, dacă nu mă înşel, şi un astfel de probatoriu nu e uşor de strâns.
- O intervenţie pripită a poliţiştilor, înainte de a strânge suficient probatoriu încât să asigure o inculpare cu succes, poate conduce la compromiterea cazurilor.
- Întotdeauna există această tensiune între nevoia de a interveni mai rapid, dar, în acelaşi timp, de a asigura toate probele, astfel încât mai târziu dosarul să nu se prăbuşească literalmente din punct de vedere juridic în instanţă”.
Patru persoane arestate preventiv în acest dosar
Reamintim că instanța a decis joi arestarea preventivă a patru persoane și plasarea în arest la domiciliu a altor 11, în ancheta DIICOT vizând cele trei centre de îngrijire şi asistenţă din Afumaţi şi Voluntari ale Asociaţiei „Sf. Gabriel cel Viteaz”, unde bătrânii erau ținuți în condiții inimaginabile, flămânzi și fără îngrijire medicală, cu răni până la os și plini de fecale. De asemenea, şase persoane sunt cercetate sub control judiciar, iar pentru trei a fost respinsă propunerea de arestare preventivă.
Decizia a fost luată de Tribunalul Bucureşti, unde au fost înregistrate două dosare în urma percheziţiilor de la centrele pentru persoane vulnerabile din Voluntari și Afumați.
În primul dosar instanța a decis arestarea preventivă a două persoane, pentru şapte persoane s-a dispus arestul la domiciliu, două sunt cercetate sub control judiciar, iar pentru o persoană a fost respinsă propunerea de arestare preventivă.
În cel de-al doilea dosar, Tribunalul București a decis arestarea preventivă în cazul a două persoane, arest la domiciliu pentru patru persoane, control judiciar pentru patru persoane şi a fost respinsă propunerea de arestare pentru două persoane.
Cei patru inculpați arestați preventiv pentru 30 de zile sunt Ștefan Godei, administratorul unuia dintre căminele de bătrâni, fratele acestuia, Dan Godei, coordonator de centru, Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și Ovidiu Dumitra, fost polițist la Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, care a administrat afacerea căminelor de bătrâni.
Conform procurorilor, persoanele din azilele de bătrâni erau supuse la tratamente inumane, erau bătute, înfometate și ținute în condiții inumane de către de angajați.
Potrivit DIICOT, angajații le exploatau pe persoanele de care ar fi trebuit să aibă grijă „supunându-le la executarea de activități (munci) în cadrul centrelor, prin exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea acestora de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei persoanelor ce nu au capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, aceste persoane fiind ținute în stare de aservire față de membrii grupului infracțional organizat, în vederea obținerii de către liderul grupării și a apropiaților acestuia a unor sume de bani, pe nedrept”.
„Scopul real urmărit de membrii grupului infracțional, prin exploatarea beneficiarilor în modalitățile enumerate mai sus, a fost de a obține sume de bani necuvenite, prin decontarea unor servicii fictive sau neconforme (servicii de cazare, masă, îngrijire, servicii medicale și de recuperare sau de reintegrare socială, etc.) din fondurile alocate îngrijirii persoanelor cu dizabilități în bugetele direcțiilor și serviciilor de asistență socială”, arată procurorii.
- „Din cercetări a reieşit că, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.
- De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept”, mai spunea DIICOT în comunicatul transmis marți, când anchetatorii au descins la cele trei azile de bătrâni.
CITEȘTE ȘI:
- Prima reacție a Gabrielei Firea în cazul ororilor din azilele din Voluntari: Adversarii politici sunt în stare de orice, chiar de înscenări ca să mă oprească din cursa pentru Primăria Capitalei
- VIDEO Televiziunea lui Pandele „rupe tăcerea” ca să o apere pe Gabriela Firea în scandalul azilelor groazei din Ilfov / Informația esențială pe care o ignoră total
- Autoritățile au fost sesizate încă din septembrie despre situația din azilele groazei: „Niciuna nu a văzut vreo problemă”
- „Javră ce ești”. Detalii incredibile despre tratamentele crunte la care erau supuși oamenii din azilele groazei din Ilfov – interceptări / Patru persoane arestate preventiv, 11, în arest la domiciliuNoi detalii cutremurătoare din azilele groazei: Puși să își care gălețile cu dejecții, unii cu viermi, mâncau „două felii de pâine cu margarină” – STENOGRAME