Sari direct la conținut

Ambasadorul Finlandei la Bucuresti, sambata la Digi24: ​Noi, finlandezii, am respectat intotdeauna educatia

HotNews.ro
Ambasadorul 
Finlandei la Bucuresti, sambata la Digi24: ​Noi, finlandezii, am respectat intotdeauna educatia

„Noi, finlandezii, am respectat intotdeauna educatia”, spune ambasadorul Finlandei la Bucuresti, intr-un interviu in exclusivitate la „Pasaport diplomatic”; despre cum reuseste societatea finlandeza sa traverseze orice obstacol si sa-si conserve bunastarea, sambata, ora 18:30, la Digi24.

Finlanda, o tara foarte frumoasa, in care orice european si-ar dori sa traiasca, macar si numai pentru respectul pe care statul il acorda fiecarui cetatean in parte, este „vizitata” si prezentata in editia din aceasta saptamana a „Pasaportului Diplomatic”. Balazs Barabas, realizatorul emisiunii Digi24 a realizat un interviu cu ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Excelenta sa, Ulla Vaisto prilej cu care a abordat unele dintre cele mai importante aspecte ale vietii societatii finlandeze.

Cum reuseste Finlanda sa-si protejeze cetatenii in conditiile actualei crize economice mondiale, ramanand statul cel mai bine organizat in materie de politici sociale? „Aceasta este intr-adevar o problema cu care ne confruntam. Si desi finantele publice din Finlanda sunt intr-o situatie buna, este o problema de care trebuie sa tinem cont permanent. Guvernul trebuie sa ia in calcul in fiecare an cheltuielile si necesitatile, sa economiseasca si sa faca sistemul mai eficient. Si credem ca putem mentine sistemul de bunastare pe care l-am construit, si finlandezii vor sa-l aiba. Daca intrebam finlandezii daca ar prefera o societate pe model american, sau un sistem european, nord-european, 90% dintre finlandezi vor raspunde ca prefera societatea de tip finlandez. … Este nevoie si de vointa populatiei de a plati impozitele, de a intelege care este situatia, deci nu cred ca sistemul nostru social este amenintat. Poate se va schimba, exista pericole, dar exista un consens si un acord atat de larg despre cum trebuie facute lucrurile, incat nu cred ca societatea de bunastare de la noi este in pericol”, spune ambasadorul.

Un alt domeniu de o importanta majora este educatia, cu unul dintre cele mai eficiente sisteme din lume, la care s-a ajuns insa si in urma unor sacrificii: „Este la fel rezultatul unei dezvoltari de lunga durata, de reforme. Noi, finlandezii, am respectat intotdeauna educatia. Este un domeniu pe care toti finlandezii il pretuim foarte mult. Chiar si in vremurile cand trebuia sa platim pentru educatie, parintii faceau sacrificii pentru ca, copiii lor sa primeasca o educatie buna. … Tot sistemul de educatie este gratuit, iar invatamantul superior este tot gratuit, bineinteles, platim impozite mari pentru acest lucru. Iar succesul acestor reforme este ca toti au sanse egale de a primi o educatie buna in toata tara, nu are importanta in ce zona a tarii traiesti, sau daca vii dintr-o familie bogata sau mai putin bogata. Ai exact aceleasi sanse de educatie. Aceasta a fost tinta reformei educatiei. Este bazata pe o pregatire de foarte inalt nivel al profesorilor, pregatirea universitara dureaza cel putin 5 ani, ca sa devii profesor. Iar meseria de profesor este foarte populara in Finlanda, e dificil sa intri la o facultate pedagogica. Cei mai buni intra acolo. Salariile lor nu sunt cele mai mari dar sunt bune, destul de competitive. Programa este revizuita permanent, pe baza cerintelor economiei, a ceea ce vom avea nevoie peste 10 ani sau 20 de ani. Apoi, exista o foarte buna cooperare intre parinti si profesori si o politica foarte buna de a nu lasa in urma niciun copil. Chiar si copiii cu necesitati speciale merg la aceleasi scoli, ei sunt sprijiniti, primesc ajutor, deci exista aceasta politica de a include cu adevarat pe toti in sistemul de educatie.”

Cat despre ce crede excelenta sa ca ar trebui sa faca Romania pentru a ajunge cat mai aproape de modelul finlandez, raspunsul a fost foarte clar – institutii eficiente. „Daca aveti institutii stabile, cum ar fi parlamentul, guvernul, presedintele, administratia publica, si toate acestea functioneaza bine… De exemplu la noi, administratia publica functioneaza pe baza de meritocratie. Eu de exemplu nu am fost numita pe criterii politice, nici colegii mei din ministerul de externe finlandez. Noi nu suntem membri de partid parasutati in administratia publica. Suntem functionari publici si toata administratia este bazata pe meritocratie. Noi chiar lucram pe baza de merit. …Eu inteleg ca acestea sunt rezultatele unei evolutii, lucrurile nu se schimba peste noapte, iar Romania este o democratie tanara, de doar 23 de ani. Adica a trecut timp foarte putin de la revolutie, de la deschiderea societatii romane. Nu ma astept ca lucrurile sa se intample peste noapte, dar directia trebuie sa fie cea buna, stabila.”

O editie „finlandeza” a „Pasaportului diplomatic”, despre oameni si locuri in care multi si-ar dori sa traiasca, o cultura si o mentalitate din care foarte multi dintre cei aflati in pozitii publice dar si fiecare roman in parte ar avea multe de invatat, sambata, de la ora 18:30, la Digi24.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro