Sari direct la conținut

Ambasadorul Sloveniei, la Pasaport diplomatic la Digi 24: Slovenia a sustinut deschis accesul Romaniei la Schengen

HotNews.ro

„Slovenia a sustinut deschis accesul Romaniei la Schengen”, declarat Excelenta Sa, Jadranka Sturm Kocjan, ambasadorul Sloveniei la Bucuresti, intr-un interviu acordat lui Balazs Barabas, la „Pasaport diplomatic”, emisiune ce va fi difuzata sambata, la ora 18:30, la Digi24.

Slovenia este probabil ţara cu cea mai mare diversitate geografică, etnică şi lingvistică din sud-estul Europei, dar şi una cu cel mai ridicat nivel de trai. Cu un turism extrem de dezvoltat şi pe care autorităţile pun mare preţ, cu o intensă activitate culturală şi viaţă artistică, acest stat a reuşit să-şi depăşească momentele istrorice cele mai grele şi să-şi construiască o poziţie solidă în regiune. Chiar dacă, la o primă vedere, România şi Slovenia au multe similitudini, ţara noastră ar avea foarte multe lucruri de învăţat, mai ales în ce priveşte valorificarea unor resurse de care şi noi dispunem.

Pentru a cunoaşte mai bine această lume, „Paşaportul diplomatic” de la Digi24 a dedicat o ediţie Sloveniei iar Balazs Barabas are ca invitat primul ambasador al acestui stat la Bucureşti. Despre unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei slovene, turismul, Excelenţa Sa spune: „Turismul chiar este cel mai important sector de afaceri în Slovenia, care contribuie la crearea de noi locuri de muncă, bunăstarea ecologică, socială şi culturală şi nu doar acestea, dar creşte şi reputaţia internaţională a Sloveniei. Ţelurile pentru turismul sloven în perioada 2012 -2016 sunt să crească numărul de nopţi petrecute de turişti în ţara noastră, numărul de turişti, venituri din vânzarea de pachete turistice. Şi, după cum ştiţi, Slovenia este cunoscută pentru diversitatea ei şi de asemenea, în sectorul turistic oferim multe lucruri, de la sănătate şi îngrijire, cum ar fi spa-uri, staţiuni balneare, turism medical, la vacanţe active atât vara cât şi iarna, turism de afaceri, turism pentru organizarea de congrese, casinouri, multe oferte în domeniul gastronomic, de asemenea croaziere şi multe alte lucruri.” În privinţa relaţiilor dintre Slovenia şi România, ambasadorul acestui stat la Bucureşti spune că sunt excelente dar că rămân în continuare multe oportunităţi de îmbunătăţire a cooperării în zona economică: „Sunt foarte bune şi apropiate, la cel mai înalt nivel. Nu sunt probleme serioase şi cooperarea bilaterală este stabilită în toate domeniile de interes. Politica dialogului este şi ea bine dezvoltată, Slovenia a susţinut deschis accesul României la Schengen şi de foarte bun augur este studiul limbii slovene la Bucureşti şi a limbii române la Ljubljana. Relaţiile economice dintre România şi Slovenia sunt pozitive, dar rămân în continuare multe oportunităţi de îmbunătăţire a cooperării economice dintre cele două state, cum ar fi colaborarea pe pieţe terţe, colaborare pentru accesarea de fonduri de investiţii altele decât cele ale Uniunii Europene. Domenii promiţătoare pentru aceste colaborări sunt în mod special sectorul IT, energiile regenerabile, construcţia şi echiparea de hidrocentrale, turism, agricultură, industria alimentară şi ceva ce este foarte o foarte bună practică în Slovenia şi poate să ajute şi România, dar şi alte ţări, este E-guvernarea, în domeniul IT. Sunt foarte mulţumită, sunt primul ambasador sloven în România, dar cooperarea cu ministerele şi alte instituţii româneşti sunt excelente.”

Întrebată de Balazs Barabas ce îi place şi ce nu-i place în România, singurul lucru negativ pe care Excelenţa Sa l-a menţionat a fost traficul: „Îmi place România foarte mult. Impresia mea şi viaţa mea aici sunt foarte bune. Am vizitat aproape toată ţara, Bucureşti este o capitală frumoasă, de asemenea şi alte oraşe mai mari cum ar fi Cluj, Iaşi, Timişoara, Sinaia, Braşov, Sibiu care a fost si Capitala Culturală Europeană, este atât de frumos. Îmi plac oamenii, sunt foarte calmi, drăguţi, foarte deschişi. Ce nu îmi place este traficul. În momentul acesta este singurul lucru care nu-mi place. Îmi place de asemenea mult gastronomia şi diversitatea României. Sunt foarte fericită să fiu aici şi să lucrez pentru ambele ţări.” Şi pentru că a menţionat gastronomia, doamna ambasador a primit întreaga echipă a „Paşaportului diplomatic” la domnia sa acasă şi a făcut o adevărată demonstraţie culinară, pregătind ceva foarte popular şi pe la noi: delicioasele minciunele.

Un nou „Paşaport diplomatic”, pentru Slovenia de această dată, sâmbătă, ora 18:30, la Digi24.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro