Sari direct la conținut

Ambulanțele din Marea Britanice au rămas în parcările spitalelor miercuri / Acuzații dure între sindicate și guvern după noua grevă

HotNews.ro
Ambulante in Marea Britanie, Foto: Jacob King / PA Images / Profimedia
Ambulante in Marea Britanie, Foto: Jacob King / PA Images / Profimedia

Mii de angajați de pe ambulanțele din Anglia și Țara Galilor au intrat în grevă miercuri din cauza nemulțumirilor privind salariul, punând noi presiuni asupra sistemului public de sănătate din Marea Britanie după ce și asistentele medicale au luat aceeași măsură, relatează Reuters.

Guvernul de la Londra a catalogat acțiunea sindicală drept „profund regretabilă”, afirmând că aceasta va însemna că mai puține ambulanțe vor fi disponibile pe drumurile țării și că doar cazurile extrem de grave precum atacurile de cord vor avea prioritate.

Steve Barclay, ministrul britanic al Sănătății, a declarat că britanicii ar trebui să își folosească „bunul simț” și să evite acțiunile riscante precum consumul de alcool, adăugând că acțiunea ambulanțierilor vine în contextul în care „ne confruntăm deja cu presiuni semnificative”.

„Acesta este punctul în care sindicatele au ales acțiuni și, prin urmarea acestei căi, nu au fost dispuse să lucreze cu noi pentru a conveni excepții la nivel național pentru a acoperi toate apelurile de urgență”, a afirmat acesta pentru BBC.

Acuzații dure aduse de sindicate guvernului

Christina McAnea, secretarul general al Unison, cel mai mare sindicat din Regatul Unit, s-a declarat „complet șocată” de comentariile lui Barclay, afirmând că ministrul este la curent cu faptul că planuri detaliate au fost întocmite la nivel local pentru a face față situațiilor de urgență.

„Aceste acuzații din partea ministrului sănătății reprezintă o distragere a atenției de la propriile eșecuri ale guvernului și refuzului său de a rezolva această dispută în mod constructiv”, a afirmat ea.

Sharon Graham, șefa sindicatului Unite, a subliniat la rândul ei că toate apelurile de urgență din categoria întâi vor fi soluționate, în timp ce cele din categoria 2, în care intră de exemplu accidentele vasculare cerebrale, vor fi evaluate de angajații din sistemul medical.

„Nu era nevoie ca această grevă să aibă loc. [Guvernul] trebuie să se întoarcă la masa negocierilor pentru a putea obține o mărire salarială adecvată pentru acești muncitori și pentru ca toată lumea să se întoarcă la muncă”, a afirmat ea.

GMB, un al treilea sindicat, a transmis că în termeni reali salariile din NHS, sistemul public de sănătate din Marea Britanie, au scăzut cu 17% din 2010, în timp ce apelurile la serviciile de ambulanță au crescut cu 77% în același interval de timp.

Guvernul britanic spune că a majorat salariile

Guvernul condus de Rishi Sunak a amintit însă că un organism independent a stabilit ca salariile a un milion de angajați din NHS să fie majorate cu cel puțin 1.400 de lire sterline, ceea ce pentru ambulanțieri ar reprezenta o creștere de minim 4%.

Sindicatele în schimb au cerut majorări salariale care să acopere rata anuală a inflației, care urcase la 10,7% în luna noiembrie.

Confederația NHS, care reprezintă toate organizațiile de sănătate din sectorul public, a declarat că greva pune în pericol siguranța pacienților.

„Acest este cel mai prost moment posibil pentru acțiuni sindicale”, a declarat Matthew Taylor, directorul executiv al confederației, explicând că și fără noua grevă a ambulanțierilor existau întârzieri majore în oferirea asistenței medicale unor categorii de pacienți.

Armata a fost pusă în alertă pentru a ajuta cu situația însă soldații nu vor avea aceleași puteri pe care le au ambulanțierii obișnuiți în ceea ce privește răspunderea la apeluri și oferirea de îngrijire clinică.

Noua acțiune sindicală vine după ce săptămâna trecută și asistentele medicale din Anglia și Țara Galilor au intrat în grevă, cerând la rândul lor majorări salariale.

Alte greve au paralizat transportul feroviar și sistemul poștal, aeroporturile pregătindu-se pentru perturbări similare. Rezidenții, moașele și profesorii vor vota și ei în următoarea perioadă dacă să intre în grevă, amenințând cu noi turbulențe o economie aflată deja în recesiune.

Greve vor avea loc în Marea Britanie în fiecare zi a acestei luni, sindicatele estimând că peste un milion de zile de muncă vor fi pierdute în decembrie, cea mai gravă perturbare din iulie 1989.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro