Sari direct la conținut

Amenzile record de peste 200 milioane de euro aplicate de Concurenta companiilor petroliere se judeca in acest an la Inalta Curte

HotNews.ro
Companiile petroliere, amendate drastic, Foto: Agerpres
Companiile petroliere, amendate drastic, Foto: Agerpres

Amenzile record de peste 200 milioane de euro aplicate in 2011 de Consiliul Concurentei companiilor petroliere pentru ca s-au inteles intre ele sa scoata de pe piata un sortiment de bezina, au fost contestate in instanta si procesele ajung in acest an la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a declarat marti Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii. Sunt sase procese, din care cinci au fost castigate de Consiliul Concurentei la Curtea de Apel, dar unul a fost pierdut in fata ENI Romania. Suma de peste 200 milioane de euro a fost incasata deja de ANAF, iar in cazul in care Inalta Curte da castig de cauza companiilor petroliere, statul va trebui sa restituie banii companiilor amendate.

Consiliul Concurentei a sanctionat in 2011 companiile petroliere cu o amenda record de 880 milioane lei (peste 200 milioane de euro) reprezentand 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010. Amenda a fost acordata din cauza ca firmele s-au inteles intre ele sa scoata de pe piata un sortiment de bezina: Eco Premium.

Bogdan Chiritoiu a anuntat la acel moment ca Petrom a luat cea mai mare amenda pentru ca a avut „circumstante agravante”. Amenzile se refera la cifra de afaceri din 2010 pentru ca decizia a fost luata in 2011, iar amenzile se aplica cifrei de afaceri din anul anterior deciziei.

Presedintele Consiliului Concurentei a mai precizat marti, 27 ianuarie 2015, ca luna viitoare va prezenta concluziile si propunerile privind piata energiei electrice.

„Ne intereseaza liberalizarea pietei in energie. Trebuie sa colaboram cu ministerele si autoritatea de reglementare si in luna februarie vom lansa concluziile si recomandarile privind piata energiei electrice, in urma unei anchete sectoriale pe care am facut-o in acest sens. Urmarim ce se intampla si pe piata gazelor, dar luand in calcul lipsa reclamatiilor se pare ca liberalizarea a functionat”, a spus Chiritoiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro