ANALIZA: Inflatia, BNR-ul si cursul. Corelam ceva?
Inflatia este un fenomen “ciudat’, mai ales la noi. Apare si in vremuri de boom, logic, creste cererea, dar, ciudat, apare si in vremuri de criza, cand nu sunt bani si exista “deficit de cerere”. Cursul fluctueaza, scade cand vin capitaluri de afara, dar nu misca semnificativ cand stam bine la contul curent. Am incercat pe cifre sa gasesc sau nu o corelatie intre diferiti indicatori, mai ales ca ma roade de multa vreme analiza inflatie – politici monetare – curs… dupa puteri, evident.
Sa vedem cum a evoluat inflatia in timp.
Da, ne aducem aminte, ca si cum ar fi fost in alta viata, vremurile cand inflatia era cu trei cifre. Se putea evita fenomenul? Greu de spus… dupa atatia ani de lipsuri, de “foame” pentru produse absolut banale in ziua de azi, ba chiar si de atunci ( la altii, “afara”…televizoare color, masini de spalat automate, autoturisme, telefoane, banalul telefon fix era un “lux”, uneori stateai zeci de ani pana sa primesti aprobare, butelia de aragaz, etc… pare incredibil acum)
Totul incepe in `91, cand inflatia sare de la 5,1% in 90, la 170% in `91, apoi 210, 256, 136 in` 94. In 95 avem un “rezonabil” 32%, dar in 97 avem un puseu de 154%… abia in `98 incepe sa se dezvolte un trend descendent fara “fracturi”, anul 2005 fiind inceputul “erei” cu inflatie single digit.
Observam insa ca nu avem un trend major down, ci mai degraba o consolidare in canalul 3,66-9,04%, abia in septembrie 2011 reusind sa “spargem” suportul, dar doar pentru cateva luni, pentru ca in august 2012 il depasim din nou, avem 3,88%… macar de am fi ramas acolo. De atunci, ne invartim in zona lui 5%, cu un maxim de 5,97% in ianuarie 2013.
Ce anume a provocat, sustinut, influentat aceasat volatilitate. Sau ce anume NU a provocat-o, pentru ca se vehiculeaza adesea idei care leaga inflatia in mod indibitabil de nu’s ce chestie, bla, bla.
Sa vedem intai o comparatie inflatie-curs:
Cursul nu a influentat inflatia, ba dimpotriva, pe un trend clar ascendent (de depreciere a leului) inflatia are un trend principal descendent.(dat de dinamica punctelor pivotante, maxime si minime) Nu exista o corelatie evidenta si clara curs-inflatie, ce sa mai vorbim de mini-trenduri, chiar nu exista un grad de corelare concludent.
Sa vedem cum e cu politica monetara.
Chiar daca rata de dobanda a BNR scade sanatos (foarte bine) nu avem un dezastru pe leu, cum se asteptau multi “specialisti”. Ba chiar pana prin 2008 leul se apreciaza, in ciuda pantei agresive de corectie a ratei BNR. Avem apoi “cocoasa” din 2008-2009, cand BNR a avut o tentativa de a scadea “reglementat” (prin crestera costului creditului, via dobanda de politica monetara mai tinem minte. Economia duduia in 2007, iar unora nu le-a venit sa creada ca e naspa, nici in 2008, abia in 2009, cand era prapad s-au luminat si ei, nu dau nume, se stiu ei foarte bine cine sunt) consumul dezmatat care a dus si inflatia sus, in 2008. Astfel am ajuns de la o dobanda de referinta de 7% iunie 2007, la una de 10,25% mentinuta pana in ianuarie 2009 (!).
Sa vedem corelarea politicilor monetare calitative cu inflatia:
Observam ca BNR-ul a tinut dobanda mult peste inflatie, in perioada de criza majora (2008-2010). Ba chiar in “varful” crizei, in 2009 aveam o rata dubla, sa ne uitam ce facea Fed-ul in acea perioada, ulterior si ECB-ul. Aici cred ca este o “buba” mare a BNR, ortodocsi, ortodocsi…dar parca prea de tot.
Sa ne uitam apoi in zona “cantitativa”:
Observam o crestere “peste normal” a masei montare restranse M1, (adica numerarul in circulatie si depozitele overnight) in perioada de boom, apoi o revenire la normal. M3 are un “mers” normal, panta se pastraza relativ constanta, aproape indiferent de “criza”. Sa vedem dara corelarea intre M1 si inflatie:
Ei bine aici parca se observa o corelare. In perioada de boom creste atat M1 cat si inflatia, logic. Se pune intrebarea de ce oare nu a fost “stamparat” M1, poate ca nu crestea nici inflatia asa de mult. Practic cred ca era imposibil, in 2007-2008 am avut un aflux de bani de afara, care a ajutat cursul, dar a necesitat un “surplus:” de lei. A fost bine cat a fost , dar cand s-a retras malaiu`, prin 2009, au venit in cap si consumul ( a se citi scaderea inflatiei pentru ca a existat nu un excedent de oferta, ci un deficit de cerere, bazat pe saracie lucie, atunci a fost criza, nu acum), a scazut si M1.
Apoi corelarea nu se mai pastreaza… intram in zona “meteoinflatiei”.
Una peste alta, ce ne spun graficele:
Se observa faptul ca inflatia nu prea depinde de curs, iar cursul nu este afectat “fatal” de rata de politica monetara a BNR (asa ca Isarescu poate sa scada in continuare rata, fara frica de a devaloriza excesiv leul, cu putintica grija s-a vazut ca se poate). Ce-a fost a fost, au exagerat cu pastrarea dobanzii sus, muuult peste inflatie, macar sa fi invatat din asta ceva.