Sari direct la conținut

​ANALIZA Instrumente financiare sub "umbrela" fondurilor UE: 160 milioane euro, portofoliu de credite bancare acordate IMM-urilor / Propuneri cu tenta fresh pentru 2014-2020

UELIVE.RO

Utilizarea capitalului de risc pentru investitii în domeniul cercetarii-dezvoltarii, pentru a stimula start-up-urile si spin-off-urile inovative, utilizarea „seed funds” pentru stimularea înfiintarii de noi afaceri prin punerea la dispozitie a resurselor necesare pentru cercetarea de piata si dezvoltarea produselor – sunt numai doua variante prezentate ca „intentii ale Romaniei privind utilizarea Instrumentelor de inginerie financiara” posibile sub „umbrela” fondurilor UE in perioada 2014-2020.

In cadrul financiar 2007-2013 Romania a beneficiat de un singur instrument financiar sub „umbrela” programelor cu fonduri europene: JEREMIE, cu o finantare alocata catre Comisia Europeana de 100 milioane euro, cu rezultate care denota un succes desi partial, pana la acest moment, al acestui gen de schema de finantare.

Vezi detalii despre ce este si ce a insemnat JEREMIE in Romania pana acum, pentru microintreprinderi, si despre noul produs de finantare care va fi activ in toamna acestui an.

Vezi mai multe informatii despre cele doua produse existente : schema de garantare si instrumentul de capital de risc, care se deruleaza incepand cu anul 2011.

Scurt istoric

Lansarea si implementarea schemelor de finantare prin JEREMIE a fost un proces greoi si complicat, in Romania. Cadrul legislativ exista oficial inca din 2008, moment din care, cele 100 milioane de euro alocate de UE pentru acest instrument erau trecute oficial la categoria fonduri absorbite, desi ele erau practic neatinse. (vezi mai multe detalii aici )

Mult a durat pana a fost lansata prima licitatie pentru selectarea intermediarilor financiari, cauzele principale tinand de probleme din zona legislatiei de ajutoare de stat.

Ghinionul a facut ca prima licitatie sa fie un esec (vezi detalii aici), astfel ca in august 2010 aceasta a fost reluata.

Prin urmare, abia in 2011 cele trei banci selectate au inceput acordarea de credite, practic – cu 3 ani intarziere.

Propuneri „fresh” pentru 2014-2020

La nivel european, exista posibilitati mult mai vaste si ingenioase pentru a beneficia de scheme de finantare sub „umbrela” fondurilor structurale.

Intr-un document prezentat de Ministerul Fondurilor Europene sunt sintetizate „Intentiile României privind utilizarea Instrumentelor de inginerie financiara în Acordul de Parteneriat 2014-2020”.

Vezi aici detalii din prezentare si link la documentul integral

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro