Sari direct la conținut

Anatomia mediului de afaceri european: 50% din cifra afaceri este generată de 0,2% din companii

HotNews.ro
Linie de asamblare a unui Fiat Panda, Foto: Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia
Linie de asamblare a unui Fiat Panda, Foto: Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia

Peste o treime din cifra de afaceri totală a companiilor din UE a provenit din industrie, conform datelor Eurostat pentru 2022. De asemenea, aproape jumătate din vânzări (ca valoare) au fost realizate de companii mari, cu cel puțin 250 de angajați, potrivit revistei economice Money Review, citată de Rador Radio România.

Concret, anul trecut, UE a găzduit 32 de milioane de companii cu 160 de milioane de angajați și cu o cifră de afaceri netă totală de 38 de trilioane de euro.

Dintre acestea marea majoritate, 99%, erau întreprinderi mici sau foarte mici, cu până la 49 de angajați fiecare. Aceste companii au oferit locuri de muncă pentru aproape jumătate din angajații din UE (49%) și au produs 12,2 trilioane euro sau 32% din cifra de afaceri totală.

Companiile mijlocii (50-249 de angajați) reprezintă o pondere mai mică din numărul total (0,8%), angajând 15% dintre totalul lucrătorilor europeni. De asemenea, au contribuit cu aproximativ o cincime la cifra de afaceri totală (18% sau 6,8 trilioane de euro).

Deși companiile mari (cu peste 249 de angajați) reprezintă doar 0,2% din numărul total (53.000), acestea au angajat cel puțin o treime din forța de muncă (56,5 milioane de persoane, adică 35%) și au produs anul trecut 50% din vânzările nete (19,2 trilioane de euro).

Cea mai mare parte a cifrei de afaceri provine din industrie

Defalcat pe sectoare, sectorul industrial a generat 13,5 trilioane de euro, reprezentând 35% din totalul cifrei de afaceri nete din UE anul trecut.

Deși doar 8% din numărul total de companii (2,4 milioane) activează în acest sector, lucrătorii angajați în acestea reprezintă aproximativ o cincime din forța de muncă a companiilor din UE, adică 33,1 milioane de persoane sau 21% din totalul angajaților din companii.

Urmează sectorul comercial, care a contribuit cu 11,2 trilioane de dolari sau 29% din cifra de afaceri totală anul trecut. Reprezintă 18% din totalul companiilor din blocul comunitar (5,8 milioane), iar personalul lor angajat reprezintă aproape o cincime din lucrători (29,8 milioane de persoane sau 19% din total).

Pe locul al treilea se află sectorul construcțiilor, care angajează 9% din forța de muncă (în total 13,7 milioane de oameni). Reprezintă 12% din numărul total al companiilor din UE (3,8 milioane), dar produce doar 6% (2,1 trilioane de euro) din cifra de afaceri totală.

În cifre absolute, industria, comerțul și construcțiile generează 70% din cifra de afaceri a companiilor din UE, personalul lor angajat reprezintă 49% din totalul forței de muncă, iar numărul companiilor din aceste trei sectoare reprezintă 38% din numărul total.

Cota rămasă aparține altor servicii, precum transportul, depozitarea, sectorul ospitalității și al alimentației, educația etc., sectoare în care, cumulat, activează cel mai mare număr de companii, oferă locuri de muncă pentru mai mult de jumătate din lucrători, dar generează mai puțin de o treime din cifra de afaceri a companiilor din UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro