Ancheta parlamentara la sange in radioul si televiziunea publice
Parlamentarii Aliantei PNL-PD vor sa ancheteze precum politia situatia din radioul si televiziunea publice.
Potrivit proiectului hotararii de infiintare a comisiei parlamentare de ancheta a situatiei din Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) si Societatea Romana de Televiziune (SRTV) va fi obligata sa se prezinte in fata acestei instante absolut orice persoana – fizica sau juridica, publica sau privata – care ar cunoaste fapte in legatura cu obiectul cercetarii.
„Impiedicarea in orice fel a activitatii comisiei parlamentare de ancheta se sanctioneaza potrivit legii penale”, avertizeaza un articol din proiectul de hotarare, elaborat de parlamentarii PNL si PD. Sunt, de asemenea, obligati sa raspunda solicitarilor comisiei toti angajatii SRR si SRTV, inclusiv prin punerea la dispozitie a documentelor necesare.
Si institutiile care au legaturi cu radioul si televiziunea publice vor fi chemate sa raspunda „in conditiile legii”, in termenul stabilit de comisie. Proiectul mai sugereaza ca presa nu va fi binevenita in cadrul acestei anchete.
Conditiile de acces la lucrari vor fi stabilite in plenul comisiei, se afirma intr-un articol al hotararii, ceea ce, de obicei, inseamna ca ziaristii vor fi lasati sa astepte in fata usii. In campania electorala, parlamentarii Aliantei D.A.
, care au elaborat acest proiect, sunt cei care au promis ca vor modifica Regulamentele Parlamentului, astfel incat sa se stabileasca clar – si sa nu se lase aceasta masura la latitudinea plenului comisiilor – ca presa poate fi prezenta la lucrarile tuturor comisiilor parlamentare, exceptandu-le pe cele la care se discuta secrete de stat.
Cererea de infiintare a comisiei de ancheta este semnata in exclusivitate de deputati si senatori din PNL si PD, inclusiv de premierul Tariceanu, si de o serie de ministri. Parlamentarii celorlalte doua formatiuni din coalitia majoritara – UDMR si PUR – nu sunt prezenti pe lista de sustinatori.
Urmeaza ca propunerea Aliantei sa fie prezentata miercuri Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, iar, ulterior, va trebui aprobata in plenul Parlamentului. Mandatul comisiei va include, printre altele, verificarea activitatii financiare si modul in care SRR si SRTV si-au indeplinit sarcina de „serviciu public”.
Ancheta ar urma sa se finalizeze pana la 30 aprilie, prin elaborarea unui raport, care va trebui sa fie aprobat in plenul Parlamentului.