Sari direct la conținut

Andreea Moldovan: Acest test antigen rapid este, de fapt, un exudat nazal. Nu este invaziv

HotNews.ro
Dr. Andreea Moldovan, Foto: Arhiva personala
Dr. Andreea Moldovan, Foto: Arhiva personala

Medicul Andreea Moldovan afirmă că este incorect folosit termenul „invaziv” în corelaţie cu testele antigen rapide, explicând că acest test se face ca orice alt exudat nazal, potrivit News.ro.

„Dacă triajul epidemiologic de la domiciliu sau de la intrarea în şcoală nu este corect şi dacă simptomele apar, de exemplu, în timpul orelor, această testare la şcoală este un ajutor imens pe care îl dăm atât copiilor, cât şi cadrelor didactice, cât şi părinţilor”, a declarat medicul, lui seară, la Digi 24.

„Este o falsă problemă pentru că, dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea şcolii. Practic, erau exudate nazale sau exudate faringiene care erau luate în diferite circumstanţe. Ceea ce reprezintă acest test antigen rapid este, de fapt, un exudat nazal aşa cum se ia pentru foarte mulţi alţi germeni sau multe alte virusuri. Şi practic este un test care nu este invaziv, e un termen care nu e corect pentru că nu străbate niciun fel de mucoasă, se ia de la nivelul mucoasei nazale şi ne dă un rezultat în 5-10 minute”, a afirmat Andreea Moldovan.

Aceasta a arătat că, din punct de vedere epidemiologic, „corect ar fi ca părinţii copiilor care au simptome de COVID-19 să anunţe medicul de familie care să solicite trimiterea unui echipaj pentru testare la domiciliu”.

„Ne dorim o mobilitate cât mai scăzută a persoanelor cu risc sau cu infecţie COVID. Dar dacă triajul epidemiologic de la domiciliu sau de la intrarea în şcoală nu este corect şi dacă simptomele apar, de exemplu, în timpul orelor, această testare la şcoală este un ajutor imens pe care îl dăm atât copiilor, cât şi cadrelor didactice, cât şi părinţilor”, a afirmat Moldovan.

Medicul a reafirmat că utilizarea testelor rapide din salivă nu reprezintă o metodă sigură de depistare a infecţiei cu SARS-CoV-2.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că, în 8 săptămâni de şcoală, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, cauzele fiind lipsa personalului medical şi faptul că mulţi părinţi le consideră invazive şi traumatizante şi nu-şi dau acordul pentrui testarea copiilor. Cîmpeanu consideră necesară achiziţionarea de teste non-invazive, precizând că Ministerul Educaţiei va putea propune, la finalul lunii mai-începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile în condiţiile respectării normelor sanitare în şcoli, continuării acţiunii de vaccinare a cadrelor didactice, aducerii testelor non-invazive în unităţile de învăţământ în 4 mai, la reluarea cursurilor şi confirmării ipotezei specialiştilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.

În replică, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat că Ministerul Sănătăţii nu are bază legală pentru achiziţionarea de teste rapide pe bază de salivă în vederea testării non-invazive pentru COVID în unităţile de învăţământ sau în ale instituţii care nu sunt în subordinea ministerului, aşa cum solicită ministrul Educaţiei. Voiculescu a afirmat că testele din salivă nu reprezintă „un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face”.

Sorin Cîmpeanu a reacţionat şi a anunţat că nu mai consideră realizarea acestei testări o condiţie necesară pentru reluarea învăţământului faţă în faţă. „Îi credem pe cei din Ministerul Sănătăţii şi nu mai punem patru condiţii, ci doar trei. Nu insistăm pentru utilizarea de teste non-invazive în şcoli. Rămânem cu trei condiţii”, a afirmat ministrul Educaţiei duminică seară. El a menţionat că programul de testare în şcoli cu teste antigen rapide este „un insucces major”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro