Sari direct la conținut

ANRE propune un nou sistem pentru sprijinirea energiei regenerabile: tarife fixe în loc de certificate verzi

HotNews.ro

​Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) propune înlocuirea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă prin certificate verzi cu un nou sistem de tarife fixe, a declarat, miercuri, vicepreşedintele autorității, Zoltan Nagy-Bege, citat de Agerpres. Această propunere a fost cuprinsă într-un amendament care a fost discutat marți în comisia pentru industrii din Camera Deputaților.

“În Comisia de industrii din Camera Deputaţilor, a fost pe ordinea de zi Legea de aprobare a OUG 24/2017, care a venit cu unele măsuri, marea majoritate în favoarea producătorilor de regenerabile, dar, după un an de aplicare, am ajuns la concluzia că nu şi-a atins scopul această ordonanţă, iar, prin legea de aprobare, există posibilitatea să corectăm sau să venim cu noi modificări. Sens în care încă din decembrie ANRE a început discuţiile cu producătorii de energie regenerabilă şi în februarie – începutul lui martie am formulat mai multe amendamente la această OUG”, a spus Zoltan Nagy-Bege.

Acesta susține că noul sistem ar fi agreat de majoritatea producătorilor. ANRE va stabili pentru fiecare tehnologie şi sursă regenerabilă un preţ fix, care va fi asigurat şi va fi plătit periodic. Astfel, dispare piața certificatelor verzi.

“Printre propuneri a fost una agreată de majoritatea producătorilor sau pot să spun că de toţi cei cu care am vorbit noi, întrucât acest sistem de certificate verzi, care are totuşi nişte incertitudini, nu toţi producătorii reuşesc să-şi vândă certificatele verzi, iar veniturile din certificate verzi nu sunt uniform repartizate între producători şi vorbim de 800 de producători. Una dintre soluţii este să schimbăm această schemă de sprijin prin certificate verzi cu o schemă de feed-in tariff. Vom găsi un organism care să administreze schema, aşa cum este Transelectrica în cazul schemei de sprijin pentru cogenerare, care strânge banii de la furnizori pentru bonusurile de cogenerare”, a explicat vicepreşedintele ANRE.

Întrebat când ar putea intra în vigoare noua schemă, Nagy-Bege a arătat că este greu de estimat un termen deoarece după aprobarea în Parlament, trebuie obținut avizul Comisiei Europene. Nagy-Bege a mai spus că noua schemă trebuie aplicată astfel încât să nu aibă impact asupra prețurilor la concumatorii finali.

În prezent, producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit un număr de certificate verzi, pe care le pot vinde pe o piaţă specializată, pentru un câştig în plus faţă de energia propriu-zisă. Furnizorii de energie sunt obligaţi să cumpere aceste certificate verzi, care sunt în final plătite de toţi consumatorii, inclusiv de populaţie, în factura finală. Această schemă funcţionează în România încă din anul 2005.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro