Antena 3, amendată cu 15.000 lei de către CNA
Consiliul Național al Audiovizualului a amendat postul Antena 3 cu 15 mii de lei pentru ”încălcarea dispoziţiilor legale privind protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, precum şi a celor referitoare la asigurarea informării corecte, în cadrul unora dintre emisiunile difuzate de postul ANTENA 3 în perioada octombrie – decembrie 2018.”
Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile articolelor 40 alin. (1, 3, 4 şi 5) şi 64 alin. (1) lit. b) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare (Codul audiovizualului), se arată într-un comunicat al CNA.
S-a constatat că primul subiect al emisiunii “Punctul de întâlnire” din 14.11.2018 a fost realizat pornind de la un material publicat de ”Gazeta Sporturilor” care a scris despre finanțarea pe care Guvernul Ungariei a oferit-o unor 5 echipe de fotbal din Ardeal, context în care modaratorul emisiunii, dl. Radu Tudor, a lansat o serie de acuzaţii grave, în sensul că aceste sume de bani reprezintă o finanţare a unor acţiuni cu caracter extremist şi pentru o grupare separatistă care transmite mesaje de autonomie teritorială pe criterii etnice în România, acuzaţii care nu au fost susţinute cu dovezi. În aceste condiţii, Consiliul a considerat că difuzarea acestui subiect trebuia făcută printr-o prezentare imparţială, cu bună credinţă, utilizând informaţii corecte şi verificate, astfel cum obligă dispoziţiile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.
Or, din conţinutul raportului de monitorizare reiese că informaţiile oferite publicului, precum şi comentariile făcute în timpul dezbaterilor ce au avut loc în studioul postului de televiziune ANTENA 3 nu au ţinut cont de reglementările legale invocate, publicului telespectator fiindu-i prezentate opinii care nu erau susţinute de vreo dovadă care să ateste veridicitatea afirmaţiilor moderatorului. Radiodifuzorul a încălcat obligaţia privind respectarea principiilor imparţialităţii şi echilibrului ce trebuie să caracterizeze informarea în probleme de interes public, astfel încât telespectatorii să-şi poată forma în mod liber propria opinie.
Membrii Consiliului au analizat şi raportul de monitorizare referitor la emisiunea ”Descoperiți”, difuzată de postul ANTENA 3 în data de 15.12.2018, în intervalul 22:58:14-23:45:34, moderată de Andreea Sava. Invitați: Diana Tachejurnalist ”Sursa Zilei”, Cătălin Harnagea-membru ALDE, fost director SIE. Titluri: Detalii-Bombă despre dosarul finanțărilor rezist; Cine vrea să îngroape ancheta banilor #Rezist; Șeful DIICOT, declarație bombă privind #rezist; Bombă în ancheta celor 15 mil. euro pentru rezist. În urma analizării raportului de monitorizare referitor la emisiunea menţionată, membrii Consiliului au constatat că, în cadrul acesteia, au fost prezentate materiale înregistrate ce au conţinut o serie de acuzaţii de natură morală şi penală la adresa unor persoane, fără ca aceste materiale să fie însoţite şi de opiniile personelor acuzate, ceea ce contravine prevederilor alin. (3) al art. 40 din Codul audiovizualului.
În aceeşi şedinţă publică membrii Consiliului au analizat şi raportul referitor la emisiunea “Sinteza zilei” din 27.12.2018. Potrivit raportului de monitorizare: “Pentru emisiunea Sinteza zilei din data de 27.12.2018, interval orar 21.00-23.45, în care invitat a fost președintele PSD și al Camerei Deputaților, dl. Liviu Dragnea, au fost înregistrate 96 de reclamații, având ca obiect prejudicii la dreptul de imagine a unor persoane, grupuri de persoane sau institutii, care reprezintă o gravă încălcare a legii audiovizualului. Titluri: Dragnea: Iohannis este o păpușă. Dragnea: Iohannis este un beneficiar. Dragnea: Pahonțu are cea mai mare influență. Dragnea: Sper că vom destructura statul paralel. Dragnea: Sunt judecători cărora le e frică de SRI. Dragnea: Sunt judecători cărora le e frică de DNA. Dragnea: Iohannis nu a făcut nimic pentru români. Dragnea: Coldea și Maior, parte din angrenaj. Dragnea: Iohannis a încercat orice ca să dărâme PSD. “Codurile penale trebuie să intre în vigoare”. „Stanciu m-ar fi achitat dacă o propuneam la CCR”. Dragnea, despre scandalul Le Figaro. “Franța pune presiune pe Ministerul Apărării”. Dragnea: N-am inventat eu taxa pe lăcomie. Dragnea: Sunt companii care își ascund profiturile. Miliarde de euro nu au intrat în bugetul țării. Dragnea: Suntem praf la politică externă. “Lumea se reașează, Iohannis se joacă cu lopățica”. Dragnea: Nu știu dacă se dau amnistia și grațierea. „Un moment zero trebuie să existe în România”.
Analizând raportul şi vizionând imagini, membrii Consiliului au constatat că emisiunea a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 40 alin. (4) din Codul audiovizualului, potrivit cărora: “Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.” Or, moderatorul emisiunii, dl. Mihai Gâdea, nu a avut nicio reacţie în sensul de a solicita invitatului său dovezi în susţinerea acuzaţiilor formulate la adresa mai multor persoane.
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat cu amendă de 15.000 de lei postul ANTENA 3, deoarece, în perioada octombrie-decembrie 2018, în mai multe emisiuni de dezbateri au fost formulate acuzaţii de natură penală şi morală la adresa unor persoane, fără a li se solicita un punct de vedere cu privire la faptele imputate, iar în unele a fost folosit un limbaj injurios, ceea ce a condus la prejudicierea imaginii acestora, fiind încălcalcate dispoziţiile art. 40 din Codul audiovizualului. De asemenea, a fost încălcat drepul la informare a publicului, întrucât informaţiile prezentate în cadrul unora dintre emisiuni nu au fost verificate şi nici formulate în mod imparţial şi echilibrat, publicul neavând posibilitatea de a-şi forma în mod liber opinia, ceea ce contravine art. 64 din Codul audiovizualului.”, se arată în comunicatul CNA.