Sari direct la conținut

Anticorpul… de control !

Contributors.ro
Beatrice Ambro, Foto: Contributors.ro
Beatrice Ambro, Foto: Contributors.ro

Motto : “Nu-mi daţi sfaturi! Ştiu să greşesc şi singur!”

Immanuel Kant

Daca v-a bufnit rasul citind titlul articolului, este foarte bine, dar sa stiti ca ceea ce urmeaza mai jos nu e deloc de ras, ci de plans.

Sunt sigura ca multi dintre dumneavoastra s-au gandit sa devina intreprinzatori. Laudabila initiativa, dar dupa ce societatea comerciala este infiintata, marea majoritate a antreprenorilor nu stiu ce-I asteapta. Printre alte chestii “neimportante”, cum ar fi legislatia economica, avize, autorizatii si altele, ca antreprenor ai parte si de vizitele organelor de control.

Nu conteaza daca esti sau nu vinovat de ceva, de obicei fara o amenda nu scapa nimeni. Si ca sa nu spuneti ca nu ati stiut, va voi insira mai jos o parte dintre faimoasele ORGANE DE CONTROL :

La loc de cinste, bineinteles, ANAF, unde includem si Garda Financiara. Amenda minima este de 1000 lei. De maxim nu va spun ca nu vreau sa va sperii !

Controalele merg de obicei pe ideea “va amendam si va luam si spaga….sigur ati facut voi ceva”! Dealfel, cu legislatia fiscala in permanenta schimbare e foarte dificil ca un antreprenor sa fie in regula 100%. Amenzi puteti lua si pentru nedepunerea declaratiilor fiscale sau depunerea lor cu intarziere. Nu va faceti iluzii ca se face un control la 2 ani, pentru ca exista mai multe tipuri de controale si anume, control tematic, control inopinat, control de fond.

Vreti rambursare de TVA ? In cazul acesta trebuie sa aveti multa rabdare. Dureaza uneori luni intregi, iar controalele nu fac decat sa caute nod in papura, asa incat daca aveati de recuperat TVA la inceputul controlului, la sfarsitul lui e posibil sa veniti cu bani de acasa. Vreti dobanda pentru ca banii dumneavoastra au stat in conturile ANAF pe toata perioada pana ati obtinut rambursarea ??? Nu va faceti iluzii, nu veti obtine asa ceva.

Urmeaza Inspectoratul Teritorial de Munca cu amenzi pentru munca la negru, pentru neinregistrarea contractelor de munca in termenul legal si altele. Amenzile sunt intre 1.500 si 50.000 lei.

De Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor ati auzit ? Este autoritatea unde fiecare entitate (SRL, PFA, II ) trebuie sa raporteze operatiunile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, precum si pentru transferurile externe in si din conturi a calor limita minima este echivalentul in lei a 15.000 euro. Amenda pentru nerespectarea obligatiei de desemnare a persoanei care are obligatia raportarii operatiunilor specificate mai sus este intre 15.000 si 50.000 lei. Frumos, nu ? O banala adresa netrimisa Oficiului te poate baga in faliment ! Ceea ce e si mai amuzant este ca de obicei persoana desemnata este administratorul firmei care trebuie sa se “toarne” singur la ONPCSB, daca face operatiuni cu numerar peste limita de 15000 euro.

Administratia Fondului pentru Mediu gestioneaza contributiile obligatorii ale contribuabililor care depoziteaza deseuri valorificabile, ale detinatorilor de surse stationare de poluare, precum si pentru cei care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere. Amenzile sunt destul de mari, intre 5.000 si 60.000 lei, in functie de abatere.

Cele mai frecvente amenzi acordate de comisarii Garzii de Mediu sau alte organe de control abilitate sunt :

– amenzi pentru lipsa Acordului de Mediu cuprinse intre 30.000 – 60.000 lei,

– amenzi pentru lipsa Autorizatiei de Mediu cuprinse intre 30.000 – 60.000 lei,

– amenzi pentru lipsa Autorizatiei de Gospodarire a Apelor cuprinse intre 30.000 – 60.000 lei,

– amenzi pentru lipsa contractelor de preluare a deseurilor colectate selective, cuprinse intre 5.000 – 50.000 lei,

– amenzi pentru lipsa Registrului de Evidenta a Gestiunii Deseurilor (obligatoriu pentru toti agentii economici) , cuprinse intre 5.000 – 50.000 lei.

Asa-i ca ati obosit citind ?

Ma opresc aici deocamdata, dar nu inchei pana nu va spun ca sunt peste 60 de organisme de control in Romania si ce este cel mai deranjant, este ca totul se reduce la amenzi, nicidecum la a ajuta contribuabilul sa inteleaga ce a gresit si sa corecteze eroarea.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro