Sari direct la conținut

Apa calda si "dormitor", intr-o pestera de acum 60.000 de ani – Ipotezele incitante ale arheologilor spanioli

HotNews.ro
Gaura de la Abric Romaní (Capellades, Foto: IPHES
Gaura de la Abric Romaní (Capellades, Foto: IPHES

​Neanderthalienii care au trait acum 60.000 de ani intr-o pestera din Catalonia se foloseau de pietre incinse pentru a-si incalzi apa si aveau „incaperi” separate pentru diversele activitati, cum ar fi transarea carnii sau dormitul. Acestea sunt cateva dintre ipotezele ce au rezultat dupa cercetarea pesterii Abric Romani de langa Barcelona unde au fost gasite 10.000 de artefacte. Descoperirile NU sugereaza ca oamenii din acum 60 de milenii duceau un trai luxos, ci ca erau mult mai sofisticati decat lasau sa se creada primele teorii ce ii prezentau ca fiind brute fara minte.

Institutul Catalan de Paleoecologie Umana si Evolutie Sociala (IPHES) a analizat in detaliu o pestera de langa Barcelona si a ajuns la ipoteze interesante privind viata locuitorilor de acum 60.000 de ani.

O gaura de dimensiunile 40 x 30 x 10 cm situata langa zidul pesterii si inconjurata de vetre mari, dar si de pietre care au fost incinse, poate fi considerata o dovada ca oamenii au incalzit apa, punand pietre incinse in aceea gaura umpluta cu apa. O alta ipoteza este ca Neanderthalienii se foloseau de piei de animale in care puneau carnuri si ierburi pe care le gateau pentru a se fragezi si foloseau „tavi” rudimentare din coaja de copac.

Analiza diverselor resturi gasite a dus la concluzii interesante: pentru diversele activiati erau folosite diferite zone ale pesterii: pentru transat carnea, confectionat unelte si pentru depozitat gunoaiele. Arheologii au dedus ca zona unde s-au gasit cele mai putine resturi era folosita pentru odihna, un fel de „dormitor” preistoric.

Nu este prima oara cand se gasesc dovezi despre pesteri in care diversele activitati se desfasurau in locuri diferite, descoperiri asemanatoare fiind facute in Italia. Dar in pestera spaniola diversele zone sunt bine delimitate, iar bogatia artefactelor descoperite este fara precedent.

Oamenii acelor vremuri consumau carne de cerb, capra salbatica, bizon si cai salbatici, iar oasele gasite au multe urme de taiere, semn ca locuitorii s-au caznit pentru a scoate toata maduva.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro