Sari direct la conținut

APADOR-CH: Parlamentarii ‘pun botnita’ presei scrise si audio-vizuale

HotNews.ro

Comunicat APADOR-CH

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki considera ca modificarea alineatul 2 al art. 195 din Codul penal – “Violarea secretului corespondentei” -, ca urmare a amendamentul initiat de deputatii Eugen Nicolicea si Ioan Timis si adoptat de Camera Deputatilor, este deosebit de periculoasa pentru libertatea presei.

Potrivit acestei modificari, constituie infractiune divulgarea (deci, si difuzarea) unei convorbiri sau comunicari “inregistrate audio ori video, fara drept, chiar in cazul in care faptuitorul a luat cunostinta de acestea din greseala sau din intamplare”.

Textul este redactat ambiguu si genereaza confuzii in aplicare si interpretare. Spre exemplu, nu se intelege daca este sanctionata penal difuzarea fara drept a unei inregistrari sau difuzarea unei inregistrari facute fara drept.

Introducerea unor astfel de infractiuni permite autoritatilor sa initieze anchete abuzive impotriva ziartistilor, care presupun, printre altele, perchezitii la sediile ziarelor/televiziunilor/radiourilor si care, in cele din urma, vor duce la descurajarea presei in a informa si a pune in discutia comunitatii chestiuni de interes public.

In plus, pedeapsa cu inchisoarea (oricare ar fi limitele pedepsei) pentru dezvaluiri de interes public este inacceptabila. APADOR-CH nu poate interpreta modificarea de mai sus decat ca pe o tentativa de a “pune botnita” presei scrise si audio-vizuale.

In consecinta, APADOR-CH considera modificarea in discutie neconstitutionala si cere public Presedintelui Romaniei sa isi exercite atributiile constitutionale si sa nu promulge aceasta modificare legislativa prin care presa este supusa unor puternice amenitari si presiuni.

In acelasi timp, APADOR-CH solicita Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere, Guvernului, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Avocatului Poporului, precum si tuturor deputatilor si senatorilor care realizeaza importanta libertatii presei intr-o societate democratica sa isi exercite atributiile privind sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la aceasta modificare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro