APAPR: Pilonul II a recuperat peste jumătate din scăderile din acest an. Câștigul net pentru români – 18,9 miliarde lei în 14 ani
Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat, în care fondurile de pensii își investesc aproximativ două treimi din sumele administrate, arată calculele prezentate miercuri de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Astfel, la data de 12 august 2022 randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru.
Activele administrate de Pilonul II au ajuns la 92,4 miliarde de lei, un record istoric pentru sistem, în creștere puternică, cu 5 miliarde de lei, față de valoarea de la mijlocul anului 2022. Față de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%).
Evoluția din ultimele 2 luni arată o creștere robustă și rapidă a valorii activelor, pe fondul revenirii cotațiilor titlurilor de stat românești, în care fondurile de pensii își investesc aproximativ două treimi din sumele administrate. În perioada iunie 2021 – iunie 2022, titlurile de stat româneşti au suferit o depreciere cumulată de 16%, urmată de o recuperare de 7% până astăzi (sursa: indicele I29114RO calculat de Bloomberg).
Per total, spune APAPR, pe întreaga perioadă de funcționare a Pilonului II, adică în cei peste 14 ani de funcționare (20 mai 2008-12 august 2022) fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat rezultate foarte bune, chiar și luând în considerare deprecierea temporară din acest an:
- 7,8 milioane români contribuie la 7 fonduri de pensii Pilon II
- contribuţii brute virate în sistem = 74,4 miliarde lei
- plăţi deja realizate de fonduri = cca. 900 mil. lei
- active nete administrate în prezent = 92,4 miliarde lei (record istoric)
- câştig net generat pentru români = 18,9 miliarde lei (net de toate comisioanele percepute)
- adică un randament mediu anual de 7,4% timp de peste 14 ani.
Potrivit APAPR, rezultatele la zi ale Pilonului II relevă câteva concluzii de etapă:
- 1) Scăderile din Pilonul II din 2022 au fost cauzate nu de o strategie eronată de investiții sau de fluctuații bursiere, ci de inflația record, care a dus la deprecierea titlurilor de stat. Inflația a afectat anul acesta principalele economii ale lumii, fiind un fenomen global;
- 2) În marea majoritate a cazurilor, scăderile de anul acesta au erodat din câștigurile substanțiale anterioare ale Pilonului II, nicidecum din contribuțiile participanților (banii virați în sistem). Dovada o reprezintă câștigul substanțial, de 18,9 miliarde de lei, net de toate comisioanele de administrare, realizat de Pilonul II peste contribuțiile brute virate în sistem, chiar și luând în considerare rezultatele de anul acesta;
- 3) Volatilitatea este normală, iar rezultatele totale la zi ale Pilonului II rămân excelente, cu un câștig mediu anual de 7,4% pe an timp de peste 14 ani chiar și luând în calcul scăderea din 2022. Pilonul II este un sistem de economisire și investire conectat la economia reală și evoluțiile din piețele financiare, a căror evoluție o reflectă fidel;
- 4) Chiar dacă în trecut au existat mai multe episoade de volatilitate similare celui pe care îl traversăm acum, după revenire, tendința de creștere a valorii activelor s-a păstrat.
Scăderile din Pilonul II de pensii: Câți bani au încasat românii care s-au pensionat în primele 5 luni și ce garanții prevede legea
Peste 7200 de români au solicitat plata pensiilor cuvenite din Pilonul II în primele 5 luni din acest an, într-o perioadă în care valoarea activelor acestora a scăzut serios pe fondul războiului din Ucraina și a inflației record. Au încasat aceștia mai puțin decât au contribuit? Ce spun datele ASF și ce garanții sunt în lege privind sumele cuvenite?
Potrivit datelor ASF transmise la solicitarea HotNews.ro, în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 mai 2022, au solicitat plata activului, ca urmare a îndeplinirii condițiilor de pensionare, un număr de 7.201 participanți, din care 4.843 au solicitat plata unică și 2.358 au solicitat plata eșalonată.
Valoarea totală plătită din fondurile de pensii pentru participanții care au solicitat plata activului, ca urmare a îndeplinirii condițiilor de pensionare, a fost de 137,05 milioane de lei, din care 89,99 milioane de lei au fost plătiți prin plată unică și 47,05 milioane de lei au fost plătiți prin plată eșalonate.”
ASF: Niciun participant la Pilonul II nu poate primi mai puțin decat valoarea garantată prin lege
Cum în primele 5 luni din acest an Pilonul II de pensii a înregistrat o scădere de aproape 6% a valorii activelor, este posibil ca unii participanți să aibă în conturi mai puțini bani decât a contribuit.
În situația în care un astfel de participant ar ajunge la finalul perioadei de cotizare și ar vrea să își scoată deodată suma acumulată, cât va primi?
- „Administratorii au obligația ca, în cazul în care valoarea activului personal al participantului este mai mică decât valoarea garantată de prevederile art. 135 alin. (2) din Legea 411/2004, administratorii trebuie să majoreze valoarea activului personal al participantului până la nivelul valorii garantate.
- Conform art.135 alin. (2) din Legea 411/2004, suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.”, spune ASF.
Ce garanții sunt în lege că acesta își va primi sumele cuvenite?
„Conform prevederilor art. 138 alin. (1) din Legea nr. 411/2004, administratorii fondurilor de pensii trebuie să menţină permanent un volum al provizioanelor tehnice corespunzător obligaţiilor financiare rezultate din prospectele schemelor de pensii private administrate, respectiv pentru acoperirea riscurilor aferente garanţiei investiţionale minime obligatorii, sau, dacă este cazul, şi a riscurilor aferente garanţiilor suplimentare asumate de administrator prin prospectul schemei de pensii.
Provizionul tehnic reprezintă volumul adecvat de active corespunzător angajamentelor financiare rezultate din portofoliul de investiţii care acoperă riscurile biometrice şi pe cele privind investiţiile.
Prin urmare, niciun participant care solicită plata activului, ca urmare a îndeplinirii condițiilor de pensionare, nu poate primi mai puțin decât valoarea garantată, respectiv valoarea contribuţiilor plătite de către participant, pe întreg parcursul perioadei active, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.”, au mai precizat pentru HotNews.ro reprezentanții ASF.