Aportul de capital strain in firmele romanesti a crescut cu 85%
Valoarea investitiilor straine ca aport la capitalul social al firmelor inregistrate in Romania s-a ridicat in primul semestru la 1,14 miliarde de euro, in crestere cu 85% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). In perioada ianuarie-iunie 2006, investitiile straine au totalizat 613,1 milioane de euro.
Numarul firmelor noi cu participare straina infiintate in primele sase luni a fost de 7.989, fata de 6.092 in perioada ianuarie-iunie 2006. Astfel, numarul firmelor cu participare straina a ajuns la finele lunii iunie la 139.932.
ONRC calculeaza investitiile straine ca valoare a capitalului strain subscris la inmatriculare, la care se adauga subscrierile prin mentiuni de majorare a capitalului strain, plus sau minus capitalul social cesionat de sau catre asociati sau actionari rezidenti si din care se scade capitalul subscris la firmele radiate.
In prima jumatate a anului, cea mai mare subscriere de capital a fost raportata de Banca Comerciala Romana, care a primit o infuzie de 115,4 milioane de euro din partea actionarului austriac. In topul celor mai mari subscrieri in 2007 pe pozitia a doua se afla E.ON Energie Romania, cu 104,9 milioane de euro, iar pe locul trei, CEZ Distributie, cu 104,1 milioane de euro.
Banca portugheza Millennium, Renault Mecanique Roumanie si Enel Energie au primit, de asemenea, subscrieri semnificative de capital in primele sase luni ale anului, de 39,9 milioane de euro, 28,3 milioane de euro, respectiv 23 de milioane de euro.
In ceea ce priveste luna iunie, investitiile straine ca aport la capitalul firmelor din Romania au fost in luna iunie de 250 de milioane de euro, in crestere cu 28% fata de valoarea raportata in luna similara a anului 2006, de 195,2 milioane de euro.
Cel mai mare aport de capital inregistrat in iunie, in valoare de 45,7 milioane de euro, a fost realizat de Gran Via Ghencea, cu actionar majoritar din Spania.
Alte subscrieri importante de capital au fost realizate de catre ATE Bank Romania, detinuta de investitori greci, respectiv 23,1 milioane de euro, in timp ce compania Enel Energie, cu actionari italieni, a primit o infuzie de capital de 23 de milioane de euro.