Sari direct la conținut

Aproximativ 4.000 de credinciosi si preoti au participat la pelerinajul de Florii din Capitala

HotNews.ro

Aproximativ 4.000 de credinciosi si preoti au participat, sambata, la pelerinajul de Florii din Capitala, care a inceput la Manastirea „Radu Voda” si s-a incheiat la Catedrala Patriarhala, unde pelerinii au fost intampinati de patriarhul Daniel, relateaza Mediafax.

Pelerinii s-au adunat in jurul orei 16.00, la Manastirea „Radu Voda”, unde PS Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a sfintit ramurile de salcie, care au fost impartite credinciosilor.

Dupa slujba sfintirii stalparilor, pelerinii, purtand in maini ramurile de salcie si de finic, au plecat in procesiune spre Catedrala Patriarhala.

In fruntea procesiunii a fost purtata toaca, apoi au urmat cei aproximativ 800 de preoti din Bucuresti si Ilfov, imbracati in vesminte de culoare galben-auriu si avand in maini ramuri de finic. Acestia au fost urmati de peste 3.000 de credinciosi, care au avut in maini ramuri de salcie si flori.

O icoana mare reprezentand Intrarea Mantuitorului in Ierusalim, impodobita cu orhidee verzi si margaritare, donata de protoieriile Ilfov Nord si Ilfov Sud, a fost purtata in procesiune de la Manastirea „Radu Voda” pana la Catedrala Patriarhala, unde a fost sfintita, la sfarsitul ceremoniei, de patriarhul Daniel.

Pelerinii s-au oprit la Catedrala Mitropolitana „Sfantul Spiridon Nou” si la Biserica „Sfanta Ecaterina”, paraclisul Facultatii de Teologie din Bucuresti.

La Catedrala Patriarhala, pelerinii au fost intampinati de patriarhul Daniel. Dupa ce a rostit o rugaciune de binecuvantare a pelerinilor, patriarhul Daniel a vorbit, in cuvantul de invatatura, despre importanta pelerinajului crestin.

Patriarhul Daniel a spus ca pelerinajele au fost organizate pentru prima data in secolele III-IV. In Bucuresti s-au organizat procesiuni de Florii pana in 1948, cand au fost intrerupte. Acestea au fost reluate in 1990, mai intai in Moldova, iar din 2008 si in Bucuresti, dar si in alte judete.

PF Daniel le-a spus credinciosilor care au venit la Catedrala Patriarhala ca pelerinaj inseamna marturisirea in public a credintei, este o manifestare a dragostei crestine si reprezinta comuniunea, dar si o binecuvantare pentru fiecare oras in care se desfasoara.

„Pelerinajul de florii inseamna speranta si, asa cum Lazar a fost inviat din morti a patra zi, Sarbatoarea Floriilor inseamna iesirea din egoismul vietii individuale. Este o chemare spre a identifica comunitatea crestina”, a mai spus patriarhul Daniel.

PF Daniel le-a vorbit credinciosilor si despre importanta anului 2014, anul martirilor Brancoveni, a sfintei euharistii si spovedanii. In finalul cuvantului de invatatura, PF Daniel le-a urat pelerinilor har si spor duhovnicesc si pentru saptamana care incepe.

Pelerinii au primit in dar iconite cu Intrarea Mantuitorului in Ierusalim, iar la finalul slujbei au intrat in Catedrala Patriarhala pentru a se inchina la moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor.

Procesiuni de Florii au fost organizate, sambata, in toate eparhiile Patriarhiei Romane din tara si din strainatate.

Floriile deschid saptamana cea mai importanta pentru pregatirile de Paste, de dupa cele 40 de zile de post, cand credinciosii se pregatesc de intrarea in taina Saptamanii Sfintelor Patimi ale Mantuitorului Iisus Hristos.

Pelerinajul de Florii, care trebuie sa inceapa intr-o biserica si sa se incheie intr-o alta biserica, are loc dupa vecernia din sambata lui Lazar si vesteste sarbatoarea Intrarii triumfale a lui Iisus Hristos in Ierusalim.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro